TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

OX2 bygger vindpark för Åndberg Vind AB vid Lillhärdal

Det franska investmentbolaget Adrian uppför en stor vindkraftpark på Åndberget i trakten av Lillhärdal i Härjedalen.
Huvudentreprenör för byggnationen är OX2 som är kontrakterade för EPC – Engineering, Procurement and Construction. Enligt tidplan ska hela anläggningen stå driftklar till slutet av året.

Vid Lillhärdal Åndberget investerar Ardian ungefär 300 miljoner Euro. Det görs via eNordic som är Ardians nya investeringsplattform i Norden. En del av elproduktionen är redan intecknad. Skellefteå Kraft AB och Åndberg Vind AB har avtal som innebär att Skellefteå Kraft under tio år köper 30 procent av produktionen.Det befintliga stamnätet ligger en dryg mil från platsen för vindkraftparken som uppförs nu. Vid anslutningspunkten Olingan bygger Svenska Kraftnät en ny station och Ellevio anlägger en transformatorstation som transformerar från 130 till 400 kV. Ellevio bygger även en 13 kilometer luftledning till vindkraftparken samt en transformatorstation för 33/130 kV.

Byggherren Åndberg Vind AB bekostar de nämnda investeringarna och bygger dessutom vindparkens interna markförlagda nät. Dessa utgör en stor del av den totala budgeten. För EPC-entreprenören OX2 innebär projektet flera utmaningar. Byggtiden är relativt kort. De första vindkraftverken ska resas i början av juni, kopplas in från slutet augusti och samtliga 53 ska vara i drift till årsskiftet.

– Hittills har vi klarat alla utmaningar, inklusive den pågående pandemin. Vi är förutseende och vidtar alla åtgärder vi kan, berättar Björn Olofsson, byggprojektledare hos OX2. Coronasituationen kan dock komma att påverka leveranserna av själva vindkraftverken. Tornen kommer från Turkiet, bladen från Spanien och nacellerna från Tyskland.

En annan utmaning är den känsliga naturen med skyddade områden, örnar och annan fågelfauna. Villkor i tillståndet styr vilka markytor som är planlagda för vindkraftverk, anläggningar som hör till och dragning av transportvägar. För huvudentreprenören är detta ett pussel, men hittills har allt gått bra. Alla vägar, alla fundament, kranplatser och det interna kraftnätet är färdigställt. Man räknar med att vägarna torkar upp till början på juni då de första av turbinerna ska anlända. Vardera kommer att ha en effekt på 5,4 MW och den bedömda medelårsproduktionen blir 832 GWh.

– Om vädret är med oss och maskinleveranserna fungerar ska vi kunna bli helt klara till årsskiftet, avslutar Björn Olofsson, byggprojektledare hos OX2.

Projektet har omfattat nästan 70 kilometer vägar, där 25 kilometer har handlat om förstärkning av befintliga vägar, resten är nya dragningar. Inom vindparken har logistikytor, kranplatser och fundament gjorts iordning inför leveransen av vindkraftverken. Ett internt markförlagt elkraftnät är också på plats omfattande 55 kilometer kabelschakt med mer än 250 kilometer kabel och optoledning. Huvudentreprenör för all infrastruktur har varit NCC.

– Inledningsvis utfördes geotekniska undersökningar där vi utforskade markförhållandena utifrån vår framtagna layout över vindparken, berättar Wisam Sager, projektchef hos NCC och platschef för projektet Lillhärdal Åndberg. Undersökningarna låg till grund för dimensioneringen av vindkraftsfundamenten, vägarna och övrig markinfrastruktur. Markundersökningarna resulterade i ett framtagande av tre olika fundamentstyper; bergförankrade och gravitationsfundament med diameter på 22 meter på grusbädd. För ett av vindkraftverken gjordes extra stort fundament med 25,8 meters diameter på grund av dåliga markförhållanden, även detta på grusbädd.

Centralt i parken etablerades en betongstation och ballast togs från en nyupptagen täkt på 6 kilometers avstånd. Under 22 veckor producerades hela 24 tusen kubikmeter betong.

Projekteringen av alla arbeten gjordes i Autocad för att på ett enkelt och tydligt sätt kunna samla all relevant information och på så sätt kunna kommunicera effektivt med berörda intressenter. Planering och projektering skedde i tätt samarbete med OX2 och turbinleverantören Nordex.

– Det var en stor utmaning att klara logistiken och samordningen mellan alla aktiviteter på plats. Vi lyckades optimera logistiken tack vare vår genomtänkta layout och vår genomarbetade byggordning samt vårt kontinuerliga planeringsarbete som tydligt kommunicerades ut. På så sätt klarade vi den begränsade byggtiden och utmaningarna vi stötte på längs vägen. Idag kan vi konstatera att vårt åtagande har fullföljts enligt plan och det är härligt, avslutar Wisam Sager på NCC.

En speciell utmaning var naturvårdsaspekterna. Här arbetade OX2 och NCC tätt med Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i rollen som tillsynsmyndighet. Det handlade både om fauna och flora samt mark och inte minst vatten, eftersom många vattendrag finns inom vindparkens område.

Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser