Plåstret som ska förhindra djupa blodsockerfall - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plåstret som ska förhindra djupa blodsockerfall

Forskare vid universitetet i Toronto, Kanada, där insulinet upptäcktes för 99 år sedan, arbetar nu med att utveckla ett plåster som vid behov utsöndrar insulinets motsats – hormonet glukagon.
Ett plåster som kan komma att komplettera de glukagonpreparat som finns i dag, injektion eller nässpray.

Insulinets uppgift är att sänka ett för högt blodsocker. Glukagonets att höja ett för lågt.

Många diabetiker, i synnerhet de som inte märker, eller märker för sent, när blodsockret sjunker till farligt låga nivåer, har alltid med sig läkemedel som innehåller glukagon. Det kan vara livsavgörande. Nackdelen med sprutor eller spray är dels att man måste komma ihåg att alltid ha det med sig och dels att man måste var så opåverkad av blodsockerfallet att man, om man är ensam, klarar av att ge sig själv en blodsockerhöjande dos.

Med ett plåster på huden som sköter sig själv är de nackdelarna borta. Det är utgångspunkten för de kanadensiska forskarnas utvecklingsarbete.

- Vårt plåster är det första i sitt slag. Det är känsligt nog att reagera på blodsockerfall och utsöndra glukagon när det behövs, säger Shirley Wu i ett pressmeddelande från Torontos universitet. Hon är professor vid farmakologiska fakulteten där man studerar olika sätt att leverera läkemedel in i kroppen.

Shirley Wu liknar glukagonplåstret vid ett avancerat nikotinplåster. En, och avgörande skillnad, är att plåstret ”känner” när blodsockret når farligt låga nivåer. En annan är att det på undersidan av plåstret finns hundra mycket tunna och mindre än en millimeter långa nålar.

Uppgifter ur svenska patientregister visar att de allvarliga blodsockerfallen de senaste åren blivit färre trots att blodsockerkontrollen blir allt bättre. Här spelar tekniska hjälpmedel som insulinpump och kontinuerlig blodsockermätning en viktig roll men god blodsockerkontroll är ändå hela tiden en balansgång. Ju närmare normala värden desto närmare för låga. Bra värden minskar risken för komplikationer på sikt, för låga har också ett pris då de ökar risken för allvarliga akuta situationer.

De kanadensiska forskarna konstaterar att det återstår mycket utvecklingsarbete innan glukagonplåstret kanske finns ute som ett registrerat läkemedel. Hittills har de genomfört djurförsök och publicerade förra året positiva resultat i tidskriften Advanced Materials (se länk nedan). Där redogjorde de för försök på råttor som visade att plåstret kunde förhindra för låga blodsocker i upp till tre timmar.

Plåstret har en gel som innehåller glukagon. Vid behov utsöndras innehållet genom de tunna nålarna.

- Nålarna tränger igenom det yttersta lagret av hud. De går inte så djupt att de når några sensoriska känselceller och är därför inte på något sätt smärtsamma, säger Amin Ghavami Nejad, en av forskarna bakom projektet.

Gelen innehåller även en substans som binder till glukos vilket blockerar glukagon från att frisättas ut till blodbanan vid höga eller normala blodsockernivåer. Blir den för låg släpper blockaden och glukagon frisätts.

- Patienter eller vårdgivare behöver således inte känna igen symtom på för låga blodsocker. Plåstret gör det.

Länk till artikeln i tidskriften Advanced Materials:
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201901051

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser