LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plantma X – framtidens skogsvårdslösning?

Plantma X kombinerar markberedning och en mekaniserad plantering – på en och samma gång. SCA fick låna maskinen under några veckor för att se om den är lösningen för en framtida effektiv planteringsprocess.
Maskinen ser nästan ut som något från en Star Wars-film där den kommer krypkörandes över hygget i Graningetrakten. De två långa svängbara armarna sticker ut baktill och sätter ner plantorna i varje gång armspetsarna når marken.

Plantma X har tagits fram i samarbete mellan Grangärde Konsult och Innovation och andra företag*, ihop med Sveaskog. Under några sommarveckor fick SCA låna maskinen för att göra egna testkörningar.

– I framtiden lär vi behöva en maskinell planteringsprocess, då vi ser att det blir allt svårare att hitta personal som vill arbeta med plantering. Plantma X är ett spännande projekt där man på kort tid har skapat en prototypmaskin med utvecklingspotential, säger Magnus Bergman, teknisk chef vid SCA Skog.


Bygga något nytt
Stig Linderholm är innovatören bakom Plantma X. Tillsammans med sitt hängivna gäng av ingenjörer, mekaniker och programmerare tog det drygt ett år från idé tills maskinen var redo att tas i drift.

– Jag och en kollega var båda involverade i den sista versionen av plantmaskinen Silva Nova, som lades ner för 25 år sedan. Vi kände båda att vi ville ta tag i det igen och göra något nytt. Plantma X bygger på samma basidé som Silva Nova, men annars finns det få likheter. Enkelt uttryckt är vår maskin en markberedare med två mekaniserade plantkäppar, där vi utnyttjar dagens teknik för att t ex kunna utvärdera marken vad gäller sten och mjukhet, berättar Stig och tillägger:

– Maskinen behandlar plantorna väldigt skonsamt och det blir ett bra planteringsresultat. Det här är ju en prototyp, men konstruktionen fungerar faktiskt väldigt bra redan nu.


Harvspår och omvända torvor
Plantma X baseras på en vanlig EcoLog-skotare som har ett markberedningsaggregat i form av en harv monterad midjan.

– Maskinen är väldigt flexibel då den både kan markbereda i form av harvspår och göra omvända torvor, förklarar Magnus.

Baktill finns en hytt där en person förser två planteringsarmar med plantor. Maskinen kan göra ett planteringsförsök var tredje sekund och plantmagasinet rymmer ca 10 000-20 000 plantor beroende på plantstorlek. Vid optimala markförhållanden kan man köra 1,8-2 km/h.


Planera mer noggrant
Det är Vallsta skogsmaskiner i Färila som gör testkörningarna åt både Sveaskog och SCA. De har testat maskinen sedan hösten 2019.

– Jämfört med vanlig markberedning så planerar vi mer noggrant hur vi ska köra, så att vi inte kör sönder de plantor som redan har planterats, säger Lars Nilsson som har kört Plantma X sedan start. Men det går bra och maskinen fungerar väldigt bra på större trakter. Det är roligt och spännande att få vara med och prova något nytt!

– Vi är alltid två i maskinen, en som kör och en som matar plantor, och själva matningen kan bli lite stressig. Det gäller att hitta en jämn takt för mata armarna med plantor och så byter vi av varandra så att vi får rotation, säger föraren Nicklas Levinson.


Sex försöksområden
SCAs försöksområde omfattar ca 100 hektar. Här har personal från NorrPlant lagt ut sex olika

försöksområden där man med Plantma X har provat att plantera gran och tall både i omvända torvor och i harvspår med mineraljord. Ett område har även markberetts av Plantma X, men planterades sedan för hand för att man ska kunna jämföra med maskinens resultat.

– Planteringskvaliteten ser rätt bra, även om maskinen inte är anpassad just för våra plantor. Men vi har haft ett väldigt bra samarbete med Grangärde och när vi påpekade att vi inte kunde få ner plantorna tillräckligt djupt på grund av spetsarna på planteringsarmarna så justerade de det snabbt, säger Magnus.

– Vi har även grävt upp ett hundratal plantor efter plantering för att kontrollera rötterna och rotklumpen och vi kan se att maskinen inte skadar plantorna i hanteringen, vilket är mycket positivt, Nicklas Borg vid NorrPlant.


Bra samarbete
Stig uppskattar samarbetet med SCA.

– Det har fungerat mycket bra! Det har varit ett stort engagemang från SCAs sida och snabb respons med både ris och ros. Jag brukar säga att vi har byggt en bra hammare, men vidareutvecklingen måste ske i samarbete med användarna. De måste fundera på hur de vill använda maskinen och vilka ”spikar” som passar just deras behov.

SCA ska nu utvärdera testkörningarna och planteringsförsöken och fundera på vilken framtid Plantma X kan ha i företagets verksamhet.

– Vi behöver se på kostnader, kvalitet och produktivitet och några andra frågor, säger Magnus. Sedan finns det så klart tekniska detaljer som behöver finslipas för våra behov. Men visst ser vi en potential i maskinen, och nog ska vi vara med och driva på utvecklingen – frågan är bara hur. Vi får se vad vi kommer fram till.

* ATEK Arvidsson Teknik, MidiFlex, Alftaprodukter och Grangärde Maskin.
Foto: Michael Engman
Kontaktinformation

Svenska Cellulosa Aktiebolaget AB

Postadress
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556012-6293
Grundat: 1929
Anställda: 4000
Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Björn Lyngfelt
Kommunikationsdirektör
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling