Plantma X – framtidens skogsvårdslösning? - industritorget.se
LÖRDAG 19 SEPTEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plantma X – framtidens skogsvårdslösning?

Plantma X kombinerar markberedning och en mekaniserad plantering – på en och samma gång. SCA fick låna maskinen under några veckor för att se om den är lösningen för en framtida effektiv planteringsprocess.
Maskinen ser nästan ut som något från en Star Wars-film där den kommer krypkörandes över hygget i Graningetrakten. De två långa svängbara armarna sticker ut baktill och sätter ner plantorna i varje gång armspetsarna når marken.

Plantma X har tagits fram i samarbete mellan Grangärde Konsult och Innovation och andra företag*, ihop med Sveaskog. Under några sommarveckor fick SCA låna maskinen för att göra egna testkörningar.

– I framtiden lär vi behöva en maskinell planteringsprocess, då vi ser att det blir allt svårare att hitta personal som vill arbeta med plantering. Plantma X är ett spännande projekt där man på kort tid har skapat en prototypmaskin med utvecklingspotential, säger Magnus Bergman, teknisk chef vid SCA Skog.


Bygga något nytt
Stig Linderholm är innovatören bakom Plantma X. Tillsammans med sitt hängivna gäng av ingenjörer, mekaniker och programmerare tog det drygt ett år från idé tills maskinen var redo att tas i drift.

– Jag och en kollega var båda involverade i den sista versionen av plantmaskinen Silva Nova, som lades ner för 25 år sedan. Vi kände båda att vi ville ta tag i det igen och göra något nytt. Plantma X bygger på samma basidé som Silva Nova, men annars finns det få likheter. Enkelt uttryckt är vår maskin en markberedare med två mekaniserade plantkäppar, där vi utnyttjar dagens teknik för att t ex kunna utvärdera marken vad gäller sten och mjukhet, berättar Stig och tillägger:

– Maskinen behandlar plantorna väldigt skonsamt och det blir ett bra planteringsresultat. Det här är ju en prototyp, men konstruktionen fungerar faktiskt väldigt bra redan nu.


Harvspår och omvända torvor
Plantma X baseras på en vanlig EcoLog-skotare som har ett markberedningsaggregat i form av en harv monterad midjan.

– Maskinen är väldigt flexibel då den både kan markbereda i form av harvspår och göra omvända torvor, förklarar Magnus.

Baktill finns en hytt där en person förser två planteringsarmar med plantor. Maskinen kan göra ett planteringsförsök var tredje sekund och plantmagasinet rymmer ca 10 000-20 000 plantor beroende på plantstorlek. Vid optimala markförhållanden kan man köra 1,8-2 km/h.


Planera mer noggrant
Det är Vallsta skogsmaskiner i Färila som gör testkörningarna åt både Sveaskog och SCA. De har testat maskinen sedan hösten 2019.

– Jämfört med vanlig markberedning så planerar vi mer noggrant hur vi ska köra, så att vi inte kör sönder de plantor som redan har planterats, säger Lars Nilsson som har kört Plantma X sedan start. Men det går bra och maskinen fungerar väldigt bra på större trakter. Det är roligt och spännande att få vara med och prova något nytt!

– Vi är alltid två i maskinen, en som kör och en som matar plantor, och själva matningen kan bli lite stressig. Det gäller att hitta en jämn takt för mata armarna med plantor och så byter vi av varandra så att vi får rotation, säger föraren Nicklas Levinson.


Sex försöksområden
SCAs försöksområde omfattar ca 100 hektar. Här har personal från NorrPlant lagt ut sex olika

försöksområden där man med Plantma X har provat att plantera gran och tall både i omvända torvor och i harvspår med mineraljord. Ett område har även markberetts av Plantma X, men planterades sedan för hand för att man ska kunna jämföra med maskinens resultat.

– Planteringskvaliteten ser rätt bra, även om maskinen inte är anpassad just för våra plantor. Men vi har haft ett väldigt bra samarbete med Grangärde och när vi påpekade att vi inte kunde få ner plantorna tillräckligt djupt på grund av spetsarna på planteringsarmarna så justerade de det snabbt, säger Magnus.

– Vi har även grävt upp ett hundratal plantor efter plantering för att kontrollera rötterna och rotklumpen och vi kan se att maskinen inte skadar plantorna i hanteringen, vilket är mycket positivt, Nicklas Borg vid NorrPlant.


Bra samarbete
Stig uppskattar samarbetet med SCA.

– Det har fungerat mycket bra! Det har varit ett stort engagemang från SCAs sida och snabb respons med både ris och ros. Jag brukar säga att vi har byggt en bra hammare, men vidareutvecklingen måste ske i samarbete med användarna. De måste fundera på hur de vill använda maskinen och vilka ”spikar” som passar just deras behov.

SCA ska nu utvärdera testkörningarna och planteringsförsöken och fundera på vilken framtid Plantma X kan ha i företagets verksamhet.

– Vi behöver se på kostnader, kvalitet och produktivitet och några andra frågor, säger Magnus. Sedan finns det så klart tekniska detaljer som behöver finslipas för våra behov. Men visst ser vi en potential i maskinen, och nog ska vi vara med och driva på utvecklingen – frågan är bara hur. Vi får se vad vi kommer fram till.

* ATEK Arvidsson Teknik, MidiFlex, Alftaprodukter och Grangärde Maskin.
Foto: Michael Engman
Kontaktinformation

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA

Postadress
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556012-6293
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Vi binder mer koldioxid än vi släpper ut

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Björn Lyngfelt
Kommunikationsdirektör
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Filmer

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-09-04
FrontPac storsatsar i coronatiderHeld Biker Fashion halverade personalens körsträcka per dagDITY SPRAY-systemet – en miljövänlig påfyllningsbar aerosolburk PlanRadar går in på svenska bygg- och fastighetsmarknaden
2020-09-03
Volvo CE förenklar varumärkningen som ett led i prisbelönt desingfilosofiNytt nätaggregat med energibesparing i fokusForskning: Underlättar samarbete mellan människor och robotarNu vet vi, det går bra för entreprenadbranschen!tado° lanserar Care & Protect - en ny tjänst som kan upptäcka fel på värmepannan
2020-09-02
Så minimerar standardkomponenter driftstopp och skapar kontinuitetRenta lanserar app för maskinuthyrningFörsäljningen ökade under sommaren för Star Servus Verktygsmaskiner AB.Nutanix underlättar för kunder som kör på Amazon
2020-09-01
ABB:s Dynamic Assembly Pack levererar den sista delen för automation av slutmonteringsapplikationerNCC åker på digital samtalsturné - Hur kan vi bygga oss ur den ekonomiska krisen?Elbilsboom! Elbilsladdningsföretaget CaCharge växer med Göteborgskontor Samarbete ska stärka erbjudande mot vindkraftparkerSignatur Fastigheter levererade starkt under andra kvartaletBolt lanserar sin taxitjänst i Malmö och Lund
2020-08-31
GBP Ergonomics tar över försäljning och agentur för BaTo Nordic på den svenska marknadenEvolv och Colliers erbjuder logistik med oändliga möjligheter3D Center lanserar nytt varumärke med fokus på efterbearbetningVaxxa anlitar Kiwa Inspecta för kontroller av begagnade entreprenad- och lantbruksmaskinerNystartad servicebyrå för 3D-utskrifter – AM Printservice Elektriska motorer och att spara energi med Chauvin-ArnouxAssemblin Elverkstad utför ännu ett arbete för kund! Unit4:s resultat för andra kvartalet 2020 – fortsatt god tillväxt för molntjänster
2020-08-28
industritorget.se önskar Hugo Nerman lycka till på Spa och Monza tillsammans med Formel 1Lasertool i Blekinge säljer verksamhetsområdet Trådgnistnig! Saab Dynamics har investerat i en 5-axlig Hurco VM30i.​Hos YrkesAkademin heter framtiden Volvo - 34 maskiner beställdaPadel – En sport som bara växer, Llentab skapar möjligheter.Nordkorea-allierad hotaktör utför riktade IT-attacker mot kryptovalutaföretag med global hackningskampanjHCL Technologies väljer Göteborg för sitt första europeiska säkerhetscenterFörbättrad prestanda till Telium Networks kunder tack vare ny lösning från Nutanix
2020-08-27
De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetningABB:s robotar säkrar Delicatobollen till kaffetHCL lanserar en COVID-19-riskbedömningsapp för att hjälpa företag att tryggt återföra personalen till sina arbetsplatser
2020-08-26
Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det.Stoppa tjuven: Sortimo tipsar om säker förvaring i servicebilenHydroscand lanserar ny PA12 svetsslang med skyddsmantelZert är med i arbetet när världens modernaste reningsverk byggsAhlsell lanserar ett komplett sortiment från FestoolPortabla bandsågar LXT® som erbjuder snabb och gnistfri kapning av metall​Samarbete med högskolan är bra business!Verizon Business tar fram nästa generations globala nätverksinfrastruktur för BayerKunskapskrav för välfärdsteknik
2020-08-25
VakuumskolanDENIOS vann pris för bästa innovationMCS Digital Signatur gör hyrdisken pappersfriVolkswagen Transportbilar gör sig redo för nya Mulitvan och ID. BUZZPeabs årliga säkerhetsvecka är igång: Om jobbet inte kan göras säkert, gör det inte!Smart finansiering används för att möta investeringsutmaningen under pandeminWorkfront lanserar Scenario Planner för optimerad arbetsplanering i större företag
2020-08-24
Volkswagen har startat serieproduktionen av sin nya eldrivna SUV ID.4Gebrüder Weiss väljer BluJays logistik-plattform för att leverera en förbättrad kundupplevelseLeuzes nya DRT 25 C-sensor är specialiserad på förpackningar för konfektyr och bakverkWorkfront Align kopplar ihop människor och arbetslag med organisationsmålHCL lanserar ett globalt hackathon för att hitta långsiktiga tekniklösningar på COVID-19-pandemin
2020-08-21
SCA utser ny kommunikationsdirektörIBC SOLAR i samarbete med AhlsellOrganisationerna som skapat förändringar i sina verksamheter genom data
Annonser