Problem i Europa höjer kraftpriset - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Problem i Europa höjer kraftpriset

Den här veckan har en rad incidenter i Europa lett till en höjning av de nordiska kraftpriserna.
Det är goda tider när det gäller resursbalansen i Norden. Hittills har vi haft många regniga höstdagar och vi har fler som väntar. Den här kombinationen minskar risken för höga elpriser i vinter.

Men nordiska kraftpriser påverkas även av andra faktorer. Bland annat vad som händer i resten av Europa. Händelser i Ryssland, Frankrike och Nederländerna har satt ett streck i räkningen när det gäller vinterns elpriser.

Problem med kärnkraften – igen ...
Frankrikes största kraftproducent, EDF, rapporterade den här veckan att de misstänker byggtekniska fel beroende på delar levererade av en specifik leverantör. Delen har använts i flera av de 58 kärnkraftsreaktorer som EDF driver och närmare undersökningar krävs för att ta reda på om detta kan påverka produktionen i reaktorerna.

EDF rapporterar inte om någon konkret driftstörning. Reaktorerna har under senare år haft flera utmaningar och marknaden oroar sig därför för att detta kan inverka på kraftsituationen i Frankrike. När nyheten släpptes steg de franska kraftpriserna omedelbart med 5 procent.

Gasproblem
Även händelser i Ryssland sätter avtryck på de nordiska priserna. På tisdagen kom EU med ett domstolsbeslut som kan komma att begränsa exporten av rysk gas till EU. EU vill bland annat ha begränsningar på hur mycket gas som kan transporteras till EU genom rör som går utanför Ukraina. Det betyder att Ryssland måste förhandla med Ukraina om ökat flöde i gasrören som går genom Ukraina. Av erfarenhet vet marknadsaktörerna att detta inte nödvändigtvis är någon enkel sak och de oroar sig därför för en instabil gasmarknad.

Naturgas gav jordskalv
Utvinning av naturgas vid Europas största naturgasfält i Nederländerna har lett till ett jordskalv. Nederländska myndigheter har därför beslutat att de ska stänga ner produktionen vid det gigantiska gasfältet som ligger i den norra delen av landet. Jordskalvet har lett till att myndigheterna har tidigarelagt tidpunkten för nedläggning från 2030 till 2022. Men först vill de reducera produktionen avsevärt med omedelbar verkan och fram till oktober 2020. Den här nyheten fick gaspriserna att gå upp 5 procent.

Terminspriset upp
Gaspriset har betydelse för prissättningen i många länder i Europa. Tillsammans med den ökade risken i Frankrike har dessa händelser påverkat den nordiska kraftmarknaden denna vecka. Terminskontrakten för nästa år gick på tisdagen upp 3,5 procent.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Redan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switcharFörarlösa transportsystem (AGV) vilka är möjligheterna? Tillväxten fortsätter för Dachser NordicEitech installerar elteknik i nytt badhus i TimråLansa Fastigheter och Wästbygg uppför unikt trähus i Lund
2020-05-11
Kantpress med intelligent verktygsväxling från SafanDarleyDamaskus Maskinskydd lanserar nytt Roll-Up-skydd EXACT och SkyMap Innovations i samarbete för att ytterligare digitalisera byggbranschen. Finja Prefab firar att den första klimatpositiva betongstommen är restTvå driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem.Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt
Annonser