MÅNDAG 17 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Proton Lighting arbetar för hälsosamma ljusmiljöer

Ljuset har påverkat och styrt människan sedan historiens början.
Idag finns goda möjligheter att efterlikna det naturliga dagsljuset även inomhus. Viktiga framsteg – både för hälsa och välmående.

– När solen går upp på morgonen blir vi pigga och vakna och när solen går ner signalerar kroppen att vi ska ta det lugnt. Men idag följer vi inte alltid det mönstret. Under de senaste 150 åren, i takt med industrialiseringen, har det konstgjorda ljuset gjort det möjligt att jobba även när solen går ner, säger Mandus Rudholm.

Han är säljare på Proton Lighting och ser hur intresset växer, bland annat inom vården och inom industrin, för att skapa goda ljusmiljöer. För ljuset påverkar både kropp och själ, ergonomi och prestation.

– Många gånger är ljuset en ren arbetsmiljöfråga. Felaktig belysning kan till exempel göra att du kisar, blir bländad och spänner dig. Ljuset är också en intressant ledarskapsfråga eftersom bra ljus ger friskare personal som presterar bättre, säger Mandus.

Faktum är att ljustemperaturen kan vara helt avgörande. 4000K (Kelvin) är det allra vanligaste på en arbetsplats, men vissa armaturer från Proton Lighting går ända upp till 6500K vilket upplevs som extremt ljust och kallt.

– Du kan jämföra det med en solig vinterdag utomhus när himlen är klarblå, då kanske du kommer upp i 10000K där ute. Arbetsmässigt blir vi mer produktiva och fokuserade i det kallare ljuset, säger Mandus.

Men ibland har vi helt andra behov, exempelvis att genomföra ett möte som gynnas av en mer avslappnad miljö. Mandus dimrar belysningen i rummet där vi möts till behagliga 2700K.

– Det här är ungefär samma ljus som vid soluppgång och solnedgång. I det här ljuset blir vi mer sociala och har lättare att hantera eventuella konflikter, berättar Mandus.

Utbudet hos Proton Lighting växer starkt inom området Tunable White – där man med olika inställningar också kan anpassa belysningen så att den följer dagsljuset utanför.

– Det här kommer att växa ännu mer och jag tänker mig att exempelvis skolor skulle vinna mycket på att använda Tunable White. Det skulle kunna göra stor skillnad att läraren anpassar ljuset efter vad eleverna ska göra i klassrummet, om man till exempel behöver koncentration eller om man ska diskutera, säger Mandus.

En annan viktig fråga när det gäller ljuskvalitet är graden av färgåtergivning. Till exempel vill du inte få en obehaglig överraskning när du kommer från klädbutiken ut i dagsljuset och ser din nya tröja i en helt annan färgnyans än i provrummet. Inom tillverkande industri behövs rätt färgtemperatur för att bedöma kulörer i själva produktionen. Och inom vården kan rätt färgåtergivning till och med vara en livsavgörande fråga.

– Om färgåtergivningen är dålig ser du inte det röda lika bra vilket gör att en läkare riskerar att inte bedöma sårskador och infektioner på rätt sätt.

Proton Lighting gör skillnad i alla nämnda situationer, menar Mandus, eftersom vi ligger i framkant både vad gäller dagsljuskompensation, olika styrningar, avbländning och färgåtergivning.

– Vår uppgift är att hjälpa kunden att påvisa rätt ljuskvalitet och jag känner verkligen att vi lämnar ifrån oss bra produkter, säger Mandus.

Lars Andreasson
Försäljningschef Exaktor
lars.andreasson@proton.se
0370-69 07 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-10
Reparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publikPremiär på svensk mässa för Volkswagens nya elbil ID.3B&R introducerar en industriel TSN switch för realtidsnätverk3D-printade fönster från NorDan sätter svensk innovation på världskartanKort e-bok ska få teknikrädda att våga börja programmeraHur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälleOplanerade stopp inom industrin i fokus på UnderhållsmässanSigma Recruit startar upp i SkövdeNy tjänst som hjälper fler företagare och förändrar branschenLi-ion batteri har framtiden för sigMercedes-Benz Unimog och Aebi Schmidt lanserar kompletta snöröjningsbilar i svenska paketVärldens största Comfort Hotel har öppnat på Arlanda flygplats.Elastisys vinner upphandling av molntjänster till Public Service-bolagVindkraften växer hos Sveaskog
2020-02-06
ABB hjälper till att maximera energieffektiviteten hos framtidens fossilfria stålpilotSäkerhets-PLC Safety SimplifierAnna Björklund går in som ny marknadsdirektör för Tikkurila Fler och fler ME-skolor startas runt om i SverigeJobb- och utbildningsmässa på Sjöängen 11 februariHögtryck i Radonovas instrumentverkstadNorwegian med högre enhetsintäkter, rekordhög punktlighet och högre kabinfaktor Ford Transit kör på gröna bränslen tillverkat av matoljaStark prestation för DAF 2019Biogas på plats i UmeåBatteriborrhammaren med avvibrerat handtagWürth Group fortsätter att växaEngcon firar 30 årGasum öppnar sin första tankstation för gas i UmeåRenault Trucks i historiskt avtal med Carlsberg om leverans av 20 elektrifierade lastbilarUPS storsatsar på eldrivna fordonAlstom tecknar det första kontraktet för batteridrivna regionaltåg i TysklandKartongkort för hållbarhet på BAFTA-galanCertifierande kurs i plastsvetsningBesök oss på SkogsindustridagarnaArvid Nilsson lanserar revolutionerande träskruv i miljöboxNy serie spjällmotorer
2020-02-05
Professorduo syr ihop workshop om teknisk kommunikation i vår Rätt plats vid rätt tidpunktEn enkel Volvo-hybrid som kan förbättra bränsle­effektiviteten med upp till 20 %Lindab lanserar nytt brandspjällLindab expanderar - öppnar proffsbutik i MölndalMarmoleum – Världens mest miljövänliga golv
Annonser