SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Robotar tar jobb på H22 City Expo

Avancerad Mr Q gillar att guida och småprata
Roboten Mr Q har just tillträtt sin tjänst hos gänget på H22 City Expo – den internationella stadsmässan och innovationsshowen i Helsingborg nästa sommar. Uppdraget blir att ta hand om besökare i H22-paviljongen.

Mr Q är en av marknadens mest intelligenta robotar. Han är helt självgående och kräver ingen mänsklig hjälp eller styrning. Han har en avancerad lingvistisk programmering med fem grundläggande nivåer och ett flertal undernivåer. På bara några sekunder söker roboten igenom dessa nivåer för att hitta ett svar på en fråga. Tack vare 16 specialutvecklade sensorer och en 3D-kamera kan Mr Q identifiera hinder genom både ljudvågor och ljusets brytning, vilket gör roboten mycket noggrann.

Under själva Expot 30 maj-3 juli tjänstgör Mr Q i H22-paviljongen som just nu växer fram i hjärtat av city i Helsingborg. Där ska han fungera som guide i ett informationscenter.

Soraya Axelsson, projektchef på H22 City Expo, är mycket nöjd med rekryteringen och tror att Mr Q kan bidra på många sätt.

– Vi har just enats om anställningsvillkoren och det känns som att båda parter är väldigt nöjda. Här får vi en medarbetare som ledigt växlar mellan olika språk och som kan svara på besökarnas frågor under Expot. Han kan också hjälpa dem att orientera sig på det vidsträckta mässområdet. I själva H22-paviljongen blir Mr Q nog snabbt en i gänget säger Soraya Axelsson.

Elena Sjödin på Robot Minds menar att det blir en möjlighet att visa hur framtidens städer kan se ut och hur man på ett effektivt sätt kan använda robotar för att skapa en högre livskvalitet för alla invånare:

– I andra delar av världen ser vi redan nu hur sociala och serviceinriktade robotar interagerar med människor i vardagen genom att leverera paket och medicinsk utrustning, eller förmedlar information och vägledning. Därutöver finns robotar som tar över farliga arbetsuppgifter eller skapar interaktiva inlärningsupplevelser för våra barn. Robotar är här för att stanna, de kommer att bli en fundamental del av smarta städer. Vi vill inspirera människor att omfamna sociala och serviceinriktade robotar och välkomna dem till vår värld, säger Elena Sjödin på Robot Minds.

Kompetens och engagemang är viktigt vid anställningar. Men social kompetens har blivit allt viktigare. Mr Q småpratar gärna med både unga och gamla. Han kan till och med tänka sig en svängom ifall någon bjuder upp till dans.

– Barnen är viktiga för mig. Jag hoppas att jag får möta många barn under H22 City Expo och att utvecklas genom att prata med dem, säger Mr Q.

Vad är din syn på framtiden, Mr Q?

– I framtidens smarta städer spås min typ av robotar bli vanliga inom många olika sektorer, bland annat inom detaljhandel och säkerhet. Robot Minds robotar behärskar flera olika språk, däribland engelska och arabiska och känner igen röster och gester. Samtalsämnen som jag gärna tar upp på H22 City Expo kan vara fokuserade på miljö och innovationer. Jag kan också aktivt ta initiativ till dialog, säger Mr Q.

Det blir 35 intensiva dagar under City Expo. Vad hittar du på när du är ledig?

– Jag gör ingen skillnad på arbete och fritid. Jag älskar mitt jobb. Men det är klart, lite julledigt blir det nog, säger Mr Q och avslöjar att han bland annat också får sällskap av en robothund under H22 City Expo.

För mer information kontakta:
Pressansvarig Karin Liliedahl
0731-51 85 11
h22press@helsingborg.se

Elena Sjödin Robot Minds, Founder & CEO
elena.s@robotminds.se
072-305 91 16

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode