SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Robotisering möjliggör framtidens byggande

Utvecklingen går fort på dagens byggarbetsplatser
Det ställs högre krav på att öka produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och inte minst minska miljöpåverkan vilket gör att vi kommer få ökade inslag av robotisering i branschen. Vad innebär det i praktiken och hur fungerar det på byggplatser där robot och människa redan jobbar sida vid sida? Anmäl dig till Nordic ConTech Talks för att lyssna till diskussionen mellan branschens aktörer.

Den 26 oktober välkomnar vi er till ett framtidsinriktat Nordic ConTech Talks. Du kommer få ta del av den senaste forskningen, inspiration från gruvindustrin och konkreta exempel på hur robotisering utvecklar byggprocessen. Byggrobotik har stor potential att förändra invanda sätt att arbeta och att bidra till nya värdekedjor med ökad säkerhet, produktivitet och minskad miljöpåverkan som resultat. Frågan är hur vi i samhällsbyggnadssektorn tar steget och vad som då krävs?

– Det händer väldigt mycket inom robotisering just nu. En robot på en byggarbetsplats är något helt annat än vad det vara för bara något år sedan och det ska bli riktigt intressant att både få se konkreta exempel på hur vi kan ha nytta av robotar och få prata om hur detta kan utveckla branschen nu - både på kort och lång sikt, säger programledare Fredrik Bauer.

Nordic ConTech Talks arrangeras av Svensk Byggtjänst tillsammans med Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030.

När? Den 26 oktober kl. 13:00-14:15

Anmälan? Anmäl dig här!

Program

13.00 Välkommen

Programledare Fredrik Bauer hälsar välkommen!

Robotisering av gruvindustrin – vad kan vi lära?
Trådlösa nätverk, 3D-positionering och fjärrstyrning har skapat en säkrare arbetsmiljö i Bolidens gruvor. Djupt nere i marken i en fuktig miljö är Internet of Things och robotar idag självklarheter. Vilka har utmaningarna varit på den här digitaliseringsresan och vilka möjligheter har det skapat?

Peter Burman, ansvarig gruvautomation Boliden Gruvor. Peter ansvaret för Bolidens utvecklingsprogram med fokus på autonoma maskiner produktionskontroll, infrastruktur och underhåll. Peter har lång erfarenhet av arbete med utveckling och digitalisering. Förutom på Boliden bland annat från Ericsson och Ascom.

Robotisering idag – vad är möjligt?
Utvecklingen inom robotiseringen går snabbt. Det som verkade omöjligt för några år sedan är enkelt idag. Hur kan smidiga robotar minimera risker, underlätta för byggarbetaren och vad är möjligt att göra på en byggarbetsplats i dag?

Anders Robertsson, professor i reglerteknik, föreståndare för Robotlab och Centrum för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet.

Demonstration av vad som finns och fungerar inom robotik
Upplev vad robotar idag kan göra och hur det kan gå till i praktiken på en modern byggarbetsplats. Demonstrationer varvas med reflektion av:

Helena Eriksson, Cognibotics AB och Center för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola.

• Kan en hund verkligen lära sig att spela pingis?
• NCC skaffar hund
• Fler sätt att bygga en tegelvägg
• Vem fräser?
• Armen som bygger ett hus

Digitala processer i hela kedjan – förutsättning för robotisering
För att skala upp arbetet med robotisering och skapa verklig nytta i hela byggprocessen krävs nya sätt att planera och ta hand om information som är maskinanpassade. Roboten behöver bli medveten om byggunderlag och byggunderlag behöver anpassas mot robot. Det öppnas även nya möjligheter till informationsinhämtning med robot som nyttoredskap i byggprocessen. Hur blir allt detta möjligt?

Mathias Haage, lektor vid Lunds universitet och medgrundare Cognibotics AB.

Robotisering av branschen – från idé till verklighet
Det finns många vinster med ökad automatisering och robotisering på byggarbetsplatsen men är vi redo? Webbinariet avslutas med ett samtal om utmaningar och möjligheter. Vad krävs nu och hur får vi detta att hända?

Fredrik Karlsson, chefredaktör för VVS-Forum och Elinstallatören, Ulf Håkansson, teknisk chef Skanska Sverige och Helena Eriksson, Cognibotics AB.

14.15 Webbinariet avslutas

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karin Larén Hallström
Presskontakt
karin@hallstrompr.se
+46 703 28 65 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?