ONSDAG 20 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Roofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Roofit.solar har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en innovativ takprodukt som framgångsrikt kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld.

Roofit.solar från Estland är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november.

Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Roofit.solar är nominerat för sin Roofit 2-i-1-lösning – en innovativ takprodukt som kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

”Roofit.solar grundades för tre år sedan av Andri Jagomägi, som har 15 års erfarenhet inom solcellsforskning”, förklarar Helen Anijalg, marknadsförings- och exportchef på Roofit.solar. ”När han planerade sitt eget hus ville han ha ett metalltak, men även solpaneler. Han upptäckte att det saknades en fullständig, kombinerad lösning, så han började experimentera och kom på hur materialen skulle kombineras.”

Roofit.solar valde att använda hållbart, färgbelagt GreenCoat®-stål för tillverkningen av 2-i-1-lösningen. I den smidiga tillverkningsprocessen kombineras GreenCoat Pural BT med högeffektiva solcellsmoduler på ett sätt som förhindrar delaminering. Lösningen ser ut som ett vanligt plåttak och gör det möjligt för nya och äldre byggnader att producera sin egen elektricitet som kan användas, lagras i ett batteri eller återföras till elnätet.

”I varje steg försöker vi hitta den mest miljövänliga lösningen”, säger Anijalg. ”Det betyder att alla material måste överensstämma med vår vision. Därför är stål det enda material vi använder.”

Roofits 2-i-1-lösning är mycket effektiv och producerar 150 watt per kvadratmeter, vilket är avsevärt mer än konkurrerande lösningar.

Det är enkelt att montera Roofits 2-i-1-paneler eftersom man använder samma metoder som för vanlig takplåt med stående fals. Dessutom är 2-i-1-stålpanelerna mer slitstarka än traditionella solpaneler. Roofit.solar tror även att produkten kan komma att öka försäljningen av vanliga plåttak eftersom den visar att det går att producera miljövänliga tak med attraktiv utformning som har lång livslängd även i hårda klimat.

”Våra första kunder är mycket entusiastiska och sprider kunskapen vidare eftersom de själva har stor nytta av lösningen. De vet att deras plåttak har en positiv effekt på miljön genom att drastiskt reducera koldioxidutsläppen, vilket bidrar till att motverka klimatförändringar”, förklarar Anijalg.

Juryns motivering för valet av Roofit.solar som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Roofit.solar tillverkar soltak i metall som producerar elektricitet. Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer. Genom att använda en färgbeläggning baserad på svensk rapsolja har man tänjt på de produktionstekniska gränserna, och resultatet visar att man har uppnått robust vidhäftning mellan skikten i takpanelerna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Väderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företag
Annonser