SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsstandard för litiumbatterier för energilager utgiven

Den nya standarden SS-EN IEC 63056 ger säkerhetsfordringar på laddningsbara litiumceller och litiumbatterier för elektriska energilager med en nominell likspänning av högst 1500 V.
I SS-EN IEC 63056 finns sådana krav som man i internationellt samarbete funnit behövs just för energilager, utöver vad som redan finns i SS-EN IEC 62619 för litiumbatterier för industribruk. Å andra sidan innehåller den minimifordringar som är gemensamma för olika slags energilager och det kan inte uteslutas att ytterligare krav kan behövas för vissa tillämpningar.

De risker som behandlas i standarden är brand, explosion, kortslutning till följd av läckage, mekanisk skada eller felaktig installation, ventilering samt bristningar i höljet. Det betonas att det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar, särskild vad gäller laddningsström och drifttemperatur. För en översikt över innehållet se de inledande avsnitten i preview på SS-EN IEC 63056, Laddningsbara celler och batterier med alkalisk eller annan icke syrabaserad elektrolyt – Säkerhetsfordringar på litiumceller och litiumbatterier för elektriska energilagringssystem. Se motsvarande preview på SS-EN IEC 62619.

En standard för säkerheten i stationära anläggningar med litiumbatterier är på gång och beräknas bli klar i vår. Den ska få beteckningen SS-EN IEC 62485-5 och lär bli ganska lik den SS-EN IEC 62485-2 som sedan tidigare finns för installationer med blybatterier, nickel-kadmiumbatterier och nickel-metallhydridbatterier, se preview på den här.

Svensk industri deltar i arbetet med batteristandarder genom SEK Svensk Elstandard och dess tekniska kommitté SEK TK 21 Laddningsbara batterier, där fler medlemmar naturligtvis är välkomna. De flesta standarderna tas fram i internationellt samarbete men det finns även några rent europeiska projekt. Bland de pågående arbetena märks en vägledning till användning av begagnade batterier.

Elinstallationen behandlas i Elinstallationsreglerna SS 436 40 00. Det finns ett fristående tillägg till den, SEK TS 60364-8-2, som handlar om installationer för både produktion och förbrukning. Det pågår också arbete med standarder och vägledningar för stora energilager.

Några andra områden där spelplanen för arbete med standarder och vägledningar lagts av SEK Svensk Elstandard och den internationella standardiseringsorganisationen IEC är bränsleceller, solceller och miljötålighetsprovning. Den som inte deltar i arbetet kan såklart ha sitt standardbibliotek lätt tillgängligt på nätet, läs mer om SEK e-standard här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
Premiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning