LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så gör nätverksjätten Cisco sin molnresa

Kan ett företag som traditionellt förknippas med hårdvara hålla sig relevant i framtidens IT-landskap?
För Cisco har förändringarna inneburit nya lösningar, nya affärer – och ett nytt ledarskap.

För några år sedan skulle nog ingen ha beskrivit nätverksjätten Cisco som ett molnföretag – snarare fanns det en utbredd uppfattning om att den snabba rörelsen mot molnet snarare skulle leda till företagets undergång, på grund av minskande efterfrågan på hårdvara. Men under de senaste åren har Cisco både utvecklat tjänsteutbudet och stärkt organisationen för att vara ledande även inom framtidens IT.

Och det är ändå bara början.

”Även om vi kanske inte definieras som ’molnföretag’ så tror jag ingen längre ser molnet som ett hot mot Cisco, det är en styrka. Idag är mer än hälften av våra intäkter från annat än hårdvara, och vi fortsätter växa starkt med tjänster och lösningar byggda direkt för molnet”, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt på Cisco Sverige.

Ett av de mest framgångsrika exemplen är Cisco Meraki, en nätverkslösning där all administration är molnbaserad, vilket gör den både lätthanterlig, säker och skalbar. Allt man behöver göra för att installera den är att koppla upp den, resten sker automatiskt.

Den molnbaserade säkerhetsplattformen Cisco Umbrella växer också i snabb takt, och hanterar dagligen fler än 620 miljarder DNS-requests för kunder i fler än 190 länder.

De principer som Ciscos molnstrategi bygger på bygger på grundpelarna att framtidens IT måste vara mer agil, med flexibla applikationer som kan anpassas snabbt efter nya förutsättningar. Även infrastrukturen måste vara flexibel, inte minst för att möta stora och oväntade händelser, samtidigt som den måste vara säker och lättövervakad även vid distansarbete. Den bygger också mer på samverkan och kräver verktyg som ger medarbetarna större handlingskraft.

”Pandemin och allt den fört med sig har naturligtvis snabbat på utvecklingen, och fått molnet att gå från något som var en intressant möjlighet för ett företag, till att bli ett absolut måste, men det var ett arbete vi började med långt innan”, säger Peter Jerhamre.

Även om Cisco öppnar allt fler datacenter världen över - bland annat det första på svensk mark, för säkerhetslösningen Umbrella, i mitten av april – ser man det inte som ett självändamål att konkurrera om marknadsandelar för just datacentermarknaden.

”Vi är helt leverantörsneutrala, och har goda relationer med alla de större molnleverantörerna – AWS, Google och Microsoft - vilket är till stor hjälp när det blivit tydligt att de flesta verksamheter slutgiltigt landat i en multicloud-strategi. Vi kan hjälpa våra kunder i alla delar av molnresan, från rådgivning och planering till implementering. Oavsett var du lagrar dina IT-resurser behöver de ju kunna fungera sömlöst tillsammans”, säger Peter Jerhamre.

Onsdagen den andra juni äger Ciscos virtuella event ”Future Cloud” rum, där ett antal nyheter på molnområdet presenteras.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser