FREDAG 06 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så här används robotar optimalt i praktiken

För att använda robotar på ett optimalt sätt krävs en del förändringar av processer och fysiska miljöer, samt integration med mjukvaror. Det skriver Bas de Vos chef för IFS Labs, som berättar om ett lyckat projekt.
Många företag som tänjer på gränserna tittar på hur robotar kan användas i dag, inte minst tillverkande företag. IFS har många sådana kunder, en av dem är amerikanska Cheer Pack som tillverkar stående plastförpackningar för vätskor, till exempel drycker. Det är företaget marknadsledande på i Nordamerika.

Cheer Pack och vår avdelning IFS Labs har tillsammans tittat på hur robotar kan användas för att skapa självgående (autonoma) fabriker. Projektet tog sin start på IFS World Conference i maj 2018, där IFS Labs demonstrerade flera nya typer av tekniklösningar.

En demonstration gick ut på att visa hur självgående fordon, eller robotar, kan integreras med affärssystem, till exempel med funktioner för dynamisk schemaläggning. I korthet handlar det om att information om händelser, som förseningar, skickas från robotarna till motorn för schemaläggning. Det leder till förändringar i realtid, i syfte att använda robotarna optimalt.

Uppfyller potentialen för robotar

När man tänker på robotar är troligtvis den naturliga reflektionen att de är arbetsbesparande i sig, eftersom de ersätter människor, vilket ger lägre kostnader. Men potentialen för robotar är mycket större än att bara spara pengar. Mest uppenbart är att robotar är mycket effektivare än människor. Om vi bortser från ett visst underhåll och i vissa fall från laddningstider kan robotar arbeta dygnet runt.

Genom att integrera robotar direkt med mjukvaror för optimering kan ett företag säkerställa att råvaror levereras till maskiner i rätt tid. Dessutom elimineras mänskliga felkällor, vilket minimerar väntetider.

Lägg till det att robotar inte blir uttråkade. Människor som utför repetitiva arbetsuppgifter tenderar att tappa koncentrationen, med fel och minskad produktivitet som följd. Dessutom kan enformiga arbeten leda till hälsoproblem. Sådana problem finns inte med robotar.

Men det viktigaste skälet för Cheer Pack att satsa på robotar är den växande utmaningen med att hitta kompetent personal. Det gjorde tillsammans med de andra skäl som nämns ovan att man beslutade att undersöka hur robotar kan användas både i lager och på fabriksgolvet.

En test i verklig miljö...

Det första steget i projektet var att testa IFS Labs idéer i verkligheten. Personal från IFS Labs och Cheer Pack jobbade tillsammans med att undersöka hur en robot av typen MiR200 kan användas. Testerna gick bra, med några undantag. De visade framför allt på nödvändiga åtgärder vad gäller processerna i fabriken och i affärssystemet.Ett exempel var att det krävdes förändringar av hur lagret var organiserat, för att robotarna skulle kunna komma fram. Dessutom behövdes mer konfigurationsinformation i affärssystemet.

...och sedan skarp drift

De flesta problemen var enkla att lösa, vilket ledde till beslutet att ta robotar i drift i produktion. Nu finns en stor flotta av robotar som som jobbar med flera olika uppgifter. Tre månader efter den inledande testen började robotar användas på riktigt, för att frakta runt material. Cheer Packs IT-chef Alex Ivkovic räknar med kostnadsbesparingar på över 1,5 miljoner dollar per år. Dessutom kan många anställda få nya, mer kvalificerade, arbetsuppgifter, vilket minskar rekryteringsproblemen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-29
Vattenfall bygger sin första flytande solparkLotta Medelius-Bredhe blir ny generaldirektör för Svenska kraftnät
2019-11-28
Ny process för pulverlackering fördubblar produktionen i EnglandSenaste Shark-tappen ger hög säkerhetABB lanserar den interaktiva smarta stadenVi har filat på handtaget längeTYROLITS nya slipskiva CERABOND X utmanar Vindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörVindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörKodifiering av svenska järnvägsnätet möjliggör ökad kvalitet för special­transporterProton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
2019-11-27
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i EskilstunaHalmstadföretaget Swedlock är en del av SOS Alarms nya tjänst ”Smart Passage”Stort intresse för Sacos studentmässorOsäker arbetsmiljö i IT-industrin riskerar människors hälsa Framtidens visitkort är nu digitala med ecoCardSolcellsanläggning nu i drift på förskolan SagaEaton släpper nya RMQ Flat Enclosure Nytt projekt ska utveckla bättre valsar till stålindustrin
2019-11-26
SBS Steam Boiler Service i Varberg investerar i 4 Kw Fiberlaser från Movs ABWoup tar tillvara på spillet från KL-träfabrikerJackon väljer molnbaserad tullhantering från DescartesJättesatsning på solceller i UppsalaG A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovationEltel Finland tecknar ett treårigt ramavtal inom telekom värt cirka 25 miljoner euroSkanska vinner inter­nationellt innovationspris för European Spallation SourceFyra miljoner kronor till nytt projekt inom Metalliska materialÅrets kvinnliga Gasell vill skapa säkra arbetsplatserVolkswagen fokuserar på eldriven motorsportNy flödesmätare från LUTZNordens smartaste laddstation - eRange IQPositivt när Bomag demonstrerade unika asfaltsfräsenBiobaserade kajaker för en hållbar världKEWAB Elkraft årets leverantör - för fjärde gången
2019-11-25
25:e servicebesöket till HöganäsVerktyg hjälper dig med föreskrifterVäxla upp miljöarbetet med ny global standardPeab får renoveringsprojekt i centrala Helsingforswpd europe GmbH uppnår financial close för svenska vindkraftsprojektet Aldermyrberget Följ med till Volvos storsatsning! Sist men inte minst, den är supersnabb!Amphi–Tech får genombrott i HollandSizes fördubblar produktions­kapaciteten till 1200 lägenheter under 2020
Annonser