TISDAG 28 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så här används robotar optimalt i praktiken

För att använda robotar på ett optimalt sätt krävs en del förändringar av processer och fysiska miljöer, samt integration med mjukvaror. Det skriver Bas de Vos chef för IFS Labs, som berättar om ett lyckat projekt.
Många företag som tänjer på gränserna tittar på hur robotar kan användas i dag, inte minst tillverkande företag. IFS har många sådana kunder, en av dem är amerikanska Cheer Pack som tillverkar stående plastförpackningar för vätskor, till exempel drycker. Det är företaget marknadsledande på i Nordamerika.

Cheer Pack och vår avdelning IFS Labs har tillsammans tittat på hur robotar kan användas för att skapa självgående (autonoma) fabriker. Projektet tog sin start på IFS World Conference i maj 2018, där IFS Labs demonstrerade flera nya typer av tekniklösningar.

En demonstration gick ut på att visa hur självgående fordon, eller robotar, kan integreras med affärssystem, till exempel med funktioner för dynamisk schemaläggning. I korthet handlar det om att information om händelser, som förseningar, skickas från robotarna till motorn för schemaläggning. Det leder till förändringar i realtid, i syfte att använda robotarna optimalt.

Uppfyller potentialen för robotar

När man tänker på robotar är troligtvis den naturliga reflektionen att de är arbetsbesparande i sig, eftersom de ersätter människor, vilket ger lägre kostnader. Men potentialen för robotar är mycket större än att bara spara pengar. Mest uppenbart är att robotar är mycket effektivare än människor. Om vi bortser från ett visst underhåll och i vissa fall från laddningstider kan robotar arbeta dygnet runt.

Genom att integrera robotar direkt med mjukvaror för optimering kan ett företag säkerställa att råvaror levereras till maskiner i rätt tid. Dessutom elimineras mänskliga felkällor, vilket minimerar väntetider.

Lägg till det att robotar inte blir uttråkade. Människor som utför repetitiva arbetsuppgifter tenderar att tappa koncentrationen, med fel och minskad produktivitet som följd. Dessutom kan enformiga arbeten leda till hälsoproblem. Sådana problem finns inte med robotar.

Men det viktigaste skälet för Cheer Pack att satsa på robotar är den växande utmaningen med att hitta kompetent personal. Det gjorde tillsammans med de andra skäl som nämns ovan att man beslutade att undersöka hur robotar kan användas både i lager och på fabriksgolvet.

En test i verklig miljö...

Det första steget i projektet var att testa IFS Labs idéer i verkligheten. Personal från IFS Labs och Cheer Pack jobbade tillsammans med att undersöka hur en robot av typen MiR200 kan användas. Testerna gick bra, med några undantag. De visade framför allt på nödvändiga åtgärder vad gäller processerna i fabriken och i affärssystemet.Ett exempel var att det krävdes förändringar av hur lagret var organiserat, för att robotarna skulle kunna komma fram. Dessutom behövdes mer konfigurationsinformation i affärssystemet.

...och sedan skarp drift

De flesta problemen var enkla att lösa, vilket ledde till beslutet att ta robotar i drift i produktion. Nu finns en stor flotta av robotar som som jobbar med flera olika uppgifter. Tre månader efter den inledande testen började robotar användas på riktigt, för att frakta runt material. Cheer Packs IT-chef Alex Ivkovic räknar med kostnadsbesparingar på över 1,5 miljoner dollar per år. Dessutom kan många anställda få nya, mer kvalificerade, arbetsuppgifter, vilket minskar rekryteringsproblemen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-20
Multicloud allt hetare – ofta rätt val för allaIndustrins husbyggnads­investeringar överraskar positivt under 2019Nytt rekordår för Apotea – sålde för 2,7 miljarder krCirkulärt lantbruk på Snöborg Gård i Dala-Järna belönas med HKScans MiljöprisÅtgärdspaket ska öka skogens tillväxt med 20 procent till 2050Solör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i HorndalAkzoNobels färg når nya höjder med byggandet av Europas högsta byggnad
2020-01-17
Kirsebergs Plåt & Mekaniska Verkstad AB investerar i världens mest intelligenta fiberlaser på 6 kWLoad Assist utmanar hjul­lastarförarna att prestera bättreDr Karl Busch har utsetts till hederssenator vid Münchens tekniska universitetFörsta penseldraget med vattenbaserad färg på ØresundsbronCementa välkomnar beslut om fortsatt kalkstens­brytning på GotlandTvå av tre kunder föredrar mobila tekniklösningar när de shoppar i butikDEFA lanserar laddkoncept för bilhandlare och bilverkstäderSkyddsslang av återvunnen plast ger hållbarhet i industrirobotarnas världKombiterminalen Båramo i Skillingaryd blir en del av Europas järnvägsnätEY i Sverige ska rekrytera 600 nya medarbetare under 2020Instalco installerar sig i VäxjöSvensktillverkade Woolpower växerEn baklampa utöver det vanliga från BriodLightsEn ny sladdfri kap & gersåg för kraftig användning
2020-01-16
Elisolation i Laxå är först i Sverige med nya Hedelius Acura 85Nu är Volvos 90-tons grävmaskin tillgänglig världen överMidroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert
Annonser