SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så påverkar rekordhöga elpriser industrin

Elpriserna är ovanligt höga i stora delar av Sverige vilket får konsekvenser hos företag inom tillverkningsindustrin.
I augusti 2021 var elpriserna i Sverige i genomsnitt dubbelt så höga som samma månad 2020. Elen är rekorddyr vilket gör att det svider extra i plånboken för både hushåll och industrier. Under vintern kan situationen bli ännu värre för konsumenterna på grund av kylan, som leder till högre förbrukning. Hela Europa är drabbat, men det finns skillnader mellan olika områden, bland annat mellan norra och södra Sverige.

Elintensiva branscher drabbas värst
Förutom de privata hushållen får elpriserna även följder för industrin. Företag inom tillverkningsindustrin i Norden kan komma att behöva göra förändringar i verksamheten om elpriset fortsätter att stiga. Ett exempel på drabbade företag är Orkla, som är en av Ålands mest elintensiva tillverkare. Sedan början av 2020 använder bolaget elektricitet från lokalt producerad vindkraft från Allwinds. Rörliga priser och låg produktion från vindkraften bidrar till att elpriserna rört sig uppåt, precis som hos många andra elproducenter.

I en intervju med Ålands Radio berättar bolaget om att de kan behöva försöka införa egen elproduktion, men först om priset blir avsevärt mycket dyrare. Likt Orkla är det många företag inom industrin som tittar på lösningar för att kunna producera sin egen el och därmed inte påverkas av ett stigande elpris från externa källor. De flesta verksamheter har dock hittills inte sett det som ekonomiskt försvarbart att producera egen el, på grund av att projektet att dra i gång sin egen elproduktion är en stor investering i sig.

Skapar osäkerhet i tillverkningen
De uppåtgående elpriserna skapar en osäkerhet i tillverkningen för många industrier. Företagen kan inte säkert svara på kundernas frågor om vad produkterna kan förväntas kosta om tre månader, om ett halvår eller om ett år. Verksamheter inom industrin blir tvungna att hitta sätt att jobba effektivt för att spara pengar och därmed kompensera för den dyra elförbrukningen.

Att spara pengar genom att minska på elförbrukningen är ofta inte ett hållbart alternativ. Visst kan det finnas mer energisnåla maskiner om ett företag byter ut sin nuvarande teknik mot nytillverkat, men maskinerna är dyra investeringar som ofta kostar miljoner att byta ut. Elkostnadsbesparingen som en ny maskin skulle ge motsvarar då inte det höga inköpspriset.


Att skära ner på produktionen för att spara på elen är något av ett moment 22. Mindre produktion leder förvisso till lägre elkostnad, men också till lägre vinster. Därför tjänar industrier i de flesta fall inte på att försöka spara pengar genom minskad produktion.

Det finns dock undantagsfall, då företag inom tillverkningsindustrin under extrema tider bestämt sig för att stoppa produktionen under ett antal timmar. Oftast handlar det då om att elpriset skjutit i höjden enormt och man bestämmer sig för att förlusten från minskad produktion är lindrigare än elkostnaden. Detta är mest sannolikt att inträffa under vintern om temperaturerna blir kalla. Då kan produktionspriset bli flera gånger dyrare för vissa industrier.

Elpriset en viktig lönsamhetsfaktor
Just elpriserna är en viktig lönsamhetsfaktor i tillverkningsindustrin. Det är inte svårt att gissa sig till varför, med tanke på att de flesta industrier är beroende av kraftfulla maskiner som använder mycket el. För vissa företag har elkostnaderna fördubblats jämfört med när prisläget låg på en normal nivå.

Allt fler industrier börjar fundera på egen elproduktion för att få billigare el i längden. De största hindren för detta är svårigheten att ha tillräckligt med kapital för att göra den investeringen och möjligheten att kunna producera tillräckligt med el, så att investeringen blir lönsam i längden.

Elektronik i vardagen
För den som bor i lägenhet blir elräkningen generellt sett lägre än villaägarens. De timmar som vi varje dag använder elektronik kan dock ändå kännas på bankkontot när elkostnaderna ökar. Allt från TV-apparater och belysning till handdukstorkare och diskmaskinen drar ström i hushållet.

Pandemin har dessutom inneburit att allt fler svenskar fått möjligheten att jobba hemifrån, en trend som ser ut att fortsätta även när pandemin lagt sig. När nöjesställen stängde var det många som vände sig till underhållning i hemmet, som att videochatta med kompisgänget en fredagskväll eller spela på casino utan licens i Sverige.

Dyra utsläppsrätter driver upp elpriset
Trots att Sverige mestadels använder kärnkraft och förnybar energi som vindkraft och vattenkraft påverkas vi av högre priser på utsläppsrätter för koldioxid och gas. Det beror på att elen handlas på EU-nivå, vilket märks särskilt i södra Sverige som förlitar sig på export. Det är svårt att transportera el från norr till söder i Sverige på grund av det långa avståndet och begränsad kapacitet i elnätet.

Villaägare kan behöva se över sitt elavtal för att försöka motverka alltför stora utgifter. SvD Näringsliv rapporterar om att elräkningen för en villaägare i september månad kan ha landat på uppemot 700–800 kronor mer än det normala. Det kan dock vara för sent att binda elpriset inför vintern nu när priserna redan gått upp betydligt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?