SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 steg

Det är inget omöjligt uppdrag att ställa om och bli ett företag utan negativ klimatpåverkan.
Golvföretaget Interface har utvecklat en affärsmodell som har noll negativa effekter på klimatet – och som dessutom är lönsam. Företagets lokala hållbarhetsambassadör Maria Olsson berättar hur de gick till väga.

– Den allra viktigaste nyckeln är att skapa en företagskultur som vågar tänka nytt och banbrytande. På Interface startade förändringsresan för tjugofem år sedan med 1100 medarbetare från 34 länder som samlades för att inspireras till att börja tänka på hur de kunde förändra företagets klimatpåverkan, säger Maria Olsson.

Resultatet blev hållbarhetsvisionen ”Mission Zero” och att samlas kring ett högre syfte ledde inte bara till nytt engagemang hos de anställda, utan även till en av Interface mest framgångsrika mattkollektioner någonsin. Det miljömässigt hållbara textilgolvet Entropy blev en bästsäljande produktlinje och fördubblade Interface amerikanska verksamhet på fem år. Det blev ett bevis på att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand.

– Vi har uppnått vår ursprungliga hållbarhetsvision, men klimatkrisen är mer angelägen än någonsin och nu jobbar vi mot ett ännu mer ambitiöst mål att skapa en rörelse för att vända den globala uppvärmningen. För att lyckas med det behöver företag en tydlig färdplan, säger Maria Olsson.

Fem steg till en hållbar affärsmodell

Varje hållbar vision behöver en plan
Ta hjälp av externa experter för att skapa ett ramverk med tydliga mål. Interface plan innehöll offensiva nollmål inom viktiga områden, som användande av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser.
Tänk cirkulärt
För att lyckas räcker det inte alltid med era egna insatser. Involvera era leverantörer och samarbetspartners för att uppnå bästa resultat.
Skapa hållbarhetsambassadörer bland anställda
Utse extra engagerade anställda till ambassadörer som sprider kunskap i organisationen. Detta kan ske genom utbildningsprogram, onboarding för nyanställda eller ambassadörsprogram med särskilda befogenheter.
Gör ert hållbarhetsarbete jämförbart
Redan 2004 tog Interface initiativ till miljövarudeklarationer för sina produkter. Det gör det enklare för kunderna att kunna jämföra olika leverantörer och har gjort hållbarhetsarbetet mätbart och transparent.
Sikta mot stjärnorna – sätt ribban högt
Våga föreställ er ett företag utan miljöpåverkan – det blir en ambition som medarbetarna kan samlas kring. Interface nollmål för klimatpåverkan var nästan ouppnåeligt, men motiverade dem att verkligen satsa.

Sedan 1996 har Interface uppnått:

96 % minskning av växthusgasutsläpp globalt
69 % minskning av koldioxidutsläpp för Interface textila golvplattor
99 % förnybar energianvändning i amerikanska och europeiska tillverkningsanläggningar
89 % minskad vattenanvändning globalt per produktionsenhet i fabriker

*Alla siffror gäller t.o.m. 2018, för tillverkning av Interface textila golvplattor.

Läs hela Interface guide – hur ni kan förändra er verksamhet och samtidigt förändra världen

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Kylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser