SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så vinner du det psykologiska spelet

Mot Black Friday-bedragarna
Varje år, från Black Friday-veckan och fram till mellandagsrean, är det inte bara högsäsong för handeln utan även för cyberkriminella. För att inte bli lurad på pengar eller hackad, behöver man förstå hur mekanismerna bakom bedrägerierna fungerar – och varför den egna motståndskraften är svagare än vanligt.

Det finns många konkreta och handfasta tips på hur man ska skydda sig mot e-handelsbedrägerier. Men när det gäller bedrägerier och risker under Black Friday är det allra viktigaste man kan göra för att skydda sig att försöka sätta sig in i hur bedragarna tänker och förstå deras motivering. Då blir det lättare att genomskåda dem, menar Henrik Bergqvist som är säkerhetsexpert på Cisco.

Talos, Ciscos marknadsledande avdelning för cyberhotanalys, analyserar och spårar cyberattacker och identifierar trender utifrån miljarder skickade mejl, som hanteras av Ciscos cybersäkerhetsplattform. En ständig sanning är att bedrägerierna är säsongs- och händelseberoende, dramatiska händelser som COVID-19-pandemin eller invasionen av Ukraina leder till att bedragare utnyttjar informationsbehovet för att locka fler offer.
Och under årets mest shoppingintensiva period är det framför allt shoppingerbjudanden som används för att lura intet ont anande konsumenter.

”De letar efter dig för att du vill ha något, och försöker sätta dig under stress, och få dig att känna att om jag inte handlar direkt så går jag miste om den här möjligheten. Då är det lätt att du handlar utan att tänka efter. Det är samma känslor som hela Black Friday-konceptet bygger på, där hela idén med kampanjerna är att locka dig att inte vänta, utan handla här och nu. Så du är redan inne i det tänket och har kanske därför mindre motståndskraft mot att bli lurad”, säger Henrik Bergqvist.

Man kan dela upp cyberbrotten i två kategorier – dels de traditionella bedrägeribrotten där man luras att köpa betala en vara som inte finns, men många attacker syftar också till att komma över kontouppgifter eller inloggningsinformation, vilket kan leda till att datorn hackas. Samtidigt blir det allt vanligare att angrepp riktas mot en specifik person, där det ligger grundlig research bakom för att skapa ”det perfekta erbjudandet”.

”Om någon till exempel vill ta sig in i din arbetsgivares nätverk kan de göra det baserat på vad du skriver i sociala medier – både din arbetsplats och dina intressen, till exempel om du skriver om ett snyggt klädesplagg du sett, eller en möbel eller en elektronikprodukt du är sugen på. De kan också välja att försöka nå dig vid en tidpunkt då du troligen är på jobbet och kanske surfar privat via din jobbdator eller tjänstemobil”, säger Henrik Bergqvist.

”Därför är det så viktigt att vara vaksam om de försöker stressas in i ett beslut. En tumregel är att alltid ha i bakhuvudet ”är inte det här erbjudandet lite för bra för att vara sant?”. Och allt som oftast är det faktiskt just vad det är, och det är bättre än att i efterhand tänka ’men hur tusan kunde jag gå på det här?’”

LISTA/ Fem sätt att skydda sig mot shoppingbedrägerierna
E-post är det som oftast används för att återställa lösenord. Därför är den extra viktig att skydda med ett bra lösenord – gärna en lösenordshanterare - och multifaktorautentisering.

Det är inte ovanligt att kontouppgifter stjäls genom dataintrång hos handlare. Använd därför så många olika lösenord som möjligt till olika e-handelssajter och byt med jämna mellanrum. En lösenordshanterare är till stor hjälp.

Klicka aldrig på länkar som finns i ett e-postmeddelande eller sms med reklam du inte bett om - skriv alltid webbplatsen manuellt. Svara aldrig heller på oönskade reklammeddelanden och fyll inte i formulär som ber om personlig information.

Klicka inte på annonser, surfa direkt till handlarens webbplats.

Använd kreditkort, inte betalkort.

Gör inte köp när du surfar på på offentliga eller obekanta WiFi-anslutningar.

Tänk innan du agerar – ställ alltid frågan om ett erbjudande verkar lite för bra, eller komma för lägligt, för att det ska vara sant.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-27
Kallabandsågar hos EquipmentstoreSafeReach kommer åt alla områden med rope accessLanserar senaste genera­tionen L&W Bending TesterVälj rätt kabel och kabelkedjaFem trender inom PLM 2023
2023-01-26
Lasermätning: Framtiden för precision och effektivitet Lyftöglor: Nyckeln till säker materialhanteringTrådbondning är ett kritiskt steg inom trådbondningSvensk Byggplåt inrättar externt hållbarhetsrådMimecast förutspår IT-säkerhetstrenderna för 2023
2023-01-25
Verktyg Online kan sina kompressorerOnlineauktioner för begagnade hjullastareKöpa begagnade industrimaskiner hos BlintoHitta begagnade industrimaskinerSatsar på potentialen i additiv tillverkning
2023-01-24
MPP erbjuder säkra tankar och cisternerMätspetsar för mätmaskiner och standardapplikationerSå lagar man en trasig hydraulcylinderGör allt som går att tillverka i tunnplåtVolvo Construction Equip­ment leder omställningen
2023-01-23
Massflödesmätare och massflödeskontrollersDuroc Machine Tool kan sina fräsarKlassificering av laser för lasermärkningTruckutbildning i Stockholm Wexoe AB nyanställer