SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Södras nya fabrik för korslimmat trä invigd

Tiofaldig ökning av produktionskapacitet
Igår invigdes Södras nya fabrik för korslimmat trä på den svenska västkusten. Fabriken är en av Sveriges största och innebär en tiofaldig ökning av Södras produktionskapacitet. Invigningen gästades av bland andra Brittis Benzler, landshövding i Hallands län och Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun.

En nyckel i Södras koncernstrategi är en framtidsanpassad industristruktur som skapar ett ledande erbjudande till kunder och konsumenter. Med den nya fabriken för korslimmat trä breddar man marknaden för byggmaterialet samtidigt som man främjar hållbar byggnation och mer hållbara samhällen.

–Södras uppdrag är att förnya och förädla skogsgårdens värden och vår nya fabrik för korslimmat trä är ett sätt att göra just detta. Idag är ett stolt ögonblick för hela Södras organisation - tillsammans fortsätter medlemmar, medarbetare och kunder att bygga starkare värdekedjor som ger oss förutsättningar att möta samhällets krav på hållbara och innovativa produkter från familjeskogsbruken, säger Lotta Lyrå, vd Södra.

Fabriken i Värö blir en Sveriges största fabriker för produktion av korslimmat trä med kapacitet att leverera stommaterial till drygt 4000 bostäder varje år, en tiofaldig ökning av Södras produktionskapacitet jämfört med tidigare. Genom att satsa på produktion i Värö har Södra närhet till flera tillväxtregioner för korslimmat trä i Norden. Logistiskt sett når man även internationella marknader smidigt via hamnen i Varberg. Genom att använda den gröna energi som produceras vid Södras massabruk i Värö blir tillverkningen för korslimmat trä helt fossilfri.

Landshövding och kommunstyrelsen ordförande bland hedersgästerna
Invigningen gästades av 150 nyfikna gäster från såväl närområdet som internationellt. Under dagen firades invigningen med tal och en rundvisning av verksamheten. Bland hedersgästerna fanns bland andra Brittis Benzler, landshövding i Hallands län.

– En förutsättning för att nå klimatmålen är en bred samverkan mellan företag, myndigheter och politik – där vi tillsammans arbetar mot samma mål. En annan förutsättning är att vi visar att det är möjligt att nå målen. För då föds ett hopp som i sin tur skapar engagemang och ansvarskänsla. Jag är därför väldigt glad att kunna medverka vid den här invigningen, säger Brittis Benzler, landshövding i Hallands län.

Satsningen på en ny fabrik i Värö har inneburit att Södra rekryterat 90 nya medarbetare till företagets segment Building Systems, som ansvarar för produktion av korslimmat trä. Detta välkomnas av Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun, som också gästade invigningen.

– En sådan här etablering betyder mycket för Varberg. Den ger många arbetstillfällen. Den ger också möjligheter att bygga hållbart och storskaligt i trä – både bostäder och lokaler. Även fabriken är mycket imponerande – med sin storlek, logistik och effektivitet, säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun.

Södras mål är att bli Nordens ledande aktör för korslimmat trä
Korslimmat trä har många olika användningsområden och har på kort tid blivit alltmer förekommande inom svensk byggnation. Materialet möjliggör byggnader så som höghus, industrihallar och skolor i trä och med Södras korslimmade trä kan klimatavtrycket för en byggnad minska med upp till 80 procent. Södra har som mål att bli Nordens ledande aktör inom byggande i massivt trä genom att öka värdet på råvaran för familjeskogsbruken på ett innovativt sätt från planta till färdig produkt.

För mer information, vänligen kontakta:
Södras presstjänst
Telefon: 0470-890 90
E-post: press@sodra.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-17
Dell lanserar nya servrar för edge computingBOLIST Taberg utvecklar butikenKinesiskt verktyg för cyberbrott nu i ryska händer Essitys hållbarhetsarbete
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon
2023-03-15
ISTech kapmaskiner auto­matiserar din produktionFIEPOS – framtidens spänningsaggregatmySwecon blir mer startsnabbUtmaningar med arbetskraftenSmidmek monterar balkar på 50 ton
2023-03-14
SMARTLINK hjälper digVibrationsmätning: Att mäta är att veta!Spånutsug och filteranläggningarVälkommen till Circular Plastic Summit 2023Beredda när elmaskinerna kommer i stor skala
2023-03-13
Målen för införandet av elfordonSveriges bästa unga plåtslagare 2023B_NEWS #8 Säkerhet och renlighet inom livsmedelsproduktionFilbornaverket fyller tio år