SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet

För lite sömn kan ha en negativ inverkan
Trots att god sömn är en av de viktigaste aspekterna av våra liv tar vi den ofta för given. För lite sömn kan ha en negativ inverkan på såväl fysisk och psykisk hälsa, därför är det av yttersta vikt att se till att få tillräckligt mycket sömn. I detta inlägg kan du lära dig mer om sömnens betydelse samt ta del av tips på hur du utvecklar bättre sömnvanor.

Många av oss har någon gång kommit till jobbet efter en sömnlös natt, och känt att det kommer bli väldigt svårt att ta sig igenom hela arbetsdagen. Att ha svårt att sova är faktiskt mer vanligt idag än vad man kan tro. I en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten uppgav hela 42 procent av befolkningen mellan 16–84 år att de har sömnproblem.

En av de viktigaste faktorerna för en god sömn är din säng. En säng så som en vattensäng passar vissa bra, medan andra kanske föredrar en kontinentalsäng. Sömnen är avgörande för många olika aspekter av våra liv. Den hjälper oss inte bara att känna oss föryngrade och pigga varje dag, utan spelar också en viktig roll för att upprätthålla vår fysiska och mentala hälsa.

Större risk för allvarliga arbetsskador
Dålig sömn kan leda till en rad hälsoproblem, exempelvis viktökning, ökade stressnivåer och till och med depression. En annan fara med sömnproblem är en ökad risk för olyckor då man -av ovaksamhet – skadar sig själv, vilket i sin tur kan leda till att man även kan utsätta kollegorna för en risk. Speciellt om det rör sig om arbete inom industri, där felaktig hantering av tunga maskiner kan leda till allvarliga arbetsrelaterade skador.

Lyckligtvis finns det åtgärder som du kan vidta för att förbättra din sömnkvalitet. Först och främst ska du se till att du har en bekväm säng som ger optimal komfort när du sover. Ett annat tips är att fastställa ett regelbundet schema för när du går och lägger dig, så att din kropp vänjer sig vid att sova vid samma tid varje natt. För att kunna somna lättare bör du också undvika skärmar före läggdags, läs hellre en bok eller lyssna på avslappnande musik.
För mycket koffein kan också bidra till sömnsvårigheter. Försök att dra ner på både kaffe och andra koffeinhaltiga drycker, särskilt sent på eftermiddagen och kvällen.

Sömn bortprioriteras ofta
Även om det är viktigt att se till att vi får tillräckligt med sömn varje natt är det många av oss som inte prioriterar denna viktiga del av vår vardag. Sömnen spelar en stor roll för vårt fysiska och psykiska mående samt arbetsförmåga. Detta gör att det är avgörande att vi alltid försöker blir bättre på att sköta våra sömnvanor och på sikt fortsätta må bra.

Genom att se till att vi har en passande säng, håller oss till ett regelbundet schema för läggdags och undviker koffein och elektroniska apparater före sänggåendet kan vi få den djupa sömn som våra kroppar behöver för att fungera på bästa sätt.

Avslut
Nu när du har lärt dig om sömnens betydelse för vår vardag, varför inte omsätta dina nya kunskaper i praktiken? Börja med att göra några enkla förändringar i dina nuvarande sömnvanor - som att införa en ny regelbunden rutin vid läggdags - och se hur du mår med tiden. Ju bättre kvalitet på sömnen, desto lättare bli det att gå till jobbet varje dag och utföra arbetsuppgifterna på ett säkert sätt för både dig och dina kollegor.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-06-01
Maersk påskyndar sin strategiska transformation Smidmeks betongfasad imiterar träpanel
2023-05-31
Alicat flödes- och tryckinstrument Tjäna pengar och bidra till återvinningVerderflex Slangpumpar från Telfa Maskinförsäljning - Ny grävmaskin eller hjullastare?Entreprenadmaskiner på auktion
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt