SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så ser handelsföretagen på AI-investeringar

I februari släpptes rapporten Unlocking Ambitions
Den baseras på en undersökning som ger nya insikter i svenskt och europeiskt näringslivs attityder och målsättningar med AI-tekniken. Nu har även rapportens data för olika industrivertikaler offentliggjorts.

För de enskilda sektorerna är underlaget inte tillräckligt stort för att data ska kunna betraktas som säkerställda, men siffrorna ger ändå en indikation på hur olika industrier betraktar den snabba tekniska utvecklingen, och hur benägna de är att tillämpa dem.

Redan idag har AI-tjänster börjat sätta spår i den dagliga verksamheten hos många av de 65 svenska handelsföretag som deltar i undersökningen. 38 procent använder redan idag ett eller flera AI-baserade verktyg, och ytterligare 11 procent har konkreta planer på att börja tillämpa sådana verktyg.

30 procent av de svenska repondenterna förväntar sig att deras IT-investeringar under 2024 kommer att öka med 50 procent eller mer jämfört med 2023 – en utveckling som i hög grad drivs av AI.

Att handeln, som under de senaste åren sett en stark förskjutning av intäkterna från fysiska butiker till ehandel, är starkt beroende av att den digitala tekniken fungerar som den ska är tydligt. 43 procent av respondenterna uppger att en IT-krasch starkt skulle påverka verksamhetens förmåga att fungera och endast tre procent hävdar att de skulle kunna driva verksamheten vidare utan problem.

Det stora beroendet av IT, och fördelar som skalbarhet och driftsäkerhet, är också en anledning till att handelssektorn ligger långt framme när det gäller att flytta ut delar av IT-infrastrukturen i molnet. 13 procent av verksamheterna har använt molntjänster i tio år eller mer, och bland de främsta anledningarna som nämns finns att förbättra möjligheterna till distansarbete (62 procent), förbättra säkerheten online (51 procent) och att ersätta manuella, pappersbaserade processer med digitala system (36 procent). Fler än en fjärdedel, 28 procent, uppger också att molntjänsterna bidragit till ökade intäkter.

En av de utmaningar som lyfts fram över alla sektorer är bristen på kompetens kring att utveckla värdeskapande tjänster och lösningar baserade på tekniken. Bland de svenska handelsbolagen som deltog i undersökningen rankar 17 procent detta som en faktor som bromsar AI-investeringarna.

”Trots att nästan nio av tio svenska företag anger att de erbjuder någon form av utbildning i digitala färdigheter, är det färre än en tredjedel som regelbundet investerar i heltäckande program för att utbilda alla anställda Nyckeln till de svenska företagens digitalisering och nyttjandet av AI är att säkerställa att de anställda har rätt digital kompetens. Genom träning och utbildning kan vi ge arbetskraften de kunskaper de behöver för att förbereda sig för framtidens arbete”, säger Marielle Lindgren, Managing Director Europe North på Amazon Web Services.

Rapporten Unlocking Ambitions tar avstamp i de mål som EU-kommissionen tagit fram inom ramen för initiativet Digital Decade, som består av ett antal policies och målbilder för att stärka EU-ländernas digitala innovation och globala konkurrenskraft. Sett över näringslivet som helhet förväntas dessa åtgärder tillföra värde motsvarande minst 1 292 miljarder kronor till den svenska ekonomin fram till år 2030.

Data i rapporten är baserade på en undersökning bland 1 000 svenska företag inom olika näringslivssektorer som är genomförd av undersökningsföretaget Public First på uppdrag av AWS.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när