Satsning på fossilfritt gruvbrytningssystem - industritorget.se
LÖRDAG 30 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Satsning på fossilfritt gruvbrytningssystem

Energimyndigheten har beviljat 207 miljoner kronor i stöd till ett projekt som ska utveckla koldioxidfri gruvbrytning.
Stödet går till fem bolag, LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen. Satsningen är en del i att förverkliga en fossilfri värdekedja för järn- och stålindustrin.

Energimyndigheten har beslutat att ge finansiellt stöd för att utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom gruvbrytning. Den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till 1,1 miljarder kronor. Energimyndigheten finansierar projektet Testbädd för integrerat, effektivt och koldioxidfritt gruvbrytningssystem med 207 miljoner kronor och LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen står för resterande del av finansieringen.

För att klara teknikskiftet och minska klimatpåverkan har LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen gått samman med målet att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvdrift på stora djup. Detta kräver en helt ny typ av samarbete, ett digitalt ekosystem där parterna kopplar ihop såväl digitala system som fysiska verksamheter.

– Med vårt engagemang i satsningen på en fossilfri gruvbrytning driver vi på omställningen till en fossilfri värdekedja inom järn- och stålindustrin. Det kommer i förlängningen bidra till att nå de svenska energi- och klimatmålen och långsiktig konkurrenskraft för svensk industri.

Satsningen blir än mer viktig i den rådande situationen när många svenska företag har stora utmaningar, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.

Tillsammans kommer de fem bolagen att bygga en testanläggning där ny teknik ska utvecklas och testas i verklig gruvmiljö och i en virtuell testgruva. Upplägget med en fysisk och en virtuell testmiljö ger goda förutsättningar att demonstrera och testa systemlösningarna innan fullskaligt införande i LKAB:s underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget.

Testerna görs för att säkra att svensk gruvindustri även i framtiden är konkurrenskraftig och kan skapa jobb, tillväxt och exportmöjligheter, både lokalt i Norrbotten och nationellt.

Testbädden anläggs i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna.
Arbetet i testgruvan i Kiruna samt i den virtuella testgruvan ska undersöka bästa sättet för att bygga ett effektivt, koldioxidfritt och autonomt produktionssystem. Den virtuella testgruvan gör det möjligt att simulera dataflöden och scenarios som inte går att testa i gruvan.

— I projektet driver vi bland annat utvecklingen mot en eliminering av dieseldrivna gruvmaskiner och därmed en koldioxidfri gruvbrytning. Vi ska också ta fram och utvärdera lednings- och integrationssystem som samlar in data som sedan kopplas samman i ett effektivt ekosystem. Med den här satsningen tar vi ett av flera viktiga steg för att ställa om till en klimatsmart industri med människan i centrum, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Projektet genomförs med statligt stöd från Industriklivet och Energimyndighetens uppdrag att finansiera energiforskning. Industriklivet är regeringens långsiktiga satsning för stöd till genomgripande åtgärder för att kraftigt minska koldioxidutsläppen i industrin.

För mer information, kontakta:
Klara Helstad, Energimyndigheten
Epost: klara.helstad@energimyndigheten.se
Telefon 016-544 22 93

Presstjänst, Energimyndigheten
E-post: press@energimyndigheten.se
Telefon: 016-544 23 99

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser