SCA testar AI-modell för optimering av energianvändning - industritorget.se
TORSDAG 02 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SCA testar AI-modell för optimering av energianvändning

Genom ett avslutat projekt har SCA och Calejo Industrial Intelligence visat på den stora potentialen i att använda AI inom industrin.
I ett nyligen avslutat projekt har ​SCA tillsammans med ​Calejo Industrial Intelligence lyckats få en bättre förståelse och träffsäkrare prognos över användningen av ånga. Projektet har potential att kunna leda till en jämnare energiförbrukning över tid och en väsentligt minskad förbrukning av fossilt bränsle i SCA Obbola utanför Umeå. Resultatet visar på den stora potentialen med att använda AI inom industrin.

​I SCAs sulfatsmassafabrik i Obbola är vattenånga både en restprodukt och något som används i produktionsprocessen genom att bland annat driva en turbingenerator för elproduktion. Vanligtvis finns det en balans mellan behov och tillgång av vattenånga, men vid störningar i delar av produktionen kan ett underskott av vattenånga uppstå. Den obalans som då uppstår, kan regleras genom antingen en minskning av elproduktionen eller genom att skapa vattenånga via förbränning av fossila bränslen.

​Mot denna bakgrund togs det via detta Vinnova-projekt fram en träffsäker prognos över processens behov av vattenånga, liksom en digital tvilling över processen. Målet var att genom en bättre insikt om processen kunna förstå hur vattenånga kan skapas i god tid innan behovet uppstår – detta utan att vare sig minska elproduktionen eller förbränna fossila bränslen.

Projektet visar att det är teoretiskt möjligt att med hjälp av självlärande AI-teknik och träffsäkrare prognoser minska oljeanvändningen i barkpannorna via en ändrad styrning av sodapanna, kokeri och barkpanna.

– Denna teknik är tillämpbar inom flera områden, men detta projekt är ett av få där tekniken framgångsrikt har testats inom processindustrin, säger Johannes Holmberg, VD för Calejo Industrial Intelligence.

Modellen visar sig kunna förutspå ca 70 procent av de tillfällen, då olja används i barkpannorna. Med en förbättrad analys och förståelse för processen kan även en stor del av resterande 30 procent kunna arbetas bort.

– En optimering av hela tidsperioden bekräftar teorin att det går att använda energin i processen, så att behovet av olja kraftigt minskas. Det 70-procentiga oljebehov i barkpannorna, som modellen kan förutspå, försvinner helt efter optimeringen. Dessutom framgår det klart i utvärderingen att resterande 30 procent av oljeanvändningen har uppstått vid sidan av normal drift. Detta bevisar vår ursprungliga teori om att det går att producera ånga utan tillskott av fossil olja vid normal drift, säger Johannes Holmberg.

Den digitala tvilling som har använts i detta projekt har helt byggts upp utifrån en svartboxmodell, vilket betyder att den enbart består av neurala nätverk som tränas på historiska processdata.

Framöver kan modellen med fördel även byggas om till en så kallad gråbox-modell, det vill säga en modell som består av både tränade neurala nätverk och matematiska samband.

Detta kommer att skapa en ännu bättre modellförståelse mellan direkta och indirekta processhändelser, vilket medför att modellträffsäkerheten ytterligare ökas utan behov av mer datamängd. Ett nästa steg som nu diskuteras är att anpassa och testa att använda modellen i syfte att ge operatörerna ett processtöd.

– En modell som kan förutspå och ge indikationer om hur processen bör styras är ur ett produktivitetsperspektiv klart intressant för oss som anläggningsägare. Vi är mycket nöjda med resultatet och kommer att gå vidare med dessa erfarenheter av AI i kommande utvecklingsprojekt, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Johannes Holmberg, 073 250 42 01
Vd Calejo Industrial Intelligence

Magnus Viström, 070 377 21 02
​Innovationschef, SCA

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-27
Volkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050Panasonic lanserar högeffektiv värmepump – sänker energiförbrukningen med 75 procent Absolut Company donerar etanol till produktion av handsprit på KiiltoBatterifabriken som skapar tusentals hållbara jobbHCL lanserar Unica v12.0 Giltighetstiden för YKB behöver förlängas om transporterna ska rullaPlåstret som ska förhindra djupa blodsockerfallUltrakondensatorer i solcellsanläggningFUCHS i Skandinavien är nu en del av DMG MORI – FUCHS Technology PartnershipONE Nordic satsar på drönartjänster för kraftindustrin​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar
2020-03-23
Historiskt spadtag – Sveriges första pyrolysoljeanläggning för biodrivmedelmySwecon växer och får nya funktionerEffektivare orderplock med nya Linde V08
Annonser