SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Scania fasar ut fossilt från tunga transporter

Framtidens transportlösningar är hållbara och elektriska
På transportmässan IAA 2022 i Hannover visar Scania att framtidens transportlösningar är hållbara och elektriska. Nya elektriska lastbilar förväntas utgöra hälften av företagets försäljningsvolym år 2030.
Bland höjdpunkterna finns en premiärvisning av den nya elektrifierade lastbilen för regionala transporter som ingår i ett system med digitala och uppkopplade tjänster och laddning.

Scanias syfte är att driva omställningen till ett hållbart transportsystem med 100% elektriska transporter. Fjorton fordon, de flesta av dem elektriska, kommer att visas på transportmässan IAA som öppnar idag. Dessa visar på ett varierat utbud av fordon som fungerar för de allra flesta applikationer.

– På vår elektrifieringsresa lämnar vi stadens begränsningar bakom oss och siktar vidare mot motorvägsförbindelser mellan städer. Vi har nyligen levererat en elektrisk timmerlastbil till en kund i norra Sverige. Det är nu ett faktum att vi idag kan elektrifiera alla tunga transportapplikationer, säger Scanias VD och koncernchef Christian Levin.

För att möjliggöra långa motorvägstransporter förbereder Scania megawatt-laddning som innebär att lastbilar laddar i 45 minuter för att sedan kunna köra 4,5 timmar. De närmaste åren kommer Scanias andel sålda elfordon att öka drastiskt. Till 2030 förväntas de att utgöra hälften av företagets volym av nya sålda fordon.

På Scania arbetar vi med att fasa ut fossilt i olika områden, från vår industriella verksamhet till när våra produkter används. När vi mäter vår klimatpåverkan har vi alltid ett well-to-wheel (från källa till hjul) perspektiv, som också tar med ursprunget av den energi som används i beräkningen.

Vi har med hjälp av våra vetenskapligt baserade utsläppsmål, en tydlig riktning och prioriterade fokusområden.
– Allt eftersom vi satsar mer på utsläppsfria fordon ökar vi också fokus på andra källor till utsläpp. Scania visar än en gång vägen genom att sätta industrins högsta målsättning för utfasning av fossilt i vår leverantörskedja. Vi har identifierat fyra ”hotspots” – batterier, stål, aluminium och gjutjärn – som tillsammans står för mer än 80% av utsläppen i leverantörskedjan. Till 2030 kommer vi ha sänkt utsläppen från dessa hotspots med mellan 60 och 85%, säger Levin.

Scania Super, som är den nya – och sista – drivlinan för förbränningsmotorer, ger vanligtvis når bränslebesparingar på åtta procent för kunder med längre transporter. Vi kan därmed både leverera mot våra egna mål för fossil utfasning samtidigt som vi skapar värde för våra kunder. Denna nya drivlina kommer att finnas i flera fordon på IAA.

Att driva skiftet innebär att stötta kunder att ta steg mot en övergång till en elektrifierad flotta. Därför kommer också ett komplett system av tjänster att visas på IAA. Från analyser till laddlösningar.

– Framöver erbjuder vi en komplett, nyckelfärdig lösning för våra elektrifieringskunder. En lösning som är skalbar för framtiden. Det finns inte längre några ursäkter att inte börja övergången till nollutsläppsfordon, sammanfattar Levin.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Bratthall, Presschef, Scania
Telefon: +46 76 724 45 27
E-mail: erik.bratthall@scania.com
Kontaktinformation

Scania CV AB

Postadress

15132 Södertälje
Besöksadress
Vagnmakar­vägen 1
15132 Södertälje
Region
Södertälje
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556084-0976
Grundat: 1962
Anställda: 40286
Välkommen till Scania

Scania är ett globalt företag med försäljning och service i över 100 länder. Vi erbjuder också finansiella tjänster på många marknader, med produktionsenheter i Europa, Sydamerika och Asien.


VÅRA KÄRNVÄRDEN

Våra framgångar bygger på Scanias kärnvärden – kunden först, respekt för individen, eliminering av slöseri, beslutsamhet, laganda och integritet. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen Truck & Bus. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter.

SKRÄDDAR- SYDDA LÖSNINGAR

Scanias unika modulära produktsystem, som utvecklats under årtionden, är en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Det går hand i hand med vår syn på flexibilitet och utgör själva kärnan i vår affärsmodell.

Kontakter

Scania
08-55381000

Filmer

Åtta procent lägre bränsleförbrukning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-25
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
2023-09-22
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso