SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Scania satsar på grönare IT

Scania har satt upp målet att bli en ledare inom hållbar IT
Som ett led i det arbetet har ett samarbete med Amazon Web Services (AWS) ingåtts. Initiativet ska reducera företagets IT-relaterade utsläpp och bygga hållbara IT-lösningar med hjälp av molnet.

För en grönare framtid krävs minskning av utsläpp i alla led i en verksamhet, och IT är inget undantag. Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar och har en rullande kundflotta som består av över 500 000 uppkopplade fordon och som ständigt växer. Kontinuerlig digitalisering av Scanias tjänster ställer högre krav på IT-lösningarna, och även inom detta område vill företaget ta ansvar och visa ledarskap för att minimera påverkan på miljön.

”En miljövänlig och effektiv IT-lösning är inte bara bra för vår planet, utan sänker även kostnader och gynnar vår verksamhet. Vi vill försäkra oss om att vårt företag inte nyttjar mer resurser än vad som är nödvändigt.” säger Jan Andries Oldenkamp, CIO på Scania.

I samband med ett internt globalt hackathon - ScaniaHack – presenterade en grupp av utvecklare en idé som gick ut på att minimera bolagets IT-relaterade miljöpåverkan. Grundidén byggde på att skapa transparens och att sätta upp greppbara mätetal för hållbarhet, så kallade KPIer, som hela organisationen kan arbeta med.

Nästa steg blev att kontakta AWS som Scania redan samarbetade med kring molntjänster. Tillsammans med lösningsarkitekter från AWS arbetar utvecklarna från Scania nu med att ta fram en bevakningsmekanism där varje led i organisationen kan följa IT-användningen på detaljnivå. Det ska hjälpa dem att snabbt identifiera och åtgärda processer som påverkar miljöavtrycket negativt.

För att spara ytterligare energi arbetar Scanias team även aktivt med att byta till mer energisnåla processorer, till exempel AWS egenutvecklade Graviton2-processorer, för att effektivisera sin energiförbrukning ytterligare. Företaget har också infört hårdare begränsningar för hur länge data får lagras för att reducera digitalt avfall.

”Vi på AWS arbetar tätt med våra kunder för att sätta gemensamma mål att skapa mer än vi konsumerar och göra jorden till en bättre plats. Scanias inställning till hållbar IT, med ett tydligt ledarskap, tydliga nyckeltal som mäter framgång och en företagskultur som strävar efter ökad effektivitet och ständig utveckling är ett utmärkt exempel på det”, säger Manuel Bohnet, Head of Enterprise Nordics & Baltics, AWS.

Vill utmana industrin
Det långsiktiga målet är att utveckla en effektivitetsmärkning för Scanias IT-lösningar. Genom att först få överblick över den miljöpåverkan deras IT-användning har idag vill man skapa konkreta riktlinjer och en komplett, skalbar lösning som kan erbjudas till andra AWS-kunder som vill bygga grönare IT-vanor.

Scania vill bli en ledare inom grön IT och en insprationskälla för andra företag, och utmana IT-industrin att se annorlunda på den miljöpåverkan de har och agera därefter.

”IT är en viktig del av Scanias transformation för att bli en leverantör av hållbara transportlösningar, så första steget är självklart att minimera den miljöpåverkan vår IT-användning har”, säger Elsa Westin, IT Sustainability Lead på Scania.

Kontaktinformation
Postadress

15132 Södertälje
Besöksadress
Vagnmakar­vägen 1
15132 Södertälje
Region
Södertälje
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556084-0976
Grundat: 1962
Anställda: 40286
Välkommen till Scania

Scania är ett globalt företag med försäljning och service i över 100 länder. Vi erbjuder också finansiella tjänster på många marknader, med produktionsenheter i Europa, Sydamerika och Asien.


VÅRA KÄRNVÄRDEN

Våra framgångar bygger på Scanias kärnvärden – kunden först, respekt för individen, eliminering av slöseri, beslutsamhet, laganda och integritet. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen Truck & Bus. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter.

SKRÄDDAR- SYDDA LÖSNINGAR

Scanias unika modulära produktsystem, som utvecklats under årtionden, är en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Det går hand i hand med vår syn på flexibilitet och utgör själva kärnan i vår affärsmodell.

Kontakter

Scania
08-55381000

Filmer

Åtta procent lägre bränsleförbrukning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsproduktVärldens smartaste mobila B2B-projektor?Power expanderar lager i SkillingarydNy dalakraft till föreningslivetVästerbotten gör kompetens­inventeringSTIHL lanserar röjsågen FS 561Kopplar samman Betong och AI
2021-10-07
Rörkopplingar i tekno­polymerSpeciallösning för Med Tech!Varmluftspistoler för krympslangFortsatt medvind för laddnätverket ChargePointSkanska väljer innerväggar från Xella till NatriumSkapa affärer av insamlad data - steg för steg Bjelin ställer om till grön elHur väljer man rätt processvärmare?Solcellsparken är nu på plats på taketNy generation elektriska motviktstruckarEngcon öppnar webbshopMaximera drifttiden med Hitachi ZX160-7 och ZX180-7
2021-10-06
Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historiaIp-klassade snabb­kontakter för tuffa miljöerVårt kvalitetsarbete tar aldrig pausÅterbrukad plåt gör entré inom rymdforskningenYoung Entrepreneurs Challenge 2021 i Europa