SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Secos Product & Innovation levererar till Scania

Förbättrar sina produkter, processer och marginaler
Ett utmanande projekt hos den svenska lastbilstillverkaren Scania tog fram det bästa hos Secos avdelning Product & Innovation. De hittade ett sätt att förlänga livslängden för ett verktyg med en faktor 20 när det användes för att bearbeta en ny typ av gjutjärn till Scanias motorer.

Precis som Seco försöker även Secos kunder, såsom Scania, hitta nya sätt att förbättra sina produkter, processer och marginaler. De ringer ofta till Secos avdelning för Product & Innovation för att hjälpa dem med detta.

Scania, som är baserat i Södertälje strax söder om Stockholm, är en världsledande leverantör av transportlösningar, med ett starkt rykte inom tillverkning av lastbilar och bussar. Scania är även känt över hela världen för kvaliteten och tillförlitligheten på sina dieselmotorer.

Upptäckten av en ny, lättare form av gjutjärn var ett stort genombrott som erbjöd potential för lättare och effektivare motorer. Men först hade tillverkaren ett problem att lösa: Skulle deras befintliga maskiner och verktyg kunna arbeta med det nya materialet, och om inte, hur skulle de hantera sin produktionsprocess?

”Bakgrunden var den nya typen av gjutjärn, vilken har många fördelar; den är miljövänligare och starkare, vilket innebär att de kan göra motorvägarna tunnare och lättare”, säger Stefan Frejd, R&D specialist för borrning på Seco. ”Det problem som Scania ville utforska var det faktum att detta material ökade slitaget på produktionsverktygen, vilket naturligtvis kortade verktygens livslängd. Utmaningen var att hitta ett sätt att förlänga verktygslivslängden för fräsar, borrar och brotschar som skulle användas på det nya materialet.”

En projektgrupp bildades och arbetet gav resultat nästan omedelbart. ”Tillsammans med Scanias ingenjörer har vi diskuterat några av problemen och de tillämpningar de använde, och sedan återkom vi med några nya verktyg för testning. Det första borrverktyget som vi testade visade sig ha en livslängd på över 20 gånger det befintliga, så det var en enorm förbättring”, förklarar Stefan.

Andra testverktyg lyckades överträffa sina föregångare med en faktor på sju, vilket var ett enormt genombrott för både Scania och Seco. ”Många av dessa saker handlar om tid; verktygen håller längre, vilket innebär att längre tid går från det att du monterar verktyget tills du måste byta ut det. I praktiken innebär det att du kan montera ett verktyg i början av ett skift, och fortsätta använda det under ett annat skift innan du behöver byta
ut det. Tidigare var du kanske tvungen att byta ut verktyget i början av varje skift, vilket kostar både tid och pengar”, säger Stefan.

”Det som ofta förbises är att varje gång vi byter ett verktyg måste maskinen stoppas, och under den tiden kan den inte producera något – och tid är pengar inom produktion. Det faktum att vi kunde göra starkare och hållbarare verktyg minskade också mängden skador i produktionen. När verktyg går sönder under ett skift kan det ofta orsaka stora störningar i produktionsprocessen och de tar tid att åtgärda”, fortsätter Stefan.

”Lärdomarna på Scania kan också implementeras i en mängd andra scenarier”, säger Stefan. ”Alla tillämpningar är olika, men det finns alltid saker som vi upptäcker att vi kan använda någon annanstans.

Vanligtvis utvecklar du ett verktyg från en lagerartikel eller ett standardverktyg och sedan tillämpar du olika kriterier baserat på vad kunden behöver. När det gäller Scania hade de särskilda krav på rundhet vid brotschning, så du kan säga att deras standard faktiskt är specialanpassade verktyg.”

För Stefan och hans team kom lärdomarna och upptäckterna tack vare deras nära relation med kunden och en stark önskan att förstå och hitta en lösning på deras problem. ”Det viktigaste för oss inom Product & Innovation är möjligheten att kunna samarbeta med produktionstekniker i olika företag. Precis som med Scania finns det alltid problem att lösa, men när vi kommer samman upptäcker vi ofta att vi kan göra det ganska snabbt när vi arbetar tillsammans.”

https://www.secotools.com/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar