SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sex ljusbågsrisker och hur du skyddar dig mot dem

Eaton har identifierat sex risker som kan uppstå från en ljusbåge
Ljusbågar är en verklig fara i kraftdistributionen, både i byggnader och infrastruktur, som orsakas av olika fel och situationer. Ett strömavbrott i södra Stockholm i mitten av november som drabbade tusentals hushåll, tunnelbana och trafikljus orsakat av en ljusbåge är bara ett exempel på hur viktigt det är att avgränsa risker och därmed minimera skador.

Uppkomsten av en ljusbåge i en elanläggning är något av det värsta som kan hända och är en påtaglig orsak till fara för drift- och servicepersonal men även elinstallationen, produktionen och infrastruktur i allmänhet. Ljusbågar kan uppstå vid bland annat inkorrekt montage, maskinfel eller felaktigt åtdragna bultar. De kan också uppstå på grund av föråldring, kondens, damm, vatten, föroreningar eller skadedjur.

Den bästa metoden för att förhindra en ljusbåge och öka säkerheten i anläggningen är att installera ett skydd som avbryter ljusbågen och förhindrar förödande konsekvenser. Det viktigaste att ha i åtanke är att välja en lösning som reagerar snabbt, exempelvis Eatons produkt ARCON, där det tar mindre än 2 millisekunder, till skillnad från 20-50 millisekunder som är branschstandard. Det motverkar förödande konsekvenser vid händelse av fel som kan orsaka en ljusbåge och säkerställer samtidigt kontinuiteten i elförsörjningen.

Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad om nya riktlinjer som gäller för elsäkerheten, att kontinuerligt underhålla elanläggningen och ett varningssystem, exempelvis som övervakar temperaturen, för att förutse framtida skador.

Risker för byggnader och infrastruktur där energiförsörjningen är avgörande
Eaton har identifierat sex risker som kan uppstå från en ljusbåge i en byggnad eller infrastruktur där elförsörjningen är avgörande:

1. Säkerhetsrisker för människor. Vid en elektrisk ljusbåge och brand utsätts människor för fara. Om explosionen är liten eller isolerad, kommer skadorna också att vara det. Dock kan en stor explosion orsaka allvarliga risker för allvarliga brännskador eller till och med dödsfall.

2. Permanent skada på installationen. En ljusbåge kan helt förstöra elanläggningen. Oavsett de direkta ekonomiska konsekvenserna av att den ersätts, kommer anläggningen eller byggnaden att vara utan el under en tid, vilket resulterar i alla typer av indirekta förluster.

3. Betydande ekonomiska förluster. Att byta ut elanläggningen eller delar av den kan vara en betydande investering och kan till och med ta flera veckor. Ytterligare kostnader kan inkludera städning, avfallshantering, avstängning, personalkostnader och juridiska avgifter.

4. Produktionsstopp. Enligt US National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) beskrivs det i rapporten ”Arc Flash Awareness: Information and Discussion Topics for Electrical Workers” att en dag av produktionsstopp kan nå en genomsnittlig kostnad på cirka 370 000 kronor (36 850 €). Det kan innebära undergång för små och medelstora företag.

5. Problem med kontinuitet i verksamheten. Affärsproblem kan sträcka sig från förlorade beställningar och vinster till allvarlig skada på ditt rykte. Att återhämta sig från det är kostsamt och tidskrävande.

6. Skador på miljön och miljön. När en ljusbågsexplosion inträffar finns det risk för kontaminering om en industriell kemisk process avbryts och farliga ämnen kräver avfallsbehandling. Detta påverkar i hög grad miljön.

För mer information, besök Eaton.com.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-01-13
77 entreprenadmaskiner i veckan får nytt liv genom KlaravikMolex uppdaterar din-kontaktenAhlsell tankar fossilfritt för mer hållbara fjärrtransporterIndustri påverkas av elpriser och inflation- fortsatt skärpt spelansvar för online casinoSvensk start-up främjar omställningen till grönt stålEssity först i världen med storskalig produktionFirst Stop värvar ny verkstad från stor koncernDoosan breddar sin produktportfölj med kompakthjullastareVolkswagen fördubblade de globala leveranserna av elbilar under 2021Nya papperspåsar för avfall testas i VärmlandJungheinrich bygger hel­automatiskt logistikcenter Nextbase presenterar världens första smarta bilkamera Xellas isoleringsvarumärke Multipor tar ansvar för CO2-utsläpp
2022-01-12
MGPK – Förstklassig cylinder blir ännu bättreHögpresterande fläktar med låg ljudnivå254 Volvo BM-traktorer bytte ägare på Klaravik under 2021Busch Vacuum Solutions expanderarEn säkrare, jämnare och snabbare materialhanteringNanoleaf öppnar upp stöd för Thread med HomeKitLoxam förnyar sitt Managed SD-WAN-nätverk med GTTStort intresse att etablera i KungsbackaMarknadens första helt delbara nyckel Uniwater förvärvar ABAT ABtado° förvärvar aWATTarManitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastareVerktygsfritt kablage med M12 Push-Lock-kontakterHögteknologiska II-VI skalar upp sin produktion i SverigeProcurator säger nej till evighetskemikalierFranska startupen Ankorstore får enhörningsstatus Christos Selman tillträder som VD för Heco Nordiska AB
2022-01-11
Vi firar 50 år tillsammans 2022Franska startupen Ankorstore får enhörningsstatus efter ny investeringsrunda på 2,5 miljarder kronorACD 220 Ex – ett kompakt processutsug för explosiva gaserTrafikverket planerar för Sveriges första permanenta elvägHett med solceller efter höstens höga elpriserNetatmo offentliggör sin första Matter-produkt
2022-01-10
Upplev Volvos maskiner i ditt vardagsrum!Atlas Copco introducerar GA VSD[S]Ultrafilter har uppdaterat sitt sortiment av tankar Pålitligt gränssnitt för blindpluggning av modulära anslutningarAcronis utser Michael Callahan till Chief Marketing OfficerThomas Concrete Group expanderarHSB Göteborg köper andelar i en av Sveriges största solcellsparkerMöt Anders Ingemarsson – månadens innovatörSödertälje Science Park uppmärksammas inom EU
2022-01-07
OilQuick Americas kickade igång 1 januari 2022!Renault visar upp mer av Nya AustralFöreningen Industrilandskap samlar berättelser digitaltTrioworld höjer hållbarhetsmåletBeijer öppnar nytt topp­modernt byggvaruhus i Haninge
2022-01-05
Mobil syrgasgeneratorSKF licensierar teknologi för återvinning av avfallsoljaKjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplatsBrett sortiment av termo­stater och överhettnings­skydd2021 bra år för Mercedes-Benz lastbilar i SverigeZeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
2022-01-04
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från Molex