ONSDAG 04 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skarpare lösning för rakelblad

Säg ”rakelblad” till en vanlig svensk och de flesta svarar nog: ”Du menar väl rakblad?”.
Men säg ”rakelblad” till tryckare i 85 länder och många kommer att svara: ”Jaså, du menar Swedev”.

Rakelblad är det tunna stålblad som i slutet av en tryckprocess tar bort överflödig färg så att trycket får en perfekt yta.

I Swedevs fabrik i värmländska Munkfors produceras det varje år 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål, som till 99 % går på export till bolagets kunder bland tryckeriföretag över hela världen.

Ville automatisera
Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning som kan väga uppåt 14 kg. Tidigare kvalitetskontrollerades och förpackades varje rulle manuellt, vilket innebar att en person med fingret kände av att varje meter per rulle var perfekt innan de lades ner i en förpackning.

- Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren.

Blankt papper
Uppdraget gick till ingenjörsbyrån Etteplan, som i samband med förstudien 2016-17 tog fram lösningar och ett layoutförslag till en helt ny produktionslinje.

- Det fanns ingen liknande maskin, så vi startade med ett blankt papper. Och det fanns otaliga utmaningar i projektet. Rakelbladsrullen är ju för det första ganska tung, så den måste fixeras i en förpackning som är tillräckligt slitstark för att klara transporten. Dessutom fanns det önskemål om att förbättra designen och göra det enklare för Swedevs kunder att byta rakelblad i sitt dagliga arbete, berättar Etteplans sälj- och projektchef Gunnar Prieditis.

Kopplade helhetsgrepp
Smurfit Kappa levererade sedan tidigare wellförpackningar till Swedev och var en av flera maskinleverantörer som under 2018 kontaktades för att ta fram en lösning enligt Etteplans automatiseringsidéer. Även här innehöll projektet flera svåra tekniska utmaningar, både när det gällde maskinlösningen och den nya förpackningsutformningen inklusive inrede och förslutning.

- Det visade sig ganska snabbt att Smurfit Kappa stod i särklass eftersom man både levererar maskinlösningar och wellförpackningar. Därmed kunde bolaget koppla ett helhetsgrepp med full kontroll över hela kedjan.

- De var också väldigt snabba med att ta fram olika wellförpackningsprototyper, som sedan justerades blixtsnabbt. Vid ett möte på deras fabrik i Nybro diskuterade vi t ex vissa anpassningar som en konstruktör gjorde direkt i CAD-programmet och innan mötet var slut hade vi nya wellförpackningsprototyper i händerna. Det var ett otroligt bra samarbete, menar Gunnar Prieditis.

Smidig intrimning
Resultatet blev två Lantech-maskiner: en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Den nya automatiserade förpackningslinjen installerades och togs i bruk i somras och Mats Björkegren på Swedev är nöjd med intrimningsarbetet.

- Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling