Skarpare lösning för rakelblad - industritorget.se
TORSDAG 03 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skarpare lösning för rakelblad

Säg ”rakelblad” till en vanlig svensk och de flesta svarar nog: ”Du menar väl rakblad?”.
Men säg ”rakelblad” till tryckare i 85 länder och många kommer att svara: ”Jaså, du menar Swedev”.

Rakelblad är det tunna stålblad som i slutet av en tryckprocess tar bort överflödig färg så att trycket får en perfekt yta.

I Swedevs fabrik i värmländska Munkfors produceras det varje år 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål, som till 99 % går på export till bolagets kunder bland tryckeriföretag över hela världen.

Ville automatisera
Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning som kan väga uppåt 14 kg. Tidigare kvalitetskontrollerades och förpackades varje rulle manuellt, vilket innebar att en person med fingret kände av att varje meter per rulle var perfekt innan de lades ner i en förpackning.

- Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren.

Blankt papper
Uppdraget gick till ingenjörsbyrån Etteplan, som i samband med förstudien 2016-17 tog fram lösningar och ett layoutförslag till en helt ny produktionslinje.

- Det fanns ingen liknande maskin, så vi startade med ett blankt papper. Och det fanns otaliga utmaningar i projektet. Rakelbladsrullen är ju för det första ganska tung, så den måste fixeras i en förpackning som är tillräckligt slitstark för att klara transporten. Dessutom fanns det önskemål om att förbättra designen och göra det enklare för Swedevs kunder att byta rakelblad i sitt dagliga arbete, berättar Etteplans sälj- och projektchef Gunnar Prieditis.

Kopplade helhetsgrepp
Smurfit Kappa levererade sedan tidigare wellförpackningar till Swedev och var en av flera maskinleverantörer som under 2018 kontaktades för att ta fram en lösning enligt Etteplans automatiseringsidéer. Även här innehöll projektet flera svåra tekniska utmaningar, både när det gällde maskinlösningen och den nya förpackningsutformningen inklusive inrede och förslutning.

- Det visade sig ganska snabbt att Smurfit Kappa stod i särklass eftersom man både levererar maskinlösningar och wellförpackningar. Därmed kunde bolaget koppla ett helhetsgrepp med full kontroll över hela kedjan.

- De var också väldigt snabba med att ta fram olika wellförpackningsprototyper, som sedan justerades blixtsnabbt. Vid ett möte på deras fabrik i Nybro diskuterade vi t ex vissa anpassningar som en konstruktör gjorde direkt i CAD-programmet och innan mötet var slut hade vi nya wellförpackningsprototyper i händerna. Det var ett otroligt bra samarbete, menar Gunnar Prieditis.

Smidig intrimning
Resultatet blev två Lantech-maskiner: en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Den nya automatiserade förpackningslinjen installerades och togs i bruk i somras och Mats Björkegren på Swedev är nöjd med intrimningsarbetet.

- Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-20
Mimecast: Tusentals falska nätbutiker öppnar dörrarna inför Black FridayTre av fyra företag ändrar sina försörjningskedjor för att hantera covid-19-pandemin och klara nya utmaningarHybridarkitektur är svaret på dagens datacenters behov – men också morgondagens
2020-11-19
En stor omvälvning för svensk verktygs­maskins­produktion. Spara tid med ComatRelecos nya kommunikationsreläVärldens industriventiler kommer från SäffleCIO Awards 2020: De kan bli årets hållbara projektSCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighet
Annonser