Slut på skrivkramp och felregistreringar - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Slut på skrivkramp och felregistreringar

Infometrics driftsättningsapp sparar tid och ökar säkerheten när mätarna ska registreras i ett nytt mätsystem.
För Bravida i Uppsala har den gjort livet lättare, sparat massor av tid för montörer och projektledare och eliminerat risken för skrivkramp i jobbet.

Tobias Lundin är avdelningschef på Bravida Bostad i Uppsala. Han och hans medarbetare installerar el, vs och ventilation i flera hundra lägenheter om året. När ett projekt är färdigställt ska installationerna kontrolleras innan allt överlämnas till beställaren. Det är ett omfattande arbete med många olika kontroller som ska utföras. Eftersom i princip alla nya lägenheter som byggs är försedda med system för individuell mätning av el och varmvatten, ska samtidigt också alla energimätare registreras för att kunna identifieras i de administrativa systemen för insamling av mätdata, data som sedan blir underlag för debiteringen av varje lägenhets egna förbrukning.

Lätt att skriva fel – Registreringen av mätare var tidigare ett tidsödande och inte helt bekymmersfritt arbete. En mätare kan ha ett id­nummer som är upp emot 18 siffror långt, så det är inte konstigt att det ibland blev fel när montörerna fyllde i de pappersblanketter vi använde för ändamålet, berättar Tobias Lundin. Tobias är glad för att pappershanteringen av de här registreringarna numera är historia. Idag har de här rutinerna digitaliserats med hjälp av Infometrics driftsättningsapp Installera. Bravida i Uppsala var bland de första att ta det här nya verktyget i bruk för ett par år sedan. – Vi var delaktiga till att appen togs fram.

Eftersom vi i många år arbetat med Infometrics lösningar för mätdatainsamling så ringde vi flera gånger och tjatade om hur fint det skulle vara om registreringen av mätare kunde automatiseras, förklarar Tobias. Det tog mycket tid att göra registreringarna på papper ute på bygget, och sedan scanna in dem för att kunna skicka över uppgifterna till Infometric när ett nytt system skulle läggas upp. Tobias plockar fram en av många pärmar han sparat på kontoret för att arkivera gamla mätaruppgifter och visar på mängden data som skulle registreras innan driftsättningsappen fanns.

Slipper skrivkrampen – Jag pratade med en av våra ledande montörer häromdagen. Han berättade hur glad han var över att slippa få skrivkramp på jobbet när det var dags att registrera mätare och att han och hans kollegor tycker det nya sättet att jobba är helt suveränt, berättar Tobias Lundin. Tobias och kollegan Fredrik Mattsson är avdelningschefer på enheten och styr tillsammans med åtta andra tjänstemän över 58 montörer inom el, vs och ventilation. Driftsättningsappen har också lättat på

arbetsbördan för personalen på kontoret. Förr var det mycket tid som ibland fick läggas på att reda ut felaktiga siffror i rapporteringen av mätarnas ID-nummer. Det var ett arbete som inte riktigt rimmade med Bravidas strävan att strömlinjeforma installationsarbetena i bostadsproduktion. – Vi arbetar ju under hård konkurrens. Byggmarknaden i Uppsala har varit het i flera år så det är många som slåss om projekten. Efter något års avmattning tycks den ha vaknat till liv igen – antalet förfrågningar har ökat markant på sista tiden. Därför är vi glada över att ha byggt upp en välsvarvad organisation för att hantera projekten och där kommer driftsättningsappen in som ett av flera verktyg för att jobba smartare och säkrare, menar Tobias.

Bra utrustning På Bravida strävar man efter att komma in tidigt i nya projekt. Helst vill företaget vara med och delta i arbetet med att ta fram systemhandlingar – det är ju ett sätt att bättre kunna påverka de tekniska installationerna i ett byggprojekt.

– Ofta har byggherren önskemål om egen datainsamling för att debitera förbrukning av el och varmvatten på lägenhetsnivå. Den är ju också viktig som underlag för de energideklarationer som ska inlämnas något år efter att fastigheten byggts klart. I de här diskussionerna förordar vi Infometrics lösningar. Dem har vi goda erfarenheter av och vi vet att de är baserade på mätare och annan hårdvara av kända fabrikat, grejor som vi vet att de fungerar. Det är ju viktigt även för oss, eftersom vi alltid måste göra garantiåtaganden för våra installationer, poängterar Tobias Lundin. Tobias värdesätter också den goda support som hans medarbetare får från Infometric. – När det uppstår problem med någon komponent eller när det kommer upp frågor i installationsarbetet har mina montörer alltid en direkt kanal till supporten på Infometric. Där får de svar på direkten och hjälp att lösa den situation som har uppstått. Det tycker de är suveränt, säger Tobias Lundin.

Fakta | Så funkar appen Installera:

• Byggherren skickar över ett Excel-dokument med fastighetens lägenhetsnummer till Infometric
• Installationsföretagets personal laddar hem Infometrics kostnadsfria driftsättningsapp till sina mobiler (Android eller iOS)
• Montören får en personlig inloggning som är förkonfigurerad med de mätare som ska driftsättas
• När appen startas får montören en överblick över hur många lägenheter och mätare som ska drift sättas, totalt och vilka som kvarstår att ta i drift
• Mätarna levereras med en kod som innehåller ID-numret. Montören scannar av koden för varje mätare med sin mobil
• Uppgifterna synkas med Infometrics system. När alla mätare är korrekt driftsatta verifieras arbetet, medan montören fortfarande är på plats ute på bygget.


Elif Bilyar
Marknadsansvarig
Marknadsföring, PR, Kommunikation
elif.bilyar@infometric.se
070 - 420 56 93

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser