FREDAG 24 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smarta odlingssystem och AI utvecklar framtidens skogs­industri

Effektivare och mer miljösmarta industriprocesser med hjälp av AI. Samt yteffektiv året runt-odling av skogsplant oavsett klimat.
Med dessa hållbara idéer korskopplar entreprenörerna i BizMakers Forest Business Accelerator skoglig utveckling med digitalisering. Lösningar som ska bidra till ett framtida hållbart skogsbruk.

Hållbarhet är en gemensam nämnare för de fem deltagande startup-bolagen i den nyligen avslutade Forest Business Accelerator. Två av bolagen använder artificiell intelligens i sina lösningar.

– Det är häftigt att den tekniken letar sig in i en så traditionell bransch som processindustrin. Idag finns de som arbetat så länge inom industrin att de kan höra ifall en maskin i fabriken inte fungerar. I framtiden kommer man inte att ha den kompetensen då människor inte stannar lika länge på en arbetsplats, då behövs ett system som kan ”höra” detta, säger Monica Vestberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

BizMaker genomför Forest Business Accelerator i samarbete med SCA, IBM och RISE Processum som tillsammans under åtta månader prövat bolagens affärsidéer. Via skräddarsydd coachning är målet att idéerna snabbt ska bli kommersiella och nå internationella marknader.

– Jag är imponerad av det jag sett och ser att vi kan samarbeta med alla bolagen. Flera av dem gör stor samhällsnytta och har ett naturligt fokus på hållbarhet. Projekten har varit bra och de har kunnat verifiera sina idéer, på så sätt har det här verkligen varit en accelerator som det är tänkt att vara, säger Gun Blom Lundgren, Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden på IBM.

Ett av företagen, PlantVation, erbjuder ett fullt automatiserat odlingssystem i flera våningsplan. Genom att odla skogsplantor i en helt sluten miljö går det att driva upp plantor året om på liten yta oavsett klimat samtidigt som det är yteffektivt.

– Acceleratorn har varit otroligt värdefull genom att vi jobbat nära SCA som är en potentiell framtida kund. Våra många digitala delar gör också att vi samarbetar med IBM, som hjälpt till med paketeringen av vårt erbjudande. Vi har pågående dialoger med intressenter och under 2020 hoppas vi få vår nästa kund, säger Johanna Johansson, vd på PlantVation.

Ett annat av bolagen, Calejo Industrial Intelligences, har utvecklat ett AI-verktyg som ska effektivisera skogsindustrin genom att optimera processerna.

– Vi bygger initialt en digital tvilling, en kopia av hur processen fungerar i en digital värld. Det finns ett behov att lära känna processerna och förstå hur de fungerar för att komma fram till bästa slutsats och med vår lösning får man den kunskapen, säger vd Johannes Holmberg.

För Calejos del har acceleratorn inneburit samarbeten med alla tre partnerföretag. Bland annat genomför man ett projekt med SCA i Obbola.

– Det är roligt att vi fick igång ett projekt väldigt snabbt och det är spännande att använda AI som ett sätt att optimera våra processer och få dem ännu mer energieffektiva och samtidigt lära oss mer om AI. Acceleratorn är ett sätt för oss att bedriva en viss scouting och komma i kontakt med nya idéer och ny kunskap, säger Magnus Viström, Innovationschef på SCA.

Efter tre lyckosamma år är planeringen redan igång för nästa års Forest Business Accelerator som öppnar upp för nya ansökningar 10 februari 2020.

– De bolag som har varit med tidigare är fortfarande igång och vi har kontakt med dem. Via acceleratorn har allt fler intressenter från södra Sverige hört av sig, därför att man saknar de skogliga nätverken. Det finns även bolag med skoglig verksamhet i andra länder som vill vara med så på sikt ser vi att det här kan bli en internationell accelerator, säger Monica Vestberg.

Deltagande företag i Forest Business Accelerator 2019:

BioCompost (Sundsvall)

Biocompost har utvecklat en kostnadseffektiv och automatiserad komposteringsteknik som förädlar organiskt avfall till miljövänliga jordförbättringsprodukter. www.biocompost.se


Calejo Industrial Intelligence (Sundsvall)

Calejo Industrial Intelligence har utvecklat ett unikt AI-verktyg - Calejo Control - med vars hjälp det är möjligt att effektivisera och miljöförbättra industrins processer. www.calejo.ai


Cinis Fertilizer (Örnsköldsvik)

Cinis Fertilizer har utvecklat en process för omvandling av aska från massabrukens sodapannor till ett högvärdigt och fossilfritt mineralgödsel till gagn för hav och vattendrag. www.cinis-fertilizer.com


PlantVation (Sundsvall)

PlantVation erbjuder odlingsteknik anpassat mot skogsbranschen. Huvudprodukten är ett automatiserat odlingssystem som effektiviserar och digitaliserar förodling av plantor.


Prediktera (Umeå)

Prediktera erbjuder en ny teknik för kemisk bildanalys som möjliggör snabb avläsning av innehåll och kvalitet på stora volymer av material i skogliga produktionsprocesser. www.prediktera.com


Kontaktpersoner:

Monica Vestberg, 070 305 72 97
Affärsrådgivare, BizMaker och projektledare Forest Business Accelerator

Magnus Viström, 070 377 21 02
Innovationschef, SCA

Gun Blom Lundgren, 070 793 22 37
Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden, IBM

Jonas Joelsson, 010 516 67 60
Innovationschef, RISE Processum

Johanna Johansson, 070 320 90 60
vd PlantVation

Johannes Holmberg, 073 250 42 01
vd Calejo Industrial Intelligences

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-16
Midroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATIC
Annonser