Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt!

Efter en långresa, en kväll med mycket mygg eller färd på dammiga sommarvägar kan det vara dags att ge bilen lite extra omsorg och en rejäl tvätt.
Här får du tips på hur du effektivt och miljövänligt tvättar din bil samt några saker som du bör undvika för att inte skada lacken eller andra delar på bilen.

Tvätta på rätt plats
Först av allt vill vi påminna om att det i de flesta kommuner idag inte är tillåtet att tvätta bilen ute på gatan eller på bakgården. När du tvättar rinner rester av smuts från vägen, olja, sot, tungmetaller och även rester av avfettningsmedel och vax rakt ut i naturen. Se till att åka till en tvätthall där de tar hand om resterna istället.

Miljön är det viktigaste vi har, så låt oss alla hjälpas åt att ta hand om den! Du har väl inte missat att vi på Opus Bilprovning klimatkompenserar för hela vår verksamhet? Du kan läsa mer om vårt miljöarbete på den här sidan. Visste du förresten att det nu finns Svanen-märkta biltvättar? Välj gärna en sån tvätt om du inte föredrar att tvätta själv.

När du väl är i tvätthallen bör du tänka på det här för bästa resultat:

⦁Använd alltid en ny tvättsvamp om du tvättar för hand. Annars riskerar du att få repor i lacken. Små gruspartiklar kan vara svåra att upptäcka innan det är för sent och lacken är bra mycket mer värd än vad en ny tvättsvamp kostar. Spola alltid av bilen ordentligt innan du börjar tvätta med tvättsvampen av samma anledning.
⦁Använd alltid ett bra bilschampo, helst ett miljömärkt sådant, och se till att dosera rätt. Mer schampo betyder inte renare bil utan bara att du måste skölja längre för att få bort alla rester.
⦁Efter schamponeringen ska du spola av bilen nerifrån och upp. Det kan kännas bakvänt, men på så sätt rinner smutsen lättare av då ytan nedanför redan är ren.

Undvik vanliga misstag vid biltvätten
Motortvätt ska bara utföras av proffs. Under motorhuven sitter mycket känslig elektronik, så här ska man vara mycket försiktig för att undvika att slå ut bilens elektroniska system.

Om du använder avfettning måste du vara noga med verkningstiden. Får den verka för länge kan du skada lacken. Det är bättre att upprepa behandlingen två gånger vid behov eller att manuellt lösa upp fläckar av döda insekter eller asfalt istället.

Tråkigt att vaxa och polera? Faktum är att din bil kommer att hålla sig ren lägre efteråt, så hoppa inte över det steget. Vaxning skyddar även lacken, så se den som en långsiktig investering.

Tvätta skonsamt och ofta, så håller sig din bil i skick längre!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovation
Annonser