Spänd på snabbspännare? - industritorget.se
TISDAG 27 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Spänd på snabbspännare?

Även om de är allmänt tillgängliga och lämpliga för många tillämpningar, ignoreras ofta snabbspännare, och de är inte det första som konstruktörer tänker på.
Marcus Schneck, VD för norelem, redogör för bästa praxis för snabbspännare och hur de gynnar användarna.
G-spännare, excenterspännare, spännare med justerbara stigare, centrerande spännare ... i arbetet med att spänna fast och hålla fast saker så är vi bortskämda.

Men precis som att en storlek inte passar alla så fungerar en spännare inte för alla tillämpningar. Ändå kan vi ofta falla i fällan och använda spännare som vi känner väl och litar på.
Men genom att falla i denna rutin och använda spännare som inte är det optimala valet, kan risker uppstå.

Till exempel visade sig några spännare i ett av de större konstruktionsprojekten som nyligen genomfördes i Kanada vara otillräckliga. Projektet gick under namnet "The Big Lift” och innebar att Angus Macdonald Bridge i Halifax måste lyftas och vägen måste bytas ut.

Under projektet hände närapå en svår olycka. När arbetarna gick för att ta bort en spännare hoppade en av dessa av och landade intill personalen eftersom den var belastad. Trots att ingen skadades måste hela projektet stoppas tills en optimal säkerhetslösning hittades.

Detta är naturligtvis ett högprofilerat konstruktionsprojekt med många faktorer och komplexa lösningar, men faktum återstår - ett felaktigt val av spännare kan vara skadligt för både arbete och hälsa.

Det är här snabbspännare kommer in. Även om de kommer i många former och utseenden som passar olika tillämpningar är snabbspännarna inte de mest kända eller använda spännarna i verkstadsindustrin. Därför borde man ge dem vederbörligt intresse.

Snabbspännare erbjuder några av de högsta spännkrafterna som finns. De arbetar enligt hävstångsprincipen och kan manövreras med mycket lite insats av kraft.

Denna princip fungerar genom att trycka på "knä"-leden i spaken för att säkra objektet ifråga. När de tre punkterna i leden är i en linje (där "knät" är rak och låst) är det inte längre möjligt för föremålet att tryckas tillbaka med en motkraft.

Självlåsning garanteras när dödpunktspositionen (inriktning av de tre lederna) överskrids, medan spännkraften kan justeras genom att ställa in reglerskruven.

Snabbspännare är en optimal spännlösning vid borrning, svetsning, slipning och inspektion. För träindustrin har de sparat timmer från extrema deformationer vid bindning eller montering av bräckliga skivor, eftersom spännkraften är kontrollerbar.

Snabbspännare fungerar på ett bestämt sätt. De positioneras före spänning, och sedan dras spaken nedåt för att låsa föremålet. Spännkraften är redan förinställd tack vare reglerskruven inuti spännaren. Därför är spännkraften garanterad.

Detta kontrasterar starkt med andra spännmetoder, såsom G-spännare. G-spännare arbetar på kompression och är åtspända för hand som en skruv.

Självklart introducerar dessa typer av klämmor ett mänskligt element, där det beror på varje persons egen uppfattning om täthet och styrka. Vad en person tycker är tätt kanske inte är tillräckligt spänt för någon annan. Det kan till och med vara för löst, vilket kan orsaka potentiella olyckor.

Kompressionsbaserade spännare kan också vara svåra att lossa om de är överspända och bidrar därför till ineffektivitet. Överspänning kan också sätta avtryck på arbetsstycket.

En av de viktigaste egenskaperna hos snabbspännare är deras mångsidighet. I norelems sortiment kan de användas för att låsa vertikalt, horisontellt, i vinklar och i stort och smått. De kan även komma med push-pull-utförande för konsolmontering.

Allt detta innebär att snabbspännare kan användas för praktiskt taget valfri spänntillämpning. Handtagen kan dessutom levereras med ergonomiskt grepp. Detta underlättar potentialen för repetitiva belastningsskador hos operatörer, särskilt om de arbetar med stora volymer och bearbetning.

En annan fördel med snabbspännare är att de kan vara självjusterande, som till exempel dem i norelems produktutbud. Dessa snabbspännare anpassar sig automatiskt till arbetsstyckets höjd, bredd eller djup och har ett oändligt justerbart spännläge inom 35 mm utan att tryckskruven behöver återställas. Klämkraften kan ställas in till 1000 Newton med hjälp av en ställskruv under spaken i gångjärnet, så arbetsstycket är fortfarande så säkert som det behövs.

Självjusterande snabbspännare rekommenderas för användning när operatörerna arbetar med kraftig bearbetning eller fräsning, och arbetsstyckena har olika storlekar. Detta sparar tid jämfört med om man måste återställa spännaren manuellt och justera tryckskruven.

Två av de mest grundläggande principerna för konstruktion är att lösa problem och att "göra det enkelt". Snabbspännare klarar båda två när det görs på rätt sätt.

För konstruktörer gäller det att tänka på när spännarna kan vara en effektivare och enklare spännlösning. I stället för att använda flera g-spännare kanske en enkel snabbspännare kan användas i stället?

I detta avseende kan inte bara snabbspännare vara en potentiellt bättre lösning, men de kan också minska kostnaderna. Lägre kapitalutgifter på spännare, färre skador och påfrestningar och en mer effektiv arbetskraft betyder bättre produktion och vinst överlag.

För mer information om norelem Sverige och snabbspännare, besök https://www.norelem.se
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-13
De här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020CNC SVARV modell T-FLEX, för träMedvetet val vid köp av el viktigt för småföretagare
2020-10-12
Element tecknar 12-årigt ramavtal med Saab avseende kalibreringstjänster och materialprovningHultafors lanserar ergonomiska, färgkodade skruvmejslarMAXXDRIVE® XT industriväxlar – kraftfulla drivenheter för transportbandAreco TP20 och TP45 med förmonterat tätbandLeuzes nya internationella distributionscenter är igång efter bara ett års byggandeEndast 1 av 4 globala företag håller kortinnehavarnas betalningsuppgifter säkra
2020-10-09
ABB-robotar snabbar upp testning för Covid-19 i SingaporeNYTT NAMN EFTER 50 ÅR!Så väljer du rätt förvaring till kontoret​BAGA är nominerade!Hållbarhet möter hållfasthetFinska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn
Annonser