LÖRDAG 06 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stålindustrin vässar processerna med hjälp av AI

Stålindustrin behöver effektiviseras och mängden skrot minskas för att öka avkastningen.
Det som krävs är en snabbare och mer tillförlitlig produktion med skärpta toleranser. I projektet INSITE-X ska Högskolan i Skövde, i samarbete med Ovako och Outokumpu undersöka om järn- och stålindustrin kan dra nytta av processförbättringar med hjälp av artificiell intelligens (AI).

Syftet med projektet är att dra nytta av AI i järn- och stålindustrins produktionsprocesser. Projektet finansieras genom det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT & Automation), samt av deltagande parter. Högskolan i Skövde koordinerar forskningen som ska pågå från mars 2021 till februari 2024.

–Det är väldigt intressant och värdefullt för akademi och industri att kunna samverka i forskning och få bidra till att höja stålindustrins kunskap inom AI, säger Gunnar Mathiason, lektor vid Högskolan i Skövde.

Vikten av effektiva analysverktyg
Att ha tillgång till effektiva analysverktyg för analys av stora mängder data kommer bli en nyckelfaktor och en konkurrensfördel vad gäller processförbättringar som i sin tur skapar resurseffektivitet. Avancerad analys av detaljerad produktionsdata möjliggör en djupare processförståelse, men sådan data är komplex, både i storlek och heterogenitet, vilket gör att manuell analys blir näst intill omöjlig. AI-algoritmer kan fånga sådan komplexitet och drar också nytta av stora datamängder.

Tidigare forskningsprojekt har funnit att ett fåtal kritiska maskiner påverkar hela produktionskedjan. Genom att använda AI för att modellera det dynamiska beteendet hos de kritiska maskinerna skulle oförutsägbarheten som beror på maskinens dynamik bättre kunna styras, och stora produktionsresurser skulle kunna sparas i hela produktionsvärdekedjan.

–“I stålindustrin sitter vi på en guldgruva av data som möjliggör vår processutveckling. Med hjälp av AI-teknik kommer vi kunna kraftigt öka vår utvecklingstakt och effektivitet.”, säger Joakim Ebervik, Outokumpu Stainless AB.

Digitala tvillingar inte tillräckligt detaljerade
Modeller av maskiner konstrueras ofta från maskiners geometrier, eller från simuleringar av andra kända maskinegenskaper, så kallade "digitala tvillingar". Dessa modeller blir många gånger inte tillräckligt detaljerade, eftersom maskiner i produktion ständigt påverkas dynamiskt av olika skiftande tillverkningsförutsättningar och av maskinens förslitning.

INSITE-X-projektets prototyp fångar detaljerad maskindynamik genom att använda AI och så kallad Deep Learning. Den AI-prototyp som kommer att byggas kan utvärderas för validering av företagens processexperter.

–Vi ser detta som ett mycket viktigt projekt som ligger helt i linje med den digitaliseringsstrategi vi inom Ovako har, säger Marcus Svadling Ovako Sweden AB.

Mer mer information, kontakta
Gunnar Mathiason
Projektledare och lektor i datalogi på Institutionen för informationsteknologi
Högskolan i Skövde
gunnar.mathiason@his.se
tel: 0500-44 83 50

Bilderna från stålindustrin tillhör Varmbandverket i Avesta och är tagna av Magnus Bohlin

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-22
Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avloppHexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreateIntercut anställer ännu en serviceteknikerMikab i Långsele utvecklar sitt företag med 2 nya maskiner från Kramtec AB.Mallar överallt ger enklare elinstallationerRamax Mekaniska Verkstad AB har investerat i en ny bandsågautomat Höj- och sänkbart skrivbord – detta bör du tänka påNorskt universitet satsar på ny teknologi
2021-02-19
Orsa Järn växlar upp under Corona-tider!Förnämlig säkerhetsutmärkelse till Lesjöfors i KinaSCAs naturvårdsbränningar gör stor nytta – se filmenEpiroc etablerar regionalt logistikcenter i LuleåHüllert Maskin välkomnar Robbie till säljteametAhlsell förvärvar Eurolan (Solutioneurolan Europé AB)Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschenSoftware as a Service är nyckeln till framtiden för laddning av elfordon Conscia blir AppDynamics Pioneer Partner och satsar på automatisk felsökning - AIOps
2021-02-18
Vem har ansvaret för att is och snö tas bort från taken?Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronikScania 540 S vinner stort i jämförande testNy tjänst ökar material­återvinningen av gipsSchneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2021-02-17
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!
Annonser