FREDAG 30 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Störst i Småland!

Att inte känna begränsningar är en skön känsla. Att fördubbla sin maskinkapacitet är ännu bättre förstås.
Det har HEMA i Älmhult gjort. Med råge!

HEMA Rostfritt AB har 23 anställda. På Lillsjöns Industriområde ryms hela verksamheten på generöst tilltagna 8000 kvadrat. Storleken behövs, för här tillverkas vattenreningstankar modell större. De vanligaste är sju meter höga, men även tankar med tolv meters höjd byggs emellanåt i lokalerna. Runt 250 ton rostfritt förädlas årligen. Vi tittade in och fick en rundvandring av VD Stefan Moberg.

Två giganter sida vid sida
Det första man ser när man kommer in är en glänsande ny 20 meter lång fiberlaserskärmaskinen på 6 kW. Den har installerats under våren och har kapacitet att skära plåtar med 6,2 meters längd en bredd på 2,5. Det är imponerande i sig, men det speciella är att det i samma rum står en liknande, fast äldre.
– Den är på 4 kW och är ännu längre med sina 23 meter. Med den kan vi ta plåtar upp till 8 meters längd vilket vi behöver skära ibland för våra största vattentankar säger Stefan.

Export till Thailand
Företaget bildades 1970 och är idag ett rent legoföretag som tillverkar stora tankar och rostfria anläggningar för kunder som Nordic Water, Åhus Vin & Sprit, GB-glass, Larsson Starch och kommunala vattenreningsanläggningar med mera. Man kan därför anta att vi alla i någon form kommit i kontakt med en produkt som på något sätt passerat HEMA:s tillverkade produkter.
– Så är det nog, men mycket av det vi gör går även på export. Runt 75 procent ungefär, Thailand producerar fem gånger mer stärkelse än hela Europa, så många anläggningar går dit berättar Stefan.

Föregångare
Det är alltid spännande med stora maskiner. Här i Älmhult var man bland de första i Norden med en 8-meters laser. Det är den som står kvar i samma rum som den nya. Laseroperatören Håkan Moberg minns när han startade den första laserskärarmaskinen som på den tiden var en revolutionerande maskin.
– Det var vecka 17 år 2001 då vi tryckte på startknappen, det var en speciell känsla minns jag, och den har gått många timmar sedan dess.
En riktig trotjänare med andra ord. Är den pensionerad nu?
– Nejdå, vi körde den igår, och vi har ordrar som ligger på den, de allra största tankarna vi får beställningar på behöver just den här storleken. Det är klart att den nya är snabbare, i den är det bara att lägga in plåten och trycka på start. Skärhastigheten med fibertekniken är imponerande säger Håkan Moberg.

Ny säljare imponerad
Både den gamla och nya lasern förmedlades till HEMA av Bystronics säljare Thomas Eklund som började på det södra distriktet 1989 och gick i pension före årsskiftet. Den trevlige och sympatiske Thomas besökte under sina 31 år så gott som alla mekaniska verkstäder i hela södra Sverige.

Nu efterträds han av Jannis Kolimenos och vi undrar lite nyfiket vem han är som nu kommer att besöka verkstäder i distriktet?
– Jag föddes i Trelleborg för 49 år sedan och bor sedan 15 års ålder i Malmö. Tidigare har jag sålt tryckeriutrustning inom den grafiska branschen vilket fört mig ut över hela Europa, så jag har lång erfarenhet av stora anläggningar och kapitalprodukter. I höstas klev jag över till Bystronic då Thomas gick i pension och ser fram emot att träffa både gamla och nya kunder.
Vad gör du på fritiden?
– Jag har hållit på med fridykning sedan jag var 11 år, och spelat med i Svenska Landslaget i undervattensrugby under fyra år. Jag har fått vara med att ta guld i tre nordiska mästerskap!
Det var imponerande, så du simmar inte bara på ytan?
– Nej, jag tar ett djupt andetag och går neråt, mitt personbästa är 30 meter djupt där jag även fiskat med harpun.
Och nu har du dykt in på djupet av fiberlaserskärmaskiner och kantpressar och maskiner som hjälper mekaniska verkstäder att skapa tillväxt i verksamheten?
– Ja, och det känns spännande. Att besöka HEMA här i Älmhult var trevligt och imponerade att se en riktigt stor fiberlaser in action.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Per Göransson (VD). per.goransson@bystronic.com

HEMA Rostfritt AB:
Stefan Moberg (VD) stefan.moberg@hemarostfritt.se
Kontaktinformation
Postadress
Metall­vägen 30a
19572 Rosersberg
Besöksadress
Metall­vägen 30a
19572 Rosersberg
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2843
Grundat: 1989
Anställda: 69
Välkommen till Bystronic Scandinavia AB!

Bystronic är en av världens ledande leverantörer av lösningar för plåtbearbetning. Vi erbjuder ett heltäckande program av högteknologiska maskiner och system, vilka möjliggör de bästa förutsättningarna för en effektiv och lönsam produktion.

Bystronic står för tillförlitlighet, hög prestanda, innovationer, kostnadseffektivitet samt användarvänligt handhavande. Vår position på marknaden har uppnåtts genom en kontinuerlig satsning på ett brett och kvalitativt sortiment kombinerat med ett nära samarbete och partnerskap med våra kunder inom industrin. Bland våra kunder märks allt ifrån lokala underleverantörer till världsomspännande industrikoncerner.

Välkommen att kontakta oss!

Agenturer

WEBER, Tyskland (Generalagent)

Certifieringar

ISO 9000:2000

Kontakter

Jerker Helge
Backoffice
08-594 415 71
Johan Edlund
Backoffice
08-594 415 66

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Bystronic movie

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling