TORSDAG 27 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stark prestation för DAF 2019

2019 var ett bra år för DAF Trucks.
Dess marknadsandel på 16,2 % i segmentet för tunga lastbilar (över 16 ton) innebär att DAF är en av de tre största lastbilstillverkarna i Europa och har uppnått den näst största marknadsandelen i företagets historia. DAF:s andel av marknaden i segmentet för lätta lastbilar ökade från 9,0 till 9,7 %. ”Våra förstklassiga lastbilar och tjänster i kombination med vårt utmärkta återförsäljarnätverk gör att vi kan uppnå ytterligare tillväxt”, säger Harry Wolters, vd för DAF Trucks.

2019 uppgick den europeiska lastbilsmarknaden för lastbilar över 16 ton till 320 000 lastbilar, vilket är ungefär samma antal som året innan. ”Den europeiska ekonomin var stark förra året vilket ledde till en hög efterfrågan på transporter, inklusive nya lastbilar”, säger Harry Wolters. ”Vår marknadsandel på 16,2 % i segmentet för tunga lastbilar är den näst största i DAF:s historia.”

DAF var marknadsledande i segmentet för tunga lastbilar i Nederländerna (31,8 %), Storbritannien (29,4 %), Polen (22,0 %) och Ungern (23,8 %). De var även marknadsledande 2019 i Belgien och Luxemburg (19,4 %) och Bulgarien (23,6 %). I Tjeckien, Litauen och Grekland var DAF den största tillverkaren av tunga dragbilar, i Frankrike, den näst största lastbilsmarknaden i Europa, var det det populäraste importerade dragbilsmärket.

Den europeiska marknaden för medeltunga lastbilar (6–16 ton) ökade från 51 900 till över 53 600 enheter förra året. DAF:s marknadsandel ökade till 9,7 % (2018: 9,0 %). DAF är marknadsledande i segmentet medeltunga lastbilar i Storbritannien (34,8 %) och det mest sålda europeiska varumärket i Irland (19,1 %).

DAF sålde 7 900 lastbilar utanför Europa. De introducerade den nya generationen med Euro 5- och Euro 6-lastbilar i Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Latinamerika, Australien och Nya Zeeland. I Taiwan var DAF marknadsledande bland europeiska varumärken i segmentet med tunga lastbilar. I Sydafrika ökade försäljningen med mer än 20 % medan produktionen av de mångsidiga DAF CF-lastbilarna i Bayswater i Australien påbörjades i fabriken för moderbolaget PACCAR. DAF sålde nästan 3 000 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av bussar och specialfordon i hela världen.

”2019 sålde vi rekordmånga reparations- och underhållsavtal med DAF MultiSupport, gav rekordmånga kunder tillgång till onlinevagnparksshanteringssystemet DAF Connect och levererade rekordmånga begagnade DAF-lastbilar till nya ägare”, säger Richard Zink, styrelseledamot med ansvar för marknadsföring och försäljning. ”Det råder ingen brist på ambition och därför arbetar vi tillsammans med våra återförsäljare för att strategiskt utöka vårt nätverk med över 1 100 återförsäljare och servicepunkter. Förra året öppnade vi till exempel en egen återförsäljarverksamhet strax norr om Paris, medan våra oberoende återförsäljare öppnade totalt 50 nya återförsäljarverksamheter i Europa, Sydamerika, Asien och Afrika.”

2019 producerade DAF 52 746 lastbilar i CF- och XF-serierna och 11 344 lastbilar i LF-serien. ”Efterfrågan på lastbilar i Europa är fortsatt stark tack vare stadig ekonomisk tillväxt i Europa”, säger Harry Wolters. ”Vi förväntar oss att 2020 ska bli ännu ett bra år för den europeiska marknaden för kommersiella fordon. Lite lägre än för 2019 men runt 260 000–290 000 lastbilar. Vi är också redo att växa ytterligare tack vare marknadsvärdet, tillförlitligheten, de låga driftskostnaderna och den höga förarkomforten hos våra fantastiska lastbilar. Dessutom innebär vårt omfattande utbud av dragbilar och lastbilar att vi kan erbjuda anpassade lösningar för alla transportbehov.”

Nicolina Ruff
Marknadsansvarig
nicolina.ruff@nordictruckcenter.com
0433-512402

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-20
Nya lättare svärd och kedjaAuktorisationen Trygg plåt i fokus på FastighetsmässanTräffa oss på Underhållsmässan 2020Unik samverkan kring IT och artificiell intelligensFM Mattsson på plats på Vasaloppsmässan 2020Fler byggnader i trä för en bättre miljöIT-bolaget DXC Technology meddelar att de inleder ett samarbete med Ericsson.
2020-02-19
Veeam presenterar Veeam Availability Suite V10 - nästa generations backup-lösning Konduktivitetsgivare med IO-LinkHär är årets finalister i "SM för unga plåtslagare 2020"LK Armatur breddar utbudet av LK 551 HydroMix – nu med högre Kvs-värdeebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno den 17-20 marsSmålandshamnar Oskarshamn miljösatsar på magasinbelysning med IntenzVeidekke leder fortfarande inom klimatrapportering Snabb mellanladdning med stationär energilagringStort pris till kompakt truck: ERC 216ziTrallskruvmontage med snyggt resultatBruk med korrosionsskydd från ARDEX! Beijer slog rekordVi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknikLidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepannaBatteridrivna loggers med lång batteritidTvå procent av alla personbilar är laddbaraUtvecklad för medicinsk teknik och nu anpassad för industriapplikationerInterroll breddar lösningen för detaljhandelssektorn
2020-02-18
Metrol Springs gasfjädrar ger effektiv och säker kontrollSlagkraft presenterar nytt motorpaket och ny kran för buskröjningHållbarhetsarbete som ger global effektPMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020HCL Technologies lanserar “Women Lead”-initiativ i Norden OGD-givaren är baserade på time-of-flight principen.Kronos Titan AS får full kontroll på sin export med molntjänst från DescartesSivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i Larsboda
Annonser