SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stor hantverkskunskap krävs när Storkyrkan restaureras

Den är ett av huvudstadens mest välkända landmärken och har anor från medeltiden.
Nu ska delar av Storkyrkans tak och torn få ny plåt. Bakom det ansvarsfyllda och komplicerade plåtarbetet står medlemsföretaget Aktiebolaget Oskar Jansson Plåt & Smide.

Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, som fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet, har stått värd för såväl kungliga bröllop och kröningar som begravningar. De flesta turister som besöker huvudstaden tar ett stopp förbi Storkyrkan för att beundra såväl kyrkans arkitektur som konst – inte minst den välkända skulpturen Sankt Göran och draken.

Den senaste renoveringen av Storkyrkan skedde 1988 och även den gången utfördes arbetet av Oskar Jansson Plåt & Smide. De plåtdelar av taket och kyrktornet som byttes ut då håller fortfarande och behöver inte bytas ut. Istället är det större delen av kyrkskeppet samt kyrkans torn som ska restaureras – för det är just restaurering, inte renovering som sker.

– 1743 gjordes en stor omgestaltning av kyrkan som då fick sitt nuvarande barrockutseende. Målet är att återställa allt i det skick som var 1743 eftersom det har skett en del förvanskningar under årens lopp, både i kulör och form, säger Robert Edman som är projektledare för renoveringen hos Kyrkans fastighetssamverkan Stockholm, KFS.

En av Stockholms äldsta byggnader

Storkyrkan är en av Stockholms äldsta byggnader och har mycket högt kulturvärde. Därför är det antikvariska en stor del av den här restaureringen.

– Materialet i sig har ett kulturhistoriskt värde, så det går inte att bara att byta ut all plåt som har blivit dålig. Det är alltid ett ställningstagande kring hur mycket som kan sparas och hur mycket som måste bytas för att det ska bli tekniskt bra, förklarar Robert Edman.

Materialet som används är förpatinerad kopparplåt. För att få fram rätt kulör har KFS, tillsammans med finska Arubis, tagit fram en speciell patinering som ska matcha den befintliga plåten. Men det väntas ta tio år innan kulörerna helt flyter samman.

Hög hantverksmässig nivå

För Oskar Jansson är detta ett stort och viktigt uppdrag som kräver de allra bästa plåtslagarna.

– Det är oerhört roligt och ärofyllt att vi på Oskar Jansson får förtroendet att restaurera Storkyrkan. Jag är personligen väldigt intresserad av den här typen av projekt och tycker att det är väldigt trevligt att var delaktig, även om det förstås också innehåller en hel del utmaningar, säger Pontus Sommar, vice vd på Oskar Jansson.

En sådan utmaning är arbetet på kyrkans torn, som är väldigt avancerat. Bara tornet tar cirka ett år att färdigställa eftersom det handlar om så komplicerat hantverk.

– Det är mycket detaljarbeten, bearbetning, krympning och sträckning av plåten. Här gäller det att ha plåtslagare som är riktigt kunniga och har erfarenhet av den här typen av arbete, säger Pontus Sommar.

Han får medhåll av Robert Edman på KFS:

– Det är väldigt hög hantverksmässig nivå på det här arbetet och det är inte vilken plåtslagarfirma som helst som skulle klara av det. Arbetena på lanterninen är till exempel extremt komplicerade, säger Robert Edman.

Hälsning från förr

En annan utmanande och spännande del av restaureringen är de två meter höga och dekorativa urnor som står på tornet och taket.

–Vi hade tänkt att laga upp dem men när vi väl kom på plats med ställning konstaterades efter mycket utredning att det inte gick eftersom de var i så dåligt skick. Samtidigt är delar av plåten från 1700-talet och vår antikvarie vill behålla den. Så det slutade i en kompromiss där vi sparar de förgyllda, dekorativa utsmyckningarna på urnorna, eftersom de har ett högt värde, och gör om den underliggande konstruktionen med ny plåt, berättar Robert Edman.

När plåtslagarna från Oskar Jansson skulle påbörja arbetet med restaureringen av urnorna, som utsmyckar västra gaveln av kyrkan, fick de en rolig överraskning. I en av dem hittade de ett förseglat kopparkuvert.

– Vi hade en liten ceremoni där vi öppnade kuvertet och hittade en hälsning från plåtslagarna som renoverade kyrkans tak på 1930-talet. Det var jättekul, säger Pontus Sommar och tillägger att kuvertet innehöll två tidningar, några gamla mynt, en etikett från en spritflaska, en gammal arbetsbeskrivning och ett besiktningsprotokoll samt ett foto på alla inblandande hantverkare från den tiden.

– Vi ska också lämna en liknande hälsning till framtida hantverkare som jobbar på kyrkan så att de kan se vilka vi var som jobbade här på 2020-talet, avslutar Pontus Sommar.

Arbetet med restaureringen av Storkyrkans tak beräknas vara klart i slutet av 2022.

Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Johan Lindström
xx
Tomas Skagerlind
073-074 83 60

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-15
Investeringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
2021-10-14
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt