TORSDAG 27 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stor potential i den nya generationens elmätare

Den nya generationens elmätare håller på att rullas ut till alla elnätskunder i landet fram till och med 2024.
I ”Förordning om mätning, beräkning och rapportering av överförd el (SFS 1999:716, ändring 2018:426)” finns krav på många funktioner som mätarna inte har behövt ha tidigare.

Utöver de krav som har gällt sedan tidigare på fjärravläsning ska mätarna kunna hantera både inmatning och uttag av energi. Ström, aktiv och reaktiv effekt samt spänning i alla faser ska mätas. Timmätning av överförd energi är ett krav i ellagen, dock är det tekniska funktionskravet på mätaren att registrering av överförd energi ska kunna ske på 15-minutersbasis.

Utöver energimätningen ska mätarna kunna registrera tidpunkt för start och slut för varje elavbrott som är längre än tre minuter. Dessutom ska mätarna kunna fjärruppdateras, och till- och frånslag av spänning ska kunna göras fjärrmässigt.

Detta är minimikraven på funktion, och dessa krav innebär att mätaren måste vara relativt avancerad. Mätartillverkarna har därför i många fall ytterligare funktioner att erbjuda eftersom mättekniken ändå måste finnas där. Som exempel kan nämnas mätning av spänningskvalitet som faktiskt inte finns med i förordningen men ofta nämns bland funktionerna hos de nya mätarna.

Alla elnätsbolag har dock inte nödvändigtvis efterfrågat all denna funktionalitet från mätarna (och inte alltid kunderna heller), men måste nu göra denna investering ändå. Är detta då orimliga krav eftersom de inte har efterfrågats? Och vad ska elnätsbolagen göra för att dra nytta av investeringen?

Faktum är att det finns en stor nyttopotential i den ökade funktionaliteten. Det är lätt att slå sig till ro eftersom eldistributionen i Sverige idag överlag fungerar mycket bra. En av de uppenbara fördelarna är att övervakningen av lågspänningsnätet blir kraftigt förbättrad, då detta är något som helt har saknats på de flesta håll hittills. Vid ett fel i lågspänningsnätet syns det i allmänhet inte i driftsystemet hos elnätsbolaget, utan felanmälan från kunden krävs för att nätbolaget ska få kännedom om felet och påbörja felsökning.

Dessutom kan mer precis avbrottsstatistik för varje enskild kund tas fram med mindre manuellt arbete.

Avbrott på nolledaren (ofta benämnt nollfel) är en typ av fel i lågspänningsnätet som ofta är besvärlig att upptäcka och som kan leda till omfattande materiella skador då huvudspänning (400 V) kan uppträda i vanliga vägguttag där det normalt är 230 V. Det finns förutsättningar med de nya mätarna att upptäcka nollfel som inträffar före mätaren (d.v.s. i elnätsbolagets anläggning) under vissa förhållanden, och en del mätarleverantörer kan erbjuda denna funktion. Krav på nollfelsdetektering var uppe för diskussion men kom inte med i den slutliga föreskriften.

Den ökade funktionaliteten innebär också ett stort lyft för övervakningen av spänningskvaliteten i näten. Hittills har spänningskvalitet inte varit någon stor fråga i Sverige, men med ökad mängd mikroproduktion på sikt från till exempel solcellsanläggningar kan detta bli en betydligt större och mer akut fråga som de flesta mätare som nu rullas ut kan bidra till att hantera.

Sett ur ett större digitaliseringsperspektiv innebär mätarutrullningen att den utökade funktionaliteten i elnäten just nu byggs från två håll, dels från fördelningsstationsnivå i mellanspänningsnätet där man alltid har haft en viss nivå av digitalisering och arbete pågår att öka denna i takt med reinvesteringar, dels underifrån med utökad funktionalitet i mätarna längst ut hos slutkunderna i lågspänningsnätet. Detta innebär att det börjar uppstå ett ”teknikglapp” på nätstationsnivå i de flesta elnät. Här kan en ökad nivå av digitalisering och mätning bidra till kortare och färre avbrott samt effektivare drift av elnätet.

När kommer denna del av elnäten att börja digitaliseras på bred front? Kommer myndighetskrav att vara drivande även här, eller kommer branschen att hitta incitament för att investera i digitalisering av nätstationer och lågspänningsdistributionen på egen hand? Eller kan det till och med bli kunddrivet?

Melinda Frigyesi Almström
Kommunikationsansvarig
melinda.frigyesi-almstrom@dlaboratory.com
0725367347

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-20
IT-bolaget DXC Technology meddelar att de inleder ett samarbete med Ericsson.
2020-02-19
Veeam presenterar Veeam Availability Suite V10 - nästa generations backup-lösning Konduktivitetsgivare med IO-LinkHär är årets finalister i "SM för unga plåtslagare 2020"LK Armatur breddar utbudet av LK 551 HydroMix – nu med högre Kvs-värdeebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno den 17-20 marsSmålandshamnar Oskarshamn miljösatsar på magasinbelysning med IntenzVeidekke leder fortfarande inom klimatrapportering Snabb mellanladdning med stationär energilagringStort pris till kompakt truck: ERC 216ziTrallskruvmontage med snyggt resultatBruk med korrosionsskydd från ARDEX! Beijer slog rekordVi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknikLidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepannaBatteridrivna loggers med lång batteritidTvå procent av alla personbilar är laddbaraUtvecklad för medicinsk teknik och nu anpassad för industriapplikationerInterroll breddar lösningen för detaljhandelssektorn
2020-02-18
Metrol Springs gasfjädrar ger effektiv och säker kontrollSlagkraft presenterar nytt motorpaket och ny kran för buskröjningHållbarhetsarbete som ger global effektPMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020HCL Technologies lanserar “Women Lead”-initiativ i Norden OGD-givaren är baserade på time-of-flight principen.Kronos Titan AS får full kontroll på sin export med molntjänst från DescartesSivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
Annonser