SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora Enso inviger produktionsanläggning

I världsklass för korslimmat trä
I fredags invigdes Stora Ensos nya produktionsanläggning för CLT (korslimmat trä) i Ždírec, Tjeckien. Efter en investering på 79 miljoner euro blir den nya CLT-anläggningen en av de modernaste i världen och kommer att bidra till Stora Ensos tillväxtstrategi inom träbyggnadslösningar. I och med den nya anläggningen kommer Stora Ensos produktionskapacitet för CLT att öka avsevärt och på så sätt möta den växande efterfrågan på hållbart, kostnadseffektivt och förnybart byggmaterial.

Projektet fortlöpte enligt plan från investeringsbeslutet i september 2020 till produktionsstart under tredje kvartalet av 2022, när den första panelen tillverkades. CLT är ett modernt och hållbart byggmaterial som gör att man kan bygga med stor precision och snabbhet. Den årliga produktionskapaciteten kommer att vara ungefär 120 000 m³ efter inkörningen.

– Den nya toppmoderna anläggningen är helt i linje med vårt strategiskt integrerade produktionsoncept. Det möjliggör att vi kan erbjuda ett högkvalitativt sortiment av träbyggnadslösningar till framtida generationer. Vi har uppnått den här milstolpen tack vare vårt team i Ždírec, som har gjort ett enastående arbete och färdigställt hela projektet enlig såväl tidsplan som budget, säger Lars Völkel, chef för divisionen Wood Products på Stora Enso.

Anläggningen i Ždírec ligger strategiskt placerat, nära Stora Enso’s europeiska marknader. Nu när den nya produktionsanläggningen är igång stärker Stora Enso sin position som en av de världsledande leverantörerna av byggprodukter i trä med en total kapacitet på 490 000 m³.

– Det här är ett historiskt ögonblick. I kombination med det befintliga sågverket ser vi flera fördelar, till exempel när det gäller råmaterial, energi och transport. Dessutom skapas mer än 100 nya arbetstillfällen på anläggningen, säger Martin Brebis, platschef vid anläggningen i Ždírec.

CLT har uppmärksammats över hela världen som framtidens innovativa träprodukt och har använts framgångsrikt i olika golv-, vägg- och takkonstruktioner för bostäder, affärslokaler och industribyggnader. Oavsett om CLT används både till storslagna byggnader som höghus av trä, eller mer traditionella träbyggnader som skolor och kontor, så erbjuder materialet styrka, stabilitet, snabb montering, kostnadseffektivitet och unika hållbarhetsfördelar.

Ždírec är Stora Ensos fjärde produktionsanläggning för CLT, inklusive Bad St. Leonhard och Ybbs i Österrike och Gruvön i Sverige.

För ytterligare information, kontakta:
Cathrine Wallenius SVP
Communications and Marketing Wood Products
Stora Enso
tel. +46 70 209 2429
Kontaktinformation

Stora Enso Paper AB

Postadress
Nymölla­vägen 260 -15
29573 Nymölla
Region
Bromölla
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556070-4446
Grundat: 1959
Anställda: 1481
Välkommen till Stora Enso

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Bland våra kunder finns förpackningstillverkare, varumärkesägare, kartong- och pappertillverkare, förläggare, detaljhandlare, tryckerier, konverterare, snickerier och byggföretag.


Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Våra material är förnybara, återvinningsbara och går att återanvända. De utgör grunden för många innovativa lösningar inom förpackningar, träprodukter och biomaterial som kan användas istället för produkter som baseras på fossila bränslen och andra icke förnybara material.


Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. Vår omsättning 2017 uppgick till 10 miljarder EUR och det operativa rörelseresultatet till 1 miljard EUR.


Vi gör vårt yttersta för att använda hela trädet till våra produkter samt bioenergi. Vi arbetar för koldioxidneutralitet i vår produktion i så stor utsträckning som det är tekniskt och kommersiellt möjligt. Vi förespråkar och praktiserar ett hållbart skogsbruk och arbetar för att säkerställa att fler träd planteras än vad som avverkas.

Kontakter

Carl Norell
Presskontakt
-

Filmer

Stora Enso e-TALES

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-12
BOLIST vill att fler lyckas med sina byggprojektHur kan organisationer maximera värdet av AI Mestergruppen behåller den ledande positionen Ökat cyberhotTryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka