SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort intresse för nya Plannja Infinity

Tak och fasadprofiler av återvunnet stål
Byggplåtföretaget Plannja, del av Ruukki Construction, fortsätter att storsatsa på miljö och hållbarhet. Nu lanseras Plannja Infinity, ett nytt varumärke där alla tak- och fasadprodukter tillverkas av återvunnet stål. Ursprunget är skrot såsom gamla kastruller och bilar, och nu når de första produkterna den breda marknaden. Det handlar om taket Plannja Trend, tillhörande beslag samt den vågiga tak- och fasadprofilen Plannja Sinus. De första taken såldes redan före lanseringen.

Lanseringen av tak och fasadprofiler av återvunnet stål är en del av Plannjas övergripande miljömål. Redan nu har Plannja minskat verksamhetens direkta utsläpp (det vill säga scope 1 & 2) med 86 procent jämfört med 2019 års värde, och med Plannja Infinity tas ytterligare ett stort steg framåt.

- Vi avser att bli marknadsledande inom segmentet hållbara byggplåtprodukter. Stålet i Plannja Infinity är SSAB Zero, där endast återvunnet stålskrot används som råmaterial. Det innebär att vi stöder den cirkulära ekonomin och kan leverera ett stål som ger nästintill noll koldioxidutsläpp i tillverkningen. Plannja erbjuder även SSABs färgbeläggningssystem där en stor del av de traditionella fossila oljorna har ersatts med svensk rapsolja (GreenCoat Pro BT), vilket minskar miljöpåverkan. Det är riktigt spännande att se hur Plannja Infinity redan tas emot av såväl byggbranschen som privatpersoner, säger Johan Andersson, produktchef på Plannja.

Enklare för konsument och materialföreskrivare att ta hänsyn till miljön
För konsumenter och föreskrivare av byggplåtmaterial innebär Plannja Infinity att det blir enklare att göra ett bra miljöval eftersom samtliga Plannja Infinity-produkter minskar byggnaders klimatpåverkan. Genom att råmaterialet – SSAB Zero – har ett lågt klimatavtryck och att Plannja arbetar energieffektivt i sin tillverkning, med användning av 100 procent fossilfri el, minskar det sammanlagda koldioxidavtrycket med upp till 70 procent. Dessutom är stålet i produkterna återvinningsbart om och om igen och håller samma höga kvalitet som alla byggplåtprodukter från Plannja.

Stor efterfrågan – de första taken har redan blivit sålda
Redan innan lansering har de första taken blivit sålda till några svenska husleverantörer, bland annat småhusföretaget XNvillan. Först ut är en villa i ladhusstil utanför Falkenberg, som kommer att ha ett Plannja Trend Infinity-tak i mattsvart kulör.

- Det här är en produkt som passar perfekt tillsammans med våra hus. XNvillan strävar efter att bygga miljösmarta lågenergihus med hållbara och sunda klimatskal. Vi bygger redan idag med återvunnet material, bland annat isolerar vi husen med cellulosa vilket kommer från återvunna tidningar och kartonger. Att vi nu har möjlighet att jobba med tak av återvunnet stål kommer att sänka klimatavtrycken ytterligare på våra hus. Det var ett enkelt val att göra, säger Martin Erixon, grundare och delägare, XNvillan.

Snabbfakta: Plannja Infinity

• I början av året blev det känt att Plannja är först i Skandinavien med att leverera tak av stålet SSAB fossil-free® stål till bostäder. Utvecklingen av varumärket Plannja Infinity och tillhörande produkter är nästa stora steg i hållbarhetsarbetet.

• Stålet i Plannja Infinity är SSAB Zero®, baserat på återvunnet stålskrot. Stålet kommer från kasserade stålprodukter såsom gamla kastruller och bilar. Det återvunna stålet stöder den cirkulära ekonomin och är ett stål producerat med nästintill noll fossila koldioxidutsläpp.

De produkter som Plannja Infinity nu erbjuder med återvunnet stål som råmaterial, det vill säga SSAB Zero®, är:

• Taket Plannja Trend 475 i kulören matt svart
• Tak- och fasadprofilen Plannja Sinus 18 och Plannja Sinus 51 i matt svart samt silvermetallic i utförande glossy
• Tillhörande beslag, takfotsbeslag, nock till sadel- och pulpettak, gavelbeslag och vinkelränna
• Stål och beläggning: SSAB Zero® stål med färgbeläggningen GreenCoat Pro BT baserad på svensk rapsolja
• Garanti: 40 års teknisk garanti

Del av Plannjas hållbarhetsarbete
Stål är världens mest återvunna material och har ett evigt kretslopp – det är ett av få råmaterial som kan återvinnas med bibehållna egenskaper. I slutet av en stålprodukts livslängd kan stålet säljas som skrot för återvinning. Plåt har ett evigt kretslopp där gamla stålprodukter kan bli helt nya.

Plannja är ett varumärke inom Ruukki Construction, vars övergripande miljömål är att minska verksamhetens direkta utsläpp med 70% fram till år 2030, jämfört med 2019 års värde. På Plannjas två produktionsenheter, Järnforsen och Landsbro, har utsläppen från egen verksamhet redan minskats med 86 procent jämfört med 2019, vilket innebär att Plannja har överskridit målen för koncernen.

Att Plannja redan har överträffat målet beror på en rad olika initiativ, bland annat att all el som används är 100% fossilfri, avfallsmängderna och plastanvändningen minskas och att det sker en successiv övergång till eltruckar. I de truckar som inte är utbytta används miljödiesel som bränsle.

Gällande externa transporter har Plannja sänkt koldioxidavtrycket med cirka 65% på mindre än ett år genom ett avtal med en transportör som har höga ambitioner om att vid utgången av år 2025 vara helt fossilfria.

Plannja Infinity är en del av Ruukki Constructions LowCarbon-erbjudande som omfattar produkter med lågt klimatavtryck. Plannja infinity är inte bara ett råmaterial – det avspeglar hela Plannjas samlade miljöarbete och är en del av Plannjas övergripande miljömål att minska den egna verksamhetens klimatavtryck ytterligare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-17
Teknikchef firar tre decennier IT-utrustning blir liggande i förråd Främjar hållbarhet med återbrukad inredningAWS miljardsatsar på AI-startupsKraven på luft- och ventil­ationsflöden missförstås
2024-06-14
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
2024-06-13
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
2024-06-12
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI
2024-06-11
Befintlig produkt, men i nytt material Volvo CE presenterar utökad flottaMagasinera i StockholmHLR utbildning StockholmFiberlaserteknik i plåtbearbetningsindustrin