Stort projekt för bilindustrin avklarat! - industritorget.se
TORSDAG 06 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort projekt för bilindustrin avklarat!

I slutet av juni skickade EdmoLift iväg de 4 sista specialdesignade ALT 3000 armlyftarna till Volvo Cars fabrik i Olofström, Blekinge, i ett projekt som sträckt sig i över 5 års tid.
Resultatet är 48 levererade armlyftar, en förbättrad materialhanteringsprocess och framförallt, en implementerad ergonomisk helhetslösning som skapar sunda arbetsförhållanden för operatörer. Men det var en prövande start.


DIREKT IN I HETLUFTEN

När EdmoLifts nordiska försäljningschef Mikael Fernlund blev kontaktad under hösten 2014 förstod han ganska snabbt att det här projektet skulle bli en tuff utmaning att ro i land, men om det lyckades var vinsterna många.

”Jag hade relativt nyligen börjat arbeta på EdmoLift och insåg att automotive industrin i Skandinavien var ett kundsegment som vi till viss del var underrepresenterade i. Historiskt sett är det just i industriella miljöer som våra smarta lyftlösningar varit mest eftertraktade och haft en betydande skillnad. Därför var det här ett ypperligt tillfälle för oss att få bättre insikt i- och lära oss massor om en del utav den skandinaviska industrins viktigaste sektorer, och såklart att samtidigt börja bygga förtroende och relationer,” förklarar Mikael Fernlund och fortsätter,

”Den stora utmaningen när vi började titta på det var ju att fabriken i Olofström och alla andra maskiner redan var på plats, installerade och i drift, men utan att man hade tagit med de ergonomiska aspekterna i själva fabrikslayouten. När vi tidigare har tagit oss ann liknande projekt av sådan dignitet brukar vi bli inblandade redan i planeringen av fabrikens arbetsmiljö och processflöden. Då har vi möjlighet att från start bidra med vår expertis gällande ergonomi, materialhanteringsflöden och intralogistik. Nu behövde vi vara lite extra kreativa för att kunna möjliggöra alla kundens behov på ett väldigt begränsat utrymme.”


TUFFA FÖRUTSÄTTNINGAR

På fabriken i Olofström tillverkar man plåtkomponenter till Volvo Cars bilar, t.ex. förstärkningsbalkar, dörrar, motorhuvar och tak. I deras revolutionerande presshärdningslina varmpressar man plåt till höghållfasta plåtdetaljer, och ett viktigt steg i processen är de 12 stycken 3D-laserskärmaskinerna man använder för att renskära ut plåtkomponenter efter plåtformningen och härdningen. Men för att plåten skulle hamna in i- och ut ur laserskärarna ingick ett besvärligt moment av materialhantering där operatörerna var tvungna att böja sig ner och manuellt lyfta plåtarna från korgar till laserskärmaskinerna och sedan tillbaka. Man insåg snabbt på Volvo Cars att detta inte var idealt ur ett ergonomiskt perspektiv då repetitiva lyft i framåtböjda positioner ofta medför stora slitage på muskler och leder i nacke, rygg, axlar och armar.

På förhand verkade det vara ett perfekt fall för EdmoLifts breda sortiment av smarta lyftlösningar. Men med det mycket begränsade fysiska utrymmet var det en komplicerad uppgift för den gemensamma projektgruppen, Volvo Cars och EdmoLift, att hitta en lösning som uppfyllde alla behov.

”Edmolifts ingenjörer är branschens skickligaste problemlösare, så är det bara. Jag är väldigt tacksam för att Joakim Edberg var med i projektet och imponerad över slutprodukten som han lyckades få fram. Det är mycket hårt arbete och slit som ligger bakom den här lösningen, och vi är otroligt stolta med det vi har levererat,” berättar Mikael Fernlund.


SLUTRESULTATET

De första av de 48 stycken unikt framtagna armlyftarna av modellen ALT 3000 levererades i april 2015. En armlyft har både en lyft- och tiltfunktion samtidigt som den är väldigt låg i nedsänkt läge vilket är oerhört användbart för operatörer i materialhanteringsprocesser eftersom det drastiskt förbättrar den ergonomiska aspekten, men även effektiviteten, i processflödena. Armlyftarna är också installerade i gropar i verkstadsgolvet som gör att armlyftarnas lyftplattform är i nivå med golvet i nedsänkt läge, och inte i vägen då de inte brukas.

Vad som är speciellt med dessa armlyftars lyftplattformar är att de är betydligt mycket större (1,51 m x 2,4 m) än vanligt för att kunna hantera de stora plåtpanelerna i processen. Lyftkapaciteten är 1600 kg och de har en lyftrörelse på 0,82 m. Lyftplattformens bordsskiva är dessutom förstärkt och utrustad med extra rasskydd som gör det extremt säkert för operatören att hantera lasten på armlyften i alla lägen. Vid varje laserskärmaskin står det 4 stycken armlyftar. Två och två är de försedda med gemensamma skyddsramslister, vilket innebär att om en skyddsramslist trycks in stannar även den andra armlyften i samma par.

Under de senaste åren har den skandinaviska automotive industrin växt till ett av EdmoLifts viktigaste kundsegment

”Det här projektet har såklart varit en bidragande faktor till att vi lyckats ta oss in så bra som vi har gjort i den här delen av industrin. Nu har vi dessutom gjort flera projekt inom den här sektorn där vi gång på gång lyckats bevisa att vi har rätt lösningar, rätt kompetens och en djup förståelse gällande just industriell ergonomi, intralogistik och materialhanteringsprocesser. Det som är bra ergonomi för människan är helt enkelt bra för produktiviteten,” avslutar Mikael Fernlund.
Kontaktinformation
Postadress
Jägare­gatan 11
87142 Härnösand
Besöksadress
Jägare­gatan 11
87142 Härnösand
Region
Härnösand
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556241-1222
Grundat: 1964
Anställda: 80
Välkommen till EdmoLift AB,
Europas största tillverkare och leverantörer av saxlyftbord, pallhanteringsprodukter och hjälpmedel för materialhantering.

Över allt där det utförs lyft - på kontor, fabriker, sjukhus, scener, lagerlokaler, garage, butiker, varuhus, skolor, institutioner - kan produkter från EdmoLift göra det tunga arbetet och ta över människors bördor. Eftersom den främsta orsaken till muskel-, skelett- och nervskador kan minskas betydligt genom att eliminera tunga lyft, kan EdmoLifts produkter betraktas som ett hälsohjälpmedel. Eftersom det förbättrar intern logistik och transport och positionering av material, kan det också kallas ett effektivt arbetsredskap.

EdmoLift tillverkar lyftbord som passar nästan alla användningsområden inom alla branscher, från minsta komponent hantering till stora kajbord eller hissar. Kapaciteter från 200 kg, ända upp till 10.000 kg. Vi erbjuder kund unika lösningar samt har över 300 standard modeller.

På EdmoLift utvecklar vi nya produkter och förbättrar kontinuerligt befintliga modeller, det är en del av det dagliga arbetet. Att ligga steget före är en enorm fördel om ni väljer EdmoLift som leverantör och partner. Vi har produkter som är helt unika och har världsomfattande patentskydd.

EdmoLift sparar pengar genom att minska kostnaderna för förlorade arbetsdagar och kan därför också kallas en ekonomisk investering.
Sätt oss på prov!

Välkommen att kontakta oss.

EdmoLift is one of Europe's largest manufacturers and supplier of scissor lift tables, pallet handling products and material handling aids.

EdmoLift has successfully been installing their equipment into companies of all sizes, in all industrial sectors including engineering, manufacturing, packaging, processing, healthcare, and research for over 50 years!

The company was established in 1964 by engineer Torbjörn Edmo and is located in Härnösand, Sweden. EdmoLift operates in modern custom-designed premises incorporating their manufacturing, sales and servicing departments all together with extensive warehousing facilities.

Agenturer

Movexx, Nederländerna (Generalagent), Sverige (Generalagent)
Movexx, Nederländerna (Generalagent) Elektriska dragtruckar med kapacitet från 1 ton upp till 6 ton. Framföres utan krav på truckkörkort. Används inom en bred variation av logistikprocesser såsom hotell, flygplatser, lager, tillverkningsindustri, handelsträdgård, tvätteri och kärnkraftverk

Certifieringar

AAA – FR 2000

Kontakter

Mikael Fernlund
Försäljningschef Norden
0611-837 61
Hans Skoog
0611-837 80
Försäljning och support
0611-837 80
Niklas Fällström
Fältsäljare
0611-83755
072-1477700

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

EdmoLift company presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labbFör gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljön
Annonser