TORSDAG 21 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort projekt för bilindustrin avklarat!

I slutet av juni skickade EdmoLift iväg de 4 sista specialdesignade ALT 3000 armlyftarna till Volvo Cars fabrik i Olofström, Blekinge, i ett projekt som sträckt sig i över 5 års tid.
Resultatet är 48 levererade armlyftar, en förbättrad materialhanteringsprocess och framförallt, en implementerad ergonomisk helhetslösning som skapar sunda arbetsförhållanden för operatörer. Men det var en prövande start.


DIREKT IN I HETLUFTEN

När EdmoLifts nordiska försäljningschef Mikael Fernlund blev kontaktad under hösten 2014 förstod han ganska snabbt att det här projektet skulle bli en tuff utmaning att ro i land, men om det lyckades var vinsterna många.

”Jag hade relativt nyligen börjat arbeta på EdmoLift och insåg att automotive industrin i Skandinavien var ett kundsegment som vi till viss del var underrepresenterade i. Historiskt sett är det just i industriella miljöer som våra smarta lyftlösningar varit mest eftertraktade och haft en betydande skillnad. Därför var det här ett ypperligt tillfälle för oss att få bättre insikt i- och lära oss massor om en del utav den skandinaviska industrins viktigaste sektorer, och såklart att samtidigt börja bygga förtroende och relationer,” förklarar Mikael Fernlund och fortsätter,

”Den stora utmaningen när vi började titta på det var ju att fabriken i Olofström och alla andra maskiner redan var på plats, installerade och i drift, men utan att man hade tagit med de ergonomiska aspekterna i själva fabrikslayouten. När vi tidigare har tagit oss ann liknande projekt av sådan dignitet brukar vi bli inblandade redan i planeringen av fabrikens arbetsmiljö och processflöden. Då har vi möjlighet att från start bidra med vår expertis gällande ergonomi, materialhanteringsflöden och intralogistik. Nu behövde vi vara lite extra kreativa för att kunna möjliggöra alla kundens behov på ett väldigt begränsat utrymme.”


TUFFA FÖRUTSÄTTNINGAR

På fabriken i Olofström tillverkar man plåtkomponenter till Volvo Cars bilar, t.ex. förstärkningsbalkar, dörrar, motorhuvar och tak. I deras revolutionerande presshärdningslina varmpressar man plåt till höghållfasta plåtdetaljer, och ett viktigt steg i processen är de 12 stycken 3D-laserskärmaskinerna man använder för att renskära ut plåtkomponenter efter plåtformningen och härdningen. Men för att plåten skulle hamna in i- och ut ur laserskärarna ingick ett besvärligt moment av materialhantering där operatörerna var tvungna att böja sig ner och manuellt lyfta plåtarna från korgar till laserskärmaskinerna och sedan tillbaka. Man insåg snabbt på Volvo Cars att detta inte var idealt ur ett ergonomiskt perspektiv då repetitiva lyft i framåtböjda positioner ofta medför stora slitage på muskler och leder i nacke, rygg, axlar och armar.

På förhand verkade det vara ett perfekt fall för EdmoLifts breda sortiment av smarta lyftlösningar. Men med det mycket begränsade fysiska utrymmet var det en komplicerad uppgift för den gemensamma projektgruppen, Volvo Cars och EdmoLift, att hitta en lösning som uppfyllde alla behov.

”Edmolifts ingenjörer är branschens skickligaste problemlösare, så är det bara. Jag är väldigt tacksam för att Joakim Edberg var med i projektet och imponerad över slutprodukten som han lyckades få fram. Det är mycket hårt arbete och slit som ligger bakom den här lösningen, och vi är otroligt stolta med det vi har levererat,” berättar Mikael Fernlund.


SLUTRESULTATET

De första av de 48 stycken unikt framtagna armlyftarna av modellen ALT 3000 levererades i april 2015. En armlyft har både en lyft- och tiltfunktion samtidigt som den är väldigt låg i nedsänkt läge vilket är oerhört användbart för operatörer i materialhanteringsprocesser eftersom det drastiskt förbättrar den ergonomiska aspekten, men även effektiviteten, i processflödena. Armlyftarna är också installerade i gropar i verkstadsgolvet som gör att armlyftarnas lyftplattform är i nivå med golvet i nedsänkt läge, och inte i vägen då de inte brukas.

Vad som är speciellt med dessa armlyftars lyftplattformar är att de är betydligt mycket större (1,51 m x 2,4 m) än vanligt för att kunna hantera de stora plåtpanelerna i processen. Lyftkapaciteten är 1600 kg och de har en lyftrörelse på 0,82 m. Lyftplattformens bordsskiva är dessutom förstärkt och utrustad med extra rasskydd som gör det extremt säkert för operatören att hantera lasten på armlyften i alla lägen. Vid varje laserskärmaskin står det 4 stycken armlyftar. Två och två är de försedda med gemensamma skyddsramslister, vilket innebär att om en skyddsramslist trycks in stannar även den andra armlyften i samma par.

Under de senaste åren har den skandinaviska automotive industrin växt till ett av EdmoLifts viktigaste kundsegment

”Det här projektet har såklart varit en bidragande faktor till att vi lyckats ta oss in så bra som vi har gjort i den här delen av industrin. Nu har vi dessutom gjort flera projekt inom den här sektorn där vi gång på gång lyckats bevisa att vi har rätt lösningar, rätt kompetens och en djup förståelse gällande just industriell ergonomi, intralogistik och materialhanteringsprocesser. Det som är bra ergonomi för människan är helt enkelt bra för produktiviteten,” avslutar Mikael Fernlund.
Kontaktinformation
Postadress
Jägare­gatan 11
87142 Härnösand
Besöksadress
Jägare­gatan 11
87142 Härnösand
Region
Härnösand
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556241-1222
Grundat: 1964
Anställda: 80
Välkommen till EdmoLift AB,
Europas största tillverkare och leverantörer av saxlyftbord, pallhanteringsprodukter och hjälpmedel för materialhantering.

Över allt där det utförs lyft - på kontor, fabriker, sjukhus, scener, lagerlokaler, garage, butiker, varuhus, skolor, institutioner - kan produkter från EdmoLift göra det tunga arbetet och ta över människors bördor. Eftersom den främsta orsaken till muskel-, skelett- och nervskador kan minskas betydligt genom att eliminera tunga lyft, kan EdmoLifts produkter betraktas som ett hälsohjälpmedel. Eftersom det förbättrar intern logistik och transport och positionering av material, kan det också kallas ett effektivt arbetsredskap.

EdmoLift tillverkar lyftbord som passar nästan alla användningsområden inom alla branscher, från minsta komponent hantering till stora kajbord eller hissar. Kapaciteter från 200 kg, ända upp till 10.000 kg. Vi erbjuder kund unika lösningar samt har över 300 standard modeller.

På EdmoLift utvecklar vi nya produkter och förbättrar kontinuerligt befintliga modeller, det är en del av det dagliga arbetet. Att ligga steget före är en enorm fördel om ni väljer EdmoLift som leverantör och partner. Vi har produkter som är helt unika och har världsomfattande patentskydd.

EdmoLift sparar pengar genom att minska kostnaderna för förlorade arbetsdagar och kan därför också kallas en ekonomisk investering.
Sätt oss på prov!

Välkommen att kontakta oss.

Agenturer

Movexx, Nederländerna (Generalagent), Sverige (Generalagent)
Movexx, Nederländerna (Generalagent) Elektriska dragtruckar med kapacitet från 1 ton upp till 6 ton. Framföres utan krav på truckkörkort. Används inom en bred variation av logistikprocesser såsom hotell, flygplatser, lager, tillverkningsindustri, handelsträdgård, tvätteri och kärnkraftverk

Certifieringar

AAA – FR 2000

Kontakter

Mikael Fernlund
Försäljningschef Norden
0611-837 61
Hans Skoog
0611-837 80
Försäljning och support
0611-837 80
Niklas Fällström
Fältsäljare
0611-83755
072-1477700

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

NEO 30 Live demo

NEO 30 Live demo
EdmoLift company presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-01-12
Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
2021-01-11
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
2021-01-08
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
2021-01-07
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
2020-12-23
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
2020-12-21
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
2020-12-18
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
Annonser