Svensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANO - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANO

Kärnkraftsbolagens globala branschorganisation (WANO=World Association of Nuclear Operators) har utsett Ingemar Engkvist till VD.
Engkvist är idag chef för organisationens Paris-kontor, och han har även haft en stor betydelse för den svenska kärnkraftens utveckling under 2000-talet.

- Jag är mycket glad över att ha fått förtroendet att leda WANO´s organisation. Jag ser fram emot att jobba nära såväl de regionala kontoren som vårt London-kontor med stabs- och ledningsfunktioner. Allt med syfte att stödja kärnkraftsindustrin så effektivt som möjligt de kommande åren, säger Ingemar Engkvist, i ett pressmeddelande från WANO.

WANO´s styrelseordförande, Tom Mitchell, är mycket nöjd med utnämningen.

- Ingemar är ett utmärkt val av ledare för vår organisation. Jag är övertygad om att han med sin stora erfarenhet både från operativ verksamhet och från arbetet inom WANO, kommer att kunna utveckla högsta möjliga servicenivå till våra medlemmar, säger Tom Mitchell i pressmeddelandet.

Det är inte första gången som en svensk tilldelas ett chefsuppdrag i den globala kärnkraftsindustrins högsta ledningsnivå. Agneta Rising har sedan 2013 varit generaldirektör för World Nuclear Association, kärnkraftens globala branschorganisation.

Per Lindell, tidigare VD för Barsebäcksverket, är ordförande i SAGNE (Standing Advisory Group on Nuclear Energy) som är direkt underställd generaldirektören för IAEA, den internationella myndigheten för kärnteknisk verksamhet.

- Det här visar på det förtroende och den kompetens som byggts upp inom svensk kärnkraft under flera decennier, säger Johan Svenningsson, VD Uniper Sverige, som genom Sydkraft Nuclear Power, har ägarandelar i samtliga svenska kärnkraftverk.

- Ingemar Engkvist har betytt oerhört mycket för svensk kärnkraft, och på Uniper är vi stolta över att kunna bidra till den nyrenässans för kärnkraft som vi nu ser runt om i världen. Fossilfri kärnkraft har en avgörande betydelse för att stoppa de globala fossilutsläppen och därmed hantera klimatutmaningen, poängterar Johan Svenningsson.

Ingemar Engkvist tillträder tjänsten den 1 januari 2020.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser