SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svensk tillverkningsindustri tveksamma till AI

AI-tekniken har stor potential hos tillverkande företag
Intresset för artificiell intelligens fortsätter vara stort bland svenska bolag. Tillverkande företag ställer sig däremot mer avvaktande till tekniken. Svea Banks senaste undersökning visar att endast en av fyra företagare inom tillverkning överväger att integrera AI. Bristen på rätt kompetens anges som en av de främsta orsakerna.

I Sveas senaste AI-undersökning framkommer det att allt fler svenska företagare börjat omfamna AI-tekniken i sin verksamhet. När Svea nu riktar fokus mot tillverkningsindustrin ser det dock annorlunda ut.

Resultatet visar att endast en av fyra inom tillverkningsindustrin överväger att integrera AI i verksamheten. Detta är betydligt färre än rikssnittet där var tredje företag överväger tekniken.

Intresset för AI bland tillverkande företag har dock ökat sedan 2019 då Svea senast ställde frågan men inte lika snabbt som bland svenska bolag i stort. Föregående tillfälle svarade 17 procent av företag inom tillverkning ja på frågan om de övervägde AI. En siffra som då låg i linje med rikssnittet på 18 procent.

Närmare varannan företagare inom tillverkningsindustrin, 48 procent, uppger att de helt enkelt inte ser nyttan med tekniken och 24 procent svarar att de saknar den kompetens som krävs.

Produktutveckling har störst potential
Företagare inom tillverkningsbranschen ser störst besparingspotential med hjälp av AI inom området produktutveckling, något som 46 procent uppgett. Motsvarande siffra för rikssnittet är 25 procent.

På frågan hur företagare inom tillverkningsindustrin tror att organisationen skulle påverkas under en femårsperiod av att integrera AI uppger 45 procent att de skulle behöva utbilda sin personal. Samtidigt tror 13 procent att det skulle innebära färre anställda medan 28 procent svarar att det inte skulle göra någon skillnad alls.

– AI-tekniken har stor potential hos tillverkande företag. Inte minst inom området produktutveckling som resultatet bekräftar. Det finns även en hel del administration och repetitiva arbetsuppgifter där AI kan göra stor skillnad. Att vidareutbilda personal och se till att rätt kompetens finns bör därför hamna högt på agendan hos företagare inom tillverkning, säger Ulrika Fornander, Affärsområdeschef, Svea Bank.

För ytterligare information, kontakta:
Emma Lindgren, Head of Public Relations, Svea Bank
emma.lindgren@svea.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar