Svenska örter året om! - industritorget.se
ONSDAG 01 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenska örter året om!

Det här är Björn Isacsson som driver den stora Hällnäs Handelsträdgård i närheten av Vindelälven, helt ekologiskt.
Det svindlar lite när man tittar på flygfotot över växthusen nära Vindelälven mellan Lycksele och Umeå, (se bifogad bild) Hällnäs handelsträdgård omfattar inte mindre än 50 000 kvadratmeter växthus i vilket det gror och spirar varenda dag på året. Björn Isacssons pappa startade blomsterodling här 1953 och själv är Björn uppvuxen i växthusen och har också skaffat sig en trädgårdsmästarutbildning genom hortonomstudier vid Lantbruksuniversitetet, SLU.

På Hällnäs är det snart dags att sätta penséerna inför vårsäsongen, blommor är fortfarande en viktig del. Men år 2000 drog Björn igång odling av sallat och färska örter med alltifrån traditionell dill till den populära basilikan. För växternas utveckling och kvalitet är ljuset lika viktigt som vatten och näring.

– Belysningen numer är led-belysning, vilket ger dubbelt så mycket ljus samtidigt som elförbrukningen har med 40–60 procent. Nu experimenterar vi med att välja olika spektra i ljuset för att hitta det optimala för respektive växt. Kryddorna kan alltså smaka mer om man kan ändra ljusets våglängder så att det blir olika för t ex timjan och basilika, säger Björn.

– De flesta växthusodlingarna i Sverige har gått över till uppvärmning med biobränsle eller värmepumpar. Vi har satsat på en rejäl flispanna som försörjer vår odling och som sagt är led-belysningen ett stort steg i miljöarbetet, säger Björn.
I Sverige finns fyra större företag som odlar örter och sallat, Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro. De arbetar tillsammans med hållbarhetsfrågor som resurssmart teknologi för energi- och vattenanvändning och för att minimera långa transporter. Alla är KRAV-certifierade och odlar helt utan kemiska växtskyddsmedel.

Alla recirkulerar vattnet. Jämfört med exempelvis frilandsodling i Spanien innebär det en vattenbesparing på upp till 95 procent. I och med recirkuleringen av bevattningsvattnet så släpps inte heller eventuella överskott av näringsämnen ut i mark och vatten utan alla näringsämnena tas om hand. På Hällnäs Handelsträdgård har man också bytt ut så mycket som möjligt av plastemballaget mot pappkartong och i stället för i platskrukor odlar man i krukor av torv eller papper och i bland i återvunnen plast.

– Jag ställde om till ekologisk odling 2007 och det har jag aldrig ångrat, säger Björn Isacsson. Vi som odlar örter och sallater är väldigt stolta över att vi kan försörja alla svenskar med detta, tillsammans levererar vi 100 procent till våra matbutiker i Sverige. Vi behöver alltså inte importera en enda färsk krydda. Det gäller också att hitta smarta sätt att leverera och genom ett samarbete med Norrmejerier åker kryddor, blommor och sallat med mjölkbilen ut till butikerna. Tack vare det kan butikerna handla gröna produkter flera gånger i veckan även på en liten ort. Svinnet minskar och alla får fräschare varor, säger han.

– Jo, vi är förstås igång med gurkan som växer ordentligt nu, den börjar vi skörda redan vecka tio, säger Björn. En viktig del hos oss är också alla de ekologiska plantorna som vi säljer till hobbyodlarna. Ganska nytt är en sex-pack med olika sallatsplantor som är lätta att sätta ut och sedan skörda bara några veckor senare. Vi har också börjat ta fram plantor av sötpotatis och vi prövar oss fram med chilifrukter i amplar, berättar Björn Isacsson.

Så här ökar hållbarheten i växthusen
Användning av biobränsle och värmepumpar.
Recirkulation av vattnet.
Inget näringsutsläpp i marken.
Installera ledbelysning.
Öka luftfuktigheten för värmebesparing.
Användning av torv- och pappkrukor eller återvunnen plast.
Byte av plastemballage mot papper.
Odlingssubstrat från svenska leverantörer för mindre transporter.
Samtransport till butiker med mjölkbilen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-26
Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050Panasonic lanserar högeffektiv värmepump – sänker energiförbrukningen med 75 procent Absolut Company donerar etanol till produktion av handsprit på KiiltoBatterifabriken som skapar tusentals hållbara jobbHCL lanserar Unica v12.0 Giltighetstiden för YKB behöver förlängas om transporterna ska rullaPlåstret som ska förhindra djupa blodsockerfallUltrakondensatorer i solcellsanläggningFUCHS i Skandinavien är nu en del av DMG MORI – FUCHS Technology PartnershipONE Nordic satsar på drönartjänster för kraftindustrin​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar
2020-03-23
Historiskt spadtag – Sveriges första pyrolysoljeanläggning för biodrivmedelmySwecon växer och får nya funktionerEffektivare orderplock med nya Linde V08NCC bygger ytterligare ett reningsverk i ÅreSkanska bygger nytt kontorshus åt Castellum i Malmö för cirka 920 miljoner kronorVinnergi etablerar kontor i GävleVolkswagen e-BULLI: Den klassiska Folkabussen blir eldriven​Swecon levererar trots störningarSekab producerar 65 000 liter handsprit till sjukvårdenIndustridagen 2021 till Västerbotten och SkellefteåSmakfulla digitala möten - så löser vi det tillsammans!
2020-03-20
Easyfairs gör sina mässhallar tillgängliga för myndigheterna att använda i bekämpningen av Covid-19.Vi har investerat i utrustning för lasergraveringSchneider Electric lanserar rackmonterad kyllösning från UniflairSträckfilmsmaskinen bakom KLT Kjellssons lyftMimecast: 7 tips för ett säkrare hemmakontor
Annonser