TISDAG 18 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenska örter året om!

Det här är Björn Isacsson som driver den stora Hällnäs Handelsträdgård i närheten av Vindelälven, helt ekologiskt.
Det svindlar lite när man tittar på flygfotot över växthusen nära Vindelälven mellan Lycksele och Umeå, (se bifogad bild) Hällnäs handelsträdgård omfattar inte mindre än 50 000 kvadratmeter växthus i vilket det gror och spirar varenda dag på året. Björn Isacssons pappa startade blomsterodling här 1953 och själv är Björn uppvuxen i växthusen och har också skaffat sig en trädgårdsmästarutbildning genom hortonomstudier vid Lantbruksuniversitetet, SLU.

På Hällnäs är det snart dags att sätta penséerna inför vårsäsongen, blommor är fortfarande en viktig del. Men år 2000 drog Björn igång odling av sallat och färska örter med alltifrån traditionell dill till den populära basilikan. För växternas utveckling och kvalitet är ljuset lika viktigt som vatten och näring.

– Belysningen numer är led-belysning, vilket ger dubbelt så mycket ljus samtidigt som elförbrukningen har med 40–60 procent. Nu experimenterar vi med att välja olika spektra i ljuset för att hitta det optimala för respektive växt. Kryddorna kan alltså smaka mer om man kan ändra ljusets våglängder så att det blir olika för t ex timjan och basilika, säger Björn.

– De flesta växthusodlingarna i Sverige har gått över till uppvärmning med biobränsle eller värmepumpar. Vi har satsat på en rejäl flispanna som försörjer vår odling och som sagt är led-belysningen ett stort steg i miljöarbetet, säger Björn.
I Sverige finns fyra större företag som odlar örter och sallat, Hällnäs, Orto Novo, Spisa och Svegro. De arbetar tillsammans med hållbarhetsfrågor som resurssmart teknologi för energi- och vattenanvändning och för att minimera långa transporter. Alla är KRAV-certifierade och odlar helt utan kemiska växtskyddsmedel.

Alla recirkulerar vattnet. Jämfört med exempelvis frilandsodling i Spanien innebär det en vattenbesparing på upp till 95 procent. I och med recirkuleringen av bevattningsvattnet så släpps inte heller eventuella överskott av näringsämnen ut i mark och vatten utan alla näringsämnena tas om hand. På Hällnäs Handelsträdgård har man också bytt ut så mycket som möjligt av plastemballaget mot pappkartong och i stället för i platskrukor odlar man i krukor av torv eller papper och i bland i återvunnen plast.

– Jag ställde om till ekologisk odling 2007 och det har jag aldrig ångrat, säger Björn Isacsson. Vi som odlar örter och sallater är väldigt stolta över att vi kan försörja alla svenskar med detta, tillsammans levererar vi 100 procent till våra matbutiker i Sverige. Vi behöver alltså inte importera en enda färsk krydda. Det gäller också att hitta smarta sätt att leverera och genom ett samarbete med Norrmejerier åker kryddor, blommor och sallat med mjölkbilen ut till butikerna. Tack vare det kan butikerna handla gröna produkter flera gånger i veckan även på en liten ort. Svinnet minskar och alla får fräschare varor, säger han.

– Jo, vi är förstås igång med gurkan som växer ordentligt nu, den börjar vi skörda redan vecka tio, säger Björn. En viktig del hos oss är också alla de ekologiska plantorna som vi säljer till hobbyodlarna. Ganska nytt är en sex-pack med olika sallatsplantor som är lätta att sätta ut och sedan skörda bara några veckor senare. Vi har också börjat ta fram plantor av sötpotatis och vi prövar oss fram med chilifrukter i amplar, berättar Björn Isacsson.

Så här ökar hållbarheten i växthusen
Användning av biobränsle och värmepumpar.
Recirkulation av vattnet.
Inget näringsutsläpp i marken.
Installera ledbelysning.
Öka luftfuktigheten för värmebesparing.
Användning av torv- och pappkrukor eller återvunnen plast.
Byte av plastemballage mot papper.
Odlingssubstrat från svenska leverantörer för mindre transporter.
Samtransport till butiker med mjölkbilen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-11
Gapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publikPremiär på svensk mässa för Volkswagens nya elbil ID.3B&R introducerar en industriel TSN switch för realtidsnätverk3D-printade fönster från NorDan sätter svensk innovation på världskartanKort e-bok ska få teknikrädda att våga börja programmeraHur energisektorn kan säkra driften och ett fungerande samhälleOplanerade stopp inom industrin i fokus på UnderhållsmässanSigma Recruit startar upp i SkövdeNy tjänst som hjälper fler företagare och förändrar branschenLi-ion batteri har framtiden för sigMercedes-Benz Unimog och Aebi Schmidt lanserar kompletta snöröjningsbilar i svenska paketVärldens största Comfort Hotel har öppnat på Arlanda flygplats.Elastisys vinner upphandling av molntjänster till Public Service-bolagVindkraften växer hos Sveaskog
2020-02-06
ABB hjälper till att maximera energieffektiviteten hos framtidens fossilfria stålpilotSäkerhets-PLC Safety SimplifierAnna Björklund går in som ny marknadsdirektör för Tikkurila Fler och fler ME-skolor startas runt om i SverigeJobb- och utbildningsmässa på Sjöängen 11 februariHögtryck i Radonovas instrumentverkstadNorwegian med högre enhetsintäkter, rekordhög punktlighet och högre kabinfaktor Ford Transit kör på gröna bränslen tillverkat av matoljaStark prestation för DAF 2019Biogas på plats i UmeåBatteriborrhammaren med avvibrerat handtagWürth Group fortsätter att växaEngcon firar 30 årGasum öppnar sin första tankstation för gas i UmeåRenault Trucks i historiskt avtal med Carlsberg om leverans av 20 elektrifierade lastbilarUPS storsatsar på eldrivna fordon
Annonser