Svenska Mässan lanserar nya konceptet Attraktiv Industri - industritorget.se
TORSDAG 02 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenska Mässan lanserar nya konceptet Attraktiv Industri

Att industrin har en utmaning i att locka rätt arbetskraft har varit känt länge.
Cirka 40 procent av de svenska industriföretagen uppger att bristen på kompetens är ett hinder för deras tillväxtambitioner*.

Nu tar Svenska Mässan i Göteborg fram ett koncept för att lyfta kompetensfrågan under alla sina industrimässor, med start på Underhållsmässan i mars.

Det är inte bara behovet av arbetskraft till den befintliga industrin, som behöver lösas. I takt med digitaliseringen inom branschen, kommer även en ny sorts kompetens att behövas.

– Digitalisering och automation är de teknikskiften som påverkar kompetensbehoven mest just nu och vi ser ett stort behov av kompetens inom exempelvis automation, programmering och machine learning, och specifikt i form av datavetare, produktionstekniker och konstruktörer, säger Malin Rosqvist på det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Processindustriell IT och Automation).

På Underhållsmässan, som pågår den 10-13 mars på Svenska Mässan i Göteborg, kommer nya konceptet ”Attraktiv Industri” att användas för första gången.

–Sedan flera år har industrimässorna på Svenska Mässan arbetat med frågan kring kompetensförsörjning på olika sätt. Nu tar vi fram ett gemensamt koncept för att tillsammans med industrins olika parter sätta ett tydligt fokus på hur industrin ska bli attraktiv för fler. Vi gör det bland annat genom dagliga seminarier och panelsamtal från den öppna scenen, så att de blir tillgängliga för alla mässbesökare, säger Anna Jarnö, Business Manager för Underhåll 2020.

Att locka fler kvinnor till branschen är en utmaning. Idag är bara 22 procent av de som jobbar inom industrin kvinnor, inom reparation och installationsindustrin så få som 9 procent. Men man behöver även få fler unga att se industrin som en spännande arbetsplats.

–Från industrin behöver vi fortsatt goda förebilder som berättar om vilka spännande jobb och utvecklingsmöjligheter det finns inom industrin idag. I skolorna behöver vi öka arbetsmarknadskunskapen och även se till att studievägledare har rätt kunskap för att kunna guida rätt till teknikyrkena. Dessutom behöver vi fler möjligheter för vuxna att kunna byta bana, t ex genom samarbete mellan industriföretagen, högskolan och yrkeshögskolan, säger Malin Rosqvist.

På Underhållsmässan kommer seminarier och panelsamtalen från mässans scen bland annat handla om hur man kan låna teknik från spelindustrin för att locka ungdomar, hur det är att vara tjej i industrin och hur industrin behöver anpassa sig efter den personal man söker. Varför det ser ut som det gör ute på våra industrier idag och hur man identifierar de mest lämpade kompetenserna, kommer bland andra Malin Rosqvist att prata om.

–Med Attraktiv Industri vill vi nå en bred målgrupp av både män och kvinnor, unga och äldre med olika kompetenser. Scenprogrammet är framtaget i samarbete mednäringslivet och RISE, och vår förhoppning är att det ska bidra till att lyfta de här frågorna ytterligare inom såväl underhåll som för stora delar av industrin, säger Anna Jarnö.

Ta del av hela programmet för Attraktiv Industri här
underhall.se/hem/hander-pa-massan/attraktiv-industri/

För mer information kontakta:
Anna Jarnö, Business Manager för Underhållsmässan på Svenska Mässan Gothia Towers
Telefon: 031-708 80 85.
E-post:anna.jarno@svenskamassan.se
Kontaktinformation

Svenska Mässan Mässor och Möten AB

Postadress
Mässans Gata/kors­vägen
41294 Göteborg
Besöksadress
Mässans Gata/kors­vägen
41294 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556455-7725
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Svenska Mässan är en heltäckande partner. Med utgångspunkt från mässmediet erbjuder vi ett välintegrerat utbud av kraftfulla resurser för marknadsföring, kunskapsbyggande, information, kontaktskapande och försäljning.

Varje år hålls ett 30-tal mässor och 100-tals konferenser och andra arrangemang. Svenska Mässan är mötesplatsen för 7.000 utställare och cirka 1 miljon besökare från när och fjärran.

Med vår kompetens, vår erfarenhet och våra resurser finns vi redo att möta våra utställares, konferensarrangörers och besökares behov hela vägen - från mässplanering och genomförande till verkningsfull uppföljning.

Kontakter

Anna Jarnö
Underhållsmässan och Elfack
-
Ola Lundqvist
Scanautomatic och ProcessTeknik
-

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-30
Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i KarlskronaSLP gör nytt förvärv i Malmö och bygger nyttNolia Beer i Luleå flyttas till 13-14 november10 krisåtgärder för svenska småföretag och jobbFull fart på försäljning och planering inför Stora Nolia och Load Up North – vårens mässor flyttasNetOnNet möter behovet av snabba leveranser när allt fler svenskar ställer om till arbete hemifrånWeber dry renovationProduktnyhet Mars 2020 - Gruppfördelare 1"Svenska bygg- och infrastrukturprojekt anlitar Sika för bredd och kvalitetKronans Apotek kraftsamlar för att prioritera läkemedelsleveranserNu bygger Derome hotell­rummen till Sara KulturhusHydroscand investerar i rörbockningsverksamheten i HudiksvallSuccén fortsätter trots corona kris
2020-03-24
Fem stjärnor för effektiv fasningnorelems dämpare levererar rätt strukturAngående rådande situation om Coronaviruset COVID-19
Annonser