SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Swappie vinner utmärkelse

Årets Cirkulära Handel 2024
Mobilföretaget Swappie har utsetts till Årets Cirkulära Handel 2024. Den prestigefyllda priset delades ut på Retail Technology och e-Commerce Expo på Kistamässan i Stockholm under gårdagen. Juryn belönade Swappies innovativa affärsmodell och insatser för att främja återanvändning och återvinning av elektronik - något som enligt juryn har satt Swappie på kartan som en ledare inom hållbar handel.

Utmärkelsen Årets Cirkulära Handel sätter strålkastarljuset på företag som leder vägen mot en mer hållbar framtid. I år tog Swappie, som köper och säljer begagnade iPhones, hem det prestigefyllda priset. Juryns motivering till utmärkelsen löd: "En förebild inom cirkulär handel genom att kombinera hållbarhet, kvalitet, ekonomisk tillgänglighet och innovation. Deras arbete bidrar väsentligt till att minska den negativa miljöpåverkan och främja en mer hållbar framtid, vilket gör dem väl förtjänta av utmärkelsen Årets Cirkulära Handel. Vi är stolta över att tilldela denna utmärkelse till Swappie.”

Karin Armgarth, Sverigechef på Swappie kommenterar utmärkelsen:

“Det här är en milstolpe för hållbarhet i mobilbranschen! Vi på Swappie jobbar ständigt för att förändra spelplanen genom att utmana dagens slit-och-släng-mentalitet. Målet är att göra den cirkulära modellen mainstream - en renoverad iPhone i taget. Det här priset är ett bevis på att vårt engagemang för att driva förändring och sätta nya standarder inom mobilbranschen lyser igenom. Vi är oerhört stolta och glada över våra framsteg och den där utmärkelsen.”

Under året har Swappie genomfört flera avgörande insatser för att driva andrahandsmarknaden för mobiler i Sverige framåt:

1. Swappie har tagit AI-driven mobilåtervinning till Sverige
I höstas tog Swappie en global trend till Sverige genom att installera specialbyggda AI-drivna pantstationer på utvalda ICA- och Lidl-butiker runt om i landet. Swappie utvidgade sitt online-erbjudande och såg till att man numera fysiskt kan panta - och få bra betalt - för sin gamla smartphone även i matbutiken. Målet är att få betala ut 50 miljoner kronor till de svenska återvinnarna varje år.

2. Swappie har arbetat aktivt för antagandet av Right to Repair
Swappie har varit mycket aktiv gällande antagandet av EU-direktivet Right to Repair och för kontinuerligt dialog med organisationer som European Refurbishment Association för att öka medvetenheten om vikten av att reparera och återanvända elektronik.
Då mängden elektronikavfall ökar fem gånger snabbare än dess återvinningstakt på global nivå, gäller det att snabbt arbeta för att etablera nya branschstandarder och policyförändringar som främjar mer cirkulära och hållbara modeller.

3. Swappie har utmanat konsumenternas fördomar
Många fördomar om refurbished elektronik lever kvar. Vanligast är att man är osäker på vad man får - att renoverade mobiler ska se använda ut och att batteriet inte fungerar som det ska. Swappie utmanade därför konsumenternas fördomar och lanserade produktlinjen Premium Series. Samtliga telefoner i kategorin kommer helt utan slitage och har 100 % batterikapacitet - som nytt, men bättre för både plånbok och miljö.

Om Priset Årets Cirkulära Handel 2024
Priset för Årets Cirkulära Handel 2024 är en utmärkelse som erkänner och belönar organisationer inom handelssektorn som framgångsrikt har integrerat hållbarhet och digital transformation i sina verksamheter. Priset syftar till att uppmuntra och lyfta fram företag och initiativ som har antagit innovativa strategier för att minska sin miljöpåverkan, främja social rättvisa och skapa ekonomiskt välstånd genom digitalisering.

Vinnarna kan vara organisationer som har implementerat grön teknik för att minska koldioxidavtryck, optimerat sina leveranskedjor för att minska avfall och resursslöseri, eller skapat plattformar för rättvis handel och social inkludering. Genom att erkänna och belöna sådana prestationer inspirerar priset andra att följa efter och driva hållbar digital transformation inom handelssektorn.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-17
Teknikchef firar tre decennier IT-utrustning blir liggande i förråd Främjar hållbarhet med återbrukad inredningAWS miljardsatsar på AI-startupsKraven på luft- och ventil­ationsflöden missförstås
2024-06-14
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
2024-06-13
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
2024-06-12
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI
2024-06-11
Befintlig produkt, men i nytt material Volvo CE presenterar utökad flottaMagasinera i StockholmHLR utbildning StockholmFiberlaserteknik i plåtbearbetningsindustrin