LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Taigatech gör stockar spårbara med hjälp av artificiell intelligens

Taigatech har utvecklat en unik teknik som gör att man med hjälp av artificiell intellegens kan känna igen en stock bland tusentals andra.
Något som möjliggör att man tillvaratar mer virke per sågad stock. Nu blir företaget medlemmar i det världsledande företagsklustret inom skogsbaserad bioekonomi – Paper Province.

Svenska bolaget Taigatech har utvecklat en igenkänningsteknik som fungerar ungefär som Face-ID på en Iphone, fast för stockar. Genom att läsa av ändytan av en stock kan den specifika stocken kännas igen bland tusentals andra. Tekniken kan liknas vid att spåra ett fingeravtryck, som i stockens fall kan kopplas till information om vart trädet har vuxit upp, dess längd, diameter och inre struktur.

Röntgen av stockar i sågverk för att bedöma trävarans kvalité är ingen nyhet, men maskinerna kostar i regel miljontals kronor. Därför är Taigatechs mjukvara ett högintressant lågprisalternativ för sågverk.

– Det avverkas ungefär 85 miljoner kubikmeter skog i Sverige varje år. Genom att använda vårt program kan sågverk vänta sig fyra till tio procent ökat råvaruutnyttjande, säger John Randelin, medgrundare av Taigatech.

Kandidatarbete på Moelven väckte idén

John Randelin och hans studiekamrat Antonio Butkovic har länge haft ett intresse för skogsindustrin och AI, men det var först när Antonio gjorde sitt kandidatarbete på Moelven 2020 som själva idén till Taigatech dök upp. Även Moelven visade sig vara mycket positiva till idén, vilket bidrog till att de vågade satsa.

I dag består bolaget av Antonio Butkovic, John Randelin, Christoffer Johnsson, Erik Dahl och Arvid Viktorsson som alla studerar sina masters på Chalmers, samt Fredrik Kahl, professor i matematik och ledare för forskargruppen i datorseende vid Chalmers.

Väckt intresse internationellt

Bolaget driver de vid sidan av studierna men drömmen är att satsa på heltid. En dröm som inte verkar vara helt otänkbar. Som först med sin teknik i världen har de redan väckt intresse bland sågverk internationellt, däribland Australien.

– Om tio år hoppas jag att vår teknik är implementerad globalt på sågverk. Att inte kunna spåra stockar är ett stort problem som saknar en kostnadseffektiv lösning idag. Det finns röntgenbolag som säljer lösningar, men ingen har visat upp samma produkt som vi har, säger John Randelin.

Medlemskapet i Paper Province ser de som ett steg i rätt riktning för att nå ut med sin innovation.

– Det vore värdefullt att få till en träff med andra sågverk för att få idéer och synpunkter på hur vi ytterligare kan förbättra vår lösning. Vi önskar även knyta kontakter, få rådgivning samt förstå andra användningsområden för vår produkt än bara sågverk. Att få en spårbarhet i hela värdekedjan är också önskvärt.

Mer info och kontakt:
John Randelin
john@taigatech.se
http://www.taigatech.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser