SÖNDAG 20 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknik med nålspetsprecision

Noggrannhet i högsta klass, kan bara utföras med rätt mätkomponenter.
Medan många tekniska funktioner kan komma undan med viss grad av tolerans, behöver vissa tillämpningar precision och noggrannhet i högsta klass. Detta kan bara utföras med rätt mätkomponenter, säger Marcus Schneck, VD för norelem, och förklarar närmare:

Vad är teknik? De flesta skulle troligen beskriva teknik som att tillverka saker, få saker och ting att fungera samt göra jobbet bättre

Det betyder att ingenjörer är en samling innovatörer, problemlösare och konstruktörer. Förmodligen utmärker sig en bra ingenjör såsom en som kontinuerligt söker att förbättra och aldrig nöjer sig med status quo.

Självklart är sökandet efter bättre lösningar välkomna, eftersom det inte går att göra progression utan detta. Det som ofta gör det möjligt för ingenjörer att experimentera är att ingenjörsvetenskap inte är exakt vetenskap - grader av toleranser kan utnyttjas, metoder kan skilja sig och kreativitet kan introduceras.

Till exempel kan klämning och positionering göras på många olika sätt, från klämskruvar till indexeringsklämmor, magnetiska klämkulor till kamskruvar - alla är perfekt genomförbara arbetsmetoder. Vissa är mer effektiva än andra, men det beror på den aktuella uppgiften.

Det finns emellertid otvetydigt tekniska ämnen som kräver precision och noggrannhet. Ta bilbälten som exempel. De flesta moderna säkerhetsbälten bygger på fjäderbelastade rullar som kallas »retraktorer». Dessa är utrustade med tröghetsrullar som hindrar bältet från att sträcka ut rullen under kraftig retardation, t.ex. i en kraschsituation eller vid skarp inbromsning. För att sätta i bältet måste tänderna på retraktorsystemet vara exakt konstruerade. Annars låser inte säkerhetsbältet.

Inuti dessa mekanismer finns missionskritiska dimensioner. Om de inte bearbetas och mäts korrekt kan liv stå på spel.

På samma sätt måste flyg- och tillverkningstillämpningar nå denna nivå av noggrannhet. Om precisionen inte uppnås måste komponenter kasseras eller så kan de fallera. Detta leder sedan till stillestånd, projektfördröjningar, onödigt underhåll och slutligen ökade kostnader.

För att mäta delar noggrant måste utvecklare välja tillgängliga mätverktyg med förnuft, vilken noggrannhet som de kan mäta och deras användningsområden.

För tillverkningsindustrin och laboratorieverksamheten är laxstjärtsformade slidstyrningar, likt de som erbjuds av norelem, den enklaste typen av linjär styrning för bättre positioneringsnoggrannhet. De har en laxstjärtformad kanal (därav namnet) som används för att låsa de linjära skenorna och tillåta rörelse längs kanalen.

I laxstjärtsformade slidstyrningar kommer den rörliga komponenten i direkt kontakt med lasten, och slidstyrningens yta är normalt större än den hos en kullager-eller rullagerbaserad linjärstyrning. Därför är laxstjärtsformade slidstyrningar lämpligare för att hålla tyngre laster.

På grund av sin design ger de en jämn, linjär rörelse utan risk för backlash, vilket är avgörande för snabb och effektiv positionering. Som sådana är de ett perfekt komplement till en mängd olika maskiner, optiska apparater och mätinstrument.

Bland fördelarna med dessa mångsidiga produkter är exakt justering av bearbetningsenheter, mätkameror, speglar, mikroskop och laserhuvuden. De kan också användas för att finjustera lödnings-, plasma- och svetshuvuden och att fokusera brännmunstycken.

Laxstjärtsformade slidstyrningar är också anpassningsbara när mer komplex positionering krävs. Med fästskruvar kan de snabbt och enkelt kombineras för att bilda korsbord.

Huvudsakligen används dessa komponenter inom tillverknings- och laboratorieindustrin eftersom de är hållbara och kan ge enkel rörelse under långa perioder utan att behöva underhåll. Faktum är att norelems laxstjärtsformade slidstyrningar har en livslängd på upp till 1 miljon slag.

Det kan betonas att laxstjärtsformade slidstyrningar kan användas i kombination med mikrometerspindlar och handhjul för ännu mer noggrannhet. I kombination med mikrometerspindeln är det möjligt att flytta den rörliga komponenten på styrningen i steg om 0,02 mm.

Vid mätning och provning av utrustning, eller placering av komponenter på verktygsmaskiner, hanteringssystem eller jiggar är positioneringssteg med elektroniska positionsindikatorer ofta bäst på grund av sina spellösa styrningar.

Positioneringssteg (även känt som positioneringsbord) kan placera komponenter, stopp, sensorer, gränsbrytare, gripare eller kameror på nära hundradels millimeter. Versioner med elektroniska positionsindikatorer gynnar också konstruktörer genom att de kommer med stora LCD-skärmar, vilket gör att tekniker kan läsa mätningarna snabbt och tydligt och effektivisera. Displaynoggrannheten är på 0,01 mm.

Dessutom kan norelems positioneringsbord, återställning, kedjedimension och offsetinställningar hanteras via knapparna på positionsindikatorn medan batterilivslängden är upp till 2 år.

Positioneringsborden ger inte bara noggrann mätning, utan de är också modulära. Korsbord, lyftbord och rotationspositioner av samma storlek kan kombineras för att mäta olika axialer.

Medan ena sidan av ingenjörsvetenskap handlar om kreativitet och tänkande utanför boxen kräver precisionssidan av konstruktionen snabbhet och noggrannhet. Ingenjörer måste kunna mäta och positionera effektivt och noggrant för att möjliggöra bättre produktivitet.

För mer information om norelem och dess utbud av mätkomponenter, besök www.norelem.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-09
Kemiska risker och hur man förebygger demEtteplan fortsätter att växa i Sverige med förvärvet av teknikinformationsföretaget Teknifo ABKompetensbrist får tre av tio småföretagare att inte anställaCMP och DFDS etablerar landström i KöpenhamnInstalco expanderar i GöteborgNy europeisk LVL-handbok har kommit utISCAR på EMO 2019
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4Real
Annonser