Teknik med nålspetsprecision - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknik med nålspetsprecision

Noggrannhet i högsta klass, kan bara utföras med rätt mätkomponenter.
Medan många tekniska funktioner kan komma undan med viss grad av tolerans, behöver vissa tillämpningar precision och noggrannhet i högsta klass. Detta kan bara utföras med rätt mätkomponenter, säger Marcus Schneck, VD för norelem, och förklarar närmare:

Vad är teknik? De flesta skulle troligen beskriva teknik som att tillverka saker, få saker och ting att fungera samt göra jobbet bättre

Det betyder att ingenjörer är en samling innovatörer, problemlösare och konstruktörer. Förmodligen utmärker sig en bra ingenjör såsom en som kontinuerligt söker att förbättra och aldrig nöjer sig med status quo.

Självklart är sökandet efter bättre lösningar välkomna, eftersom det inte går att göra progression utan detta. Det som ofta gör det möjligt för ingenjörer att experimentera är att ingenjörsvetenskap inte är exakt vetenskap - grader av toleranser kan utnyttjas, metoder kan skilja sig och kreativitet kan introduceras.

Till exempel kan klämning och positionering göras på många olika sätt, från klämskruvar till indexeringsklämmor, magnetiska klämkulor till kamskruvar - alla är perfekt genomförbara arbetsmetoder. Vissa är mer effektiva än andra, men det beror på den aktuella uppgiften.

Det finns emellertid otvetydigt tekniska ämnen som kräver precision och noggrannhet. Ta bilbälten som exempel. De flesta moderna säkerhetsbälten bygger på fjäderbelastade rullar som kallas »retraktorer». Dessa är utrustade med tröghetsrullar som hindrar bältet från att sträcka ut rullen under kraftig retardation, t.ex. i en kraschsituation eller vid skarp inbromsning. För att sätta i bältet måste tänderna på retraktorsystemet vara exakt konstruerade. Annars låser inte säkerhetsbältet.

Inuti dessa mekanismer finns missionskritiska dimensioner. Om de inte bearbetas och mäts korrekt kan liv stå på spel.

På samma sätt måste flyg- och tillverkningstillämpningar nå denna nivå av noggrannhet. Om precisionen inte uppnås måste komponenter kasseras eller så kan de fallera. Detta leder sedan till stillestånd, projektfördröjningar, onödigt underhåll och slutligen ökade kostnader.

För att mäta delar noggrant måste utvecklare välja tillgängliga mätverktyg med förnuft, vilken noggrannhet som de kan mäta och deras användningsområden.

För tillverkningsindustrin och laboratorieverksamheten är laxstjärtsformade slidstyrningar, likt de som erbjuds av norelem, den enklaste typen av linjär styrning för bättre positioneringsnoggrannhet. De har en laxstjärtformad kanal (därav namnet) som används för att låsa de linjära skenorna och tillåta rörelse längs kanalen.

I laxstjärtsformade slidstyrningar kommer den rörliga komponenten i direkt kontakt med lasten, och slidstyrningens yta är normalt större än den hos en kullager-eller rullagerbaserad linjärstyrning. Därför är laxstjärtsformade slidstyrningar lämpligare för att hålla tyngre laster.

På grund av sin design ger de en jämn, linjär rörelse utan risk för backlash, vilket är avgörande för snabb och effektiv positionering. Som sådana är de ett perfekt komplement till en mängd olika maskiner, optiska apparater och mätinstrument.

Bland fördelarna med dessa mångsidiga produkter är exakt justering av bearbetningsenheter, mätkameror, speglar, mikroskop och laserhuvuden. De kan också användas för att finjustera lödnings-, plasma- och svetshuvuden och att fokusera brännmunstycken.

Laxstjärtsformade slidstyrningar är också anpassningsbara när mer komplex positionering krävs. Med fästskruvar kan de snabbt och enkelt kombineras för att bilda korsbord.

Huvudsakligen används dessa komponenter inom tillverknings- och laboratorieindustrin eftersom de är hållbara och kan ge enkel rörelse under långa perioder utan att behöva underhåll. Faktum är att norelems laxstjärtsformade slidstyrningar har en livslängd på upp till 1 miljon slag.

Det kan betonas att laxstjärtsformade slidstyrningar kan användas i kombination med mikrometerspindlar och handhjul för ännu mer noggrannhet. I kombination med mikrometerspindeln är det möjligt att flytta den rörliga komponenten på styrningen i steg om 0,02 mm.

Vid mätning och provning av utrustning, eller placering av komponenter på verktygsmaskiner, hanteringssystem eller jiggar är positioneringssteg med elektroniska positionsindikatorer ofta bäst på grund av sina spellösa styrningar.

Positioneringssteg (även känt som positioneringsbord) kan placera komponenter, stopp, sensorer, gränsbrytare, gripare eller kameror på nära hundradels millimeter. Versioner med elektroniska positionsindikatorer gynnar också konstruktörer genom att de kommer med stora LCD-skärmar, vilket gör att tekniker kan läsa mätningarna snabbt och tydligt och effektivisera. Displaynoggrannheten är på 0,01 mm.

Dessutom kan norelems positioneringsbord, återställning, kedjedimension och offsetinställningar hanteras via knapparna på positionsindikatorn medan batterilivslängden är upp till 2 år.

Positioneringsborden ger inte bara noggrann mätning, utan de är också modulära. Korsbord, lyftbord och rotationspositioner av samma storlek kan kombineras för att mäta olika axialer.

Medan ena sidan av ingenjörsvetenskap handlar om kreativitet och tänkande utanför boxen kräver precisionssidan av konstruktionen snabbhet och noggrannhet. Ingenjörer måste kunna mäta och positionera effektivt och noggrant för att möjliggöra bättre produktivitet.

För mer information om norelem och dess utbud av mätkomponenter, besök www.norelem.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Redan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switcharFörarlösa transportsystem (AGV) vilka är möjligheterna? Tillväxten fortsätter för Dachser NordicEitech installerar elteknik i nytt badhus i TimråLansa Fastigheter och Wästbygg uppför unikt trähus i Lund
2020-05-11
Kantpress med intelligent verktygsväxling från SafanDarleyDamaskus Maskinskydd lanserar nytt Roll-Up-skydd EXACT och SkyMap Innovations i samarbete för att ytterligare digitalisera byggbranschen. Finja Prefab firar att den första klimatpositiva betongstommen är restTvå driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem.Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt
Annonser