Teknik med nålspetsprecision - industritorget.se
TORSDAG 22 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknik med nålspetsprecision

Medan många tekniska funktioner kan komma undan med viss grad av tolerans, behöver vissa tillämpningar precision och noggrannhet i högsta klass.

Detta kan bara utföras med rätt mätkomponenter, säger Marcus Schneck, VD för norelem, och förklarar närmare:

Vad är teknik?

De flesta skulle troligen beskriva teknik som att tillverka saker, få saker och ting att fungera samt göra jobbet bättre

Det betyder att ingenjörer är en samling innovatörer, problemlösare och konstruktörer. Förmodligen utmärker sig en bra ingenjör såsom en som kontinuerligt söker att förbättra och aldrig nöjer sig med status quo.

Självklart är sökandet efter bättre lösningar välkomna, eftersom det inte går att göra progression utan detta. Det som ofta gör det möjligt för ingenjörer att experimentera är att ingenjörsvetenskap inte är exakt vetenskap - grader av toleranser kan utnyttjas, metoder kan skilja sig och kreativitet kan introduceras.

Till exempel kan klämning och positionering göras på många olika sätt, från klämskruvar till indexeringsklämmor, magnetiska klämkulor till kamskruvar - alla är perfekt genomförbara arbetsmetoder. Vissa är mer effektiva än andra, men det beror på den aktuella uppgiften.

Det finns emellertid otvetydigt tekniska ämnen som kräver precision och noggrannhet. Ta bilbälten som exempel. De flesta moderna säkerhetsbälten bygger på fjäderbelastade rullar som kallas »retraktorer». Dessa är utrustade med tröghetsrullar som hindrar bältet från att sträcka ut rullen under kraftig retardation, t.ex. i en kraschsituation eller vid skarp inbromsning. För att sätta i bältet måste tänderna på retraktorsystemet vara exakt konstruerade. Annars låser inte säkerhetsbältet.

Inuti dessa mekanismer finns missionskritiska dimensioner.

Om de inte bearbetas och mäts korrekt kan liv stå på spel.

På samma sätt måste flyg- och tillverkningstillämpningar nå denna nivå av noggrannhet. Om precisionen inte uppnås måste komponenter kasseras eller så kan de fallera. Detta leder sedan till stillestånd, projektfördröjningar, onödigt underhåll och slutligen ökade kostnader.

För att mäta delar noggrant måste utvecklare välja tillgängliga mätverktyg med förnuft, vilken noggrannhet som de kan mäta och deras användningsområden.

Styr in i position med laxstjärtsformade slidstyrningar
För tillverkningsindustrin och laboratorieverksamheten är laxstjärtsformade slidstyrningar, likt de som erbjuds av norelem, den enklaste typen av linjär styrning för bättre positioneringsnoggrannhet. De har en laxstjärtformad kanal (därav namnet) som används för att låsa de linjära skenorna och tillåta rörelse längs kanalen.

I laxstjärtsformade slidstyrningar kommer den rörliga komponenten i direkt kontakt med lasten, och slidstyrningens yta är normalt större än den hos en kullager-eller rullagerbaserad linjärstyrning. Därför är laxstjärtsformade slidstyrningar lämpligare för att hålla tyngre laster.

På grund av sin design ger de en jämn, linjär rörelse utan risk för backlash, vilket är avgörande för snabb och effektiv positionering. Som sådana är de ett perfekt komplement till en mängd olika maskiner, optiska apparater och mätinstrument.

Bland fördelarna med dessa mångsidiga produkter är exakt justering av bearbetningsenheter, mätkameror, speglar, mikroskop och laserhuvuden. De kan också användas för att finjustera lödnings-, plasma- och svetshuvuden och att fokusera brännmunstycken.

Laxstjärtsformade slidstyrningar är också anpassningsbara när mer komplex positionering krävs. Med fästskruvar kan de snabbt och enkelt kombineras för att bilda korsbord.

Huvudsakligen används dessa komponenter inom tillverknings- och laboratorieindustrin eftersom de är hållbara och kan ge enkel rörelse under långa perioder utan att behöva underhåll. Faktum är att norelems laxstjärtsformade slidstyrningar har en livslängd på upp till 1 miljon slag.

Det kan betonas att laxstjärtsformade slidstyrningar kan användas i kombination med mikrometerspindlar och handhjul för ännu mer noggrannhet. I kombination med mikrometerspindeln är det möjligt att flytta den rörliga komponenten på styrningen i steg om 0,02 mm.

Den bästa positionen - Positioneringsbord
Vid mätning och provning av utrustning, eller placering av komponenter på verktygsmaskiner, hanteringssystem eller jiggar är positioneringssteg med elektroniska positionsindikatorer ofta bäst på grund av sina spellösa styrningar.

Positioneringssteg (även känt som positioneringsbord) kan placera komponenter, stopp, sensorer, gränsbrytare, gripare eller kameror på nära hundradels millimeter. Versioner med elektroniska positionsindikatorer gynnar också konstruktörer genom att de kommer med stora LCD-skärmar, vilket gör att tekniker kan läsa mätningarna snabbt och tydligt och effektivisera. Displaynoggrannheten är på 0,01 mm.

Dessutom kan norelems positioneringsbord, återställning, kedjedimension och offsetinställningar hanteras via knapparna på positionsindikatorn medan batterilivslängden är upp till 2 år.

Positioneringsborden ger inte bara noggrann mätning, utan de är också modulära. Korsbord, lyftbord och rotationspositioner av samma storlek kan kombineras för att mäta olika axialer.

Ett behov av hastighet

Medan ena sidan av ingenjörsvetenskapen handlar om kreativitet och tänkande utanför boxen kräver precisionssidan av konstruktionen snabbhet och noggrannhet. Ingenjörer måste kunna mäta och positionera effektivt och noggrant för att möjliggöra bättre produktivitet.

För mer information om norelem och dess utbud av mätkomponenter, besök www.norelem.se
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-08
BluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnaderSCA beslutade idag om att tryckpapperstillverkningen avvecklas Rätt kompetens inom svets och maskinbearbetning avgjorde valet för LKAB MekaniskaDen nya digitala arbetsplatsen kringgår begränsningar som tid och platsHär är lösningarna på de digitala utmaningarna för tillverkande företagIvanti förvärvar Mobileiron och Pulse Secure
Annonser