SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknikbolag i Smedjebacken växlar upp

KASI Technologies tillverkar en egenutvecklad produkt
KASI Technologies i Smedjebacken tillverkar en egenutvecklad produkt som konverterar bensin- och dieselbilar till elhybrider. Den lovande tekniken har fått EU att investera upp till 80 miljoner i bolaget, som nu växer och anställer snabbt.

Idén till NESS (New Electric Supercharging System) som produkten heter, fick bolagets grundare Isak Löfgren redan för 15 år sedan. Isak är civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik i grunden, och med bakgrund inom fordonsindustrin såg han en möjlighet att sänka bränsleförbrukningen i de fossildrivna fordon som redan rullar på våra vägar idag.

- Vi har tyvärr ingen möjlighet att nå 2030-målen med dagens elbilsförsäljning. För att nå dit så måste vi sänka bränsleförbrukningen i befintliga fordon samtidigt som vi gör drivmedlen mer miljövänliga, säger han.

Och EU verkar hålla med. KASI Technologies är ett av få svenska bolag som tilldelats ett stöd från EISMEA, det Europeiska innovationsrådet för små- och medelstora företag. Stödet på initialt 20 miljoner kronor ska användas för att färdigutveckla NESS innan produkten monteras i svenska fordon på prov.

- Vi kommer att börja med en version som passar de flesta tjänstebilar, som exempelvis Volkswagen Caddy och Ford Transit, säger Isak Löfgren. Just nu knyter vi till oss kommuner och företag med stora fordonsflottor för att snabbt få ut NESS i många bilar och börja sänka utsläppen.

Företaget inväntar slutgiltiga testresultat, men NESS kommer att kunna sänka förbrukningen med ungefär 20 % menar Isak Löfgren.

- Med tanke på drivmedelspriserna så innebär det stora besparingar. Och de flesta av våra kunder har igen sin investering på ett par, tre år, säger han.

KASI Technologies huserar just nu i MVUSABs anrika lokaler i Morgårdshammar, och växer snabbt. Bara sedan i somras har man anställt nio personer, och förhoppningen är att växa vidare.

- Det känns otroligt fint att skapa nya jobb på orten, jag bor själv i Smedjebacken och brinner för bygdens utveckling. Nu har vi chansen att bygga ett stort lokalt bolag inom hållbar omställning, men det kräver förstås att kommuner och företag vågar hoppa på och investera i vår produkt, säger Isak Löfgren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-25
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
2023-09-22
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso