TISDAG 13 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tekniken inte största hindret när storbankerna ska till molnet

Det går trögt för de etablerade bankerna att dra nytta av molntjänster. Anledningarna är flera, men den kanske största går det att göra något åt redan i dag.
Det är inte tekniska hinder det är frågan om. När Eelco-Jan Boonstra på molnföretaget Mambu beskriver situationen hamnar företagskultur i fokus.

Mambu har en populär molnplattform för banker. Hittills är det mest nystartade och mindre banker som använt publika molntjänster för att dra nytta av fördelar som kostnadskontroll, mindre behov av egen kompetens, att kunna satsa mer på kärnverksamheten och, inte minst, ökad flexibilitet både vad gäller tekniklösningar och verksamheten i stort.

Oro för säkerhet och integritet, lagstiftning och beroende av äldre teknisk infrastruktur som ofta är svår att ersätta är några anledningar till att de etablerade storbankerna har det svårare med molnsatsningar. Och, kanske framför allt, en företagskultur som premierar interna lösningar på grund av kontrollbehov, ibland kanske i en utsträckning som inte är nödvändig.

Men situationen är på väg att förändras. Eelco-Jan Boonstra som är Europachef på Mambu berättar att han ser att det är flera molnprojekt på gång bland de stora bankerna.

Hur ska en storbank göra för att få till en molnsatsning?

– Ett sätt är att spinna av delar av verksamheten och låta de nya enheterna fatta sina egna beslut. Det är som med barn, låt dem gå sina egna vägar, fatta egna beslut, göra egna misstag och lära sig av dem. Om det inte finns tillit kommer molnsatsningar att misslyckas, säger Eelco-Jan Boonstra.

Vad gäller vilka delar som passar för att knoppas av gäller vanliga resonemang om lågt hängande frukter. Vilka dessa är varierar förstås mellan banker, men det är ofta enklare att nå snabba resultat för produkter och tjänster som har väldefinierade och homogena målgrupper.

För att det ska fungera med självständiga mindre enheter på etablerade banker vill det garanterat till förändringar av företagskultur i många fall. Att få till sådana är ungefär det svåraste som finns att göra. Hur ska det gå till?

– Vi är en liten aktör, men vi kan vara med och visa att små agila banker lyckas med molnsatsningar och bidra till att ändra attityder. Även olika typer av rådgivare spelar en viktig roll, säger Eelco-Jan Boonstra.

Rådgivare kan vara allt från de stora globala konsultföretagen, till mindre lokala återförsäljare och konsultföretag. En viktig sak att framhäva enligt Eelco-Jan Boonstra är att det inte alltid är viktigt med kompletta lösningar från dag ett. Om det är något etablerade banker är duktiga på så är det just sådana. Det förhållningssättet är inte alltid det bästa för små, snabba molnsatsningar.

– Det viktigaste är transparens och tillit. Det är ett stort steg att ändra inriktning helt. Det är bättre att börja med små steg.

Det finns en stor fördel som storbankerna har. Det är, föga förvånande, gott om kapital. Det innebär inte bara att man har råd med tekniksatsningar, utan kanske framför allt att det finns utrymme för att sjösätta nya produkter och tjänster.

– Det behövs insättningar för att man ska kunna låna ut pengar.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-29
Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
2021-03-22
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
2021-03-19
Ny maskin i vårt TeknikcenterMer exakt grävning med uppdaterade Dig Assist-apparEnersize skriver avsikts­förklaring för att tillhanda­hålla tjänster i IndienSvemester ger högtryck för båtar och samlarbilarEn ny unik lösning för inkoppling av rör till värmepumparSå vårstädar du hemmet smart och få tid över till annat Oracle presenterar innovationer för det autonoma datalagret
Annonser