LÖRDAG 14 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknikföretagen räknar på dilemman från högstadie­elevers vardag

Ska öka intresset för matematik
Arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen lanserar nu webbserien ”Vi räknar på det!”. Genom filmer som ska illustrera vardagsproblem unga stöter på är syftet att öka matematikintresset bland högstadieelever. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs nio – cirka 10 procent klarar inte de uppsatta målen. Detta är något som Teknikföretagen vill ändra på.

Det kan vara svårt att veta om man ska klippa lugg – eller hur lång tid det tar att komma över sitt ex. Det är två av frågorna Teknikföretagen tar sig an i sin nya webbserie ”Vi räknar på det!”, med syfte att öka intresset för matematik.

Från och med juli 2019 införde regeringen ytterligare 105 timmar garanterad undervisningstid i matematik i högstadiet. En ökning som motsvarar en timme per vecka.

Teknikföretagen anser även att bilden av matematik behöver justeras för att öka intresset, och lanserar nu därför sin mattesatsning.

Teknikföretagens mattesatsning går ut på att använda matematik i vardagssituationer och bygger på frågor som har tagits fram i samarbete med högstadieelever. Influencern Hanna ”HanaPee” Persson har producerat och programleder filmerna som ska stötta både elever och lärare.

Uträkningarna blir sedan till lektioner för matematiklärare att använda i sin undervisning.

- Vi vet att många elever upplever ängslan inför matematiken och det är inte alltid så enkelt att förstå vad man ska med matten till. Med serien vill vi tillgängliggöra och avdramatisera matten och visa att det går att göra rolig matematik.

Förhoppningsvis kan vi stötta och inspirera både elever och lärare med materialet. Mattelärarna har en väldigt viktig uppgift och vi vill bidra på det sätt vi kan, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

I filmerna utspelar sig olika vardagsdilemman som besvaras med hjälp av matematikläraren Elin Gawell.

- Eleverna har varit delaktiga i att ta fram frågor från sin vardag, där jag i urvalet har tittat på det centrala innehållet för årskurs 7–9 för att skapa en relevans. Frågorna har överförts till högstadiematematik på ett trovärdigt sätt för att filmerna ska kunna användas i undervisningen – både för att introducera ett nytt arbetsområde eller för att jobba vidare med redan kända begrepp, säger Elin Gawell, matematiklärare på Gustavsbergs gymnasium.

Exempel på vardagsproblem som filmerna lyfter är ”Hur mycket energidryck behöver jag till mitt LAN?” ”Hur lång tid tar det att komma över mitt ex?” och ”Hur ofta kan jag kolla på min favoritserie utan att få ett glapp till nästa säsong?”.

Åtta filmer har tagits fram och kommer primärt visas på Youtube och i sociala medier.

Anna Lööf
Presschef
+46 72-523 25 80
anna.loof@teknikforetagen.se

Elin Östblom
Ungdomskommunikatör
+46 70-372 32 20
elin.ostblom@teknikforetagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser