SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Telia kopplar upp E.ONs kunder i Sverige

Inom kort kommer E.ONs kunder kunna följa sin dagliga elförbrukning och dessutom läsa av hur mycket el fastigheten producerar från till exempel solenergi.
Genom Telia NB-IoT (Narrowband Internet of Things) kopplas en miljon E.ON-kunder upp och får tillgång till nästa generations smarta elmätare.

E.ON-kunder i Sverige kommer snart att kopplas upp till nästa generations smarta elmätare och kommer då att kunna följa den dagliga elförbrukningen eller fastighetens produktion av solenergi. Uppkopplingen går via Telia NB-IoT som lanserades 2017. NB-IoT är en vidareutveckling av 4G och ett steg mot 5G. Tekniken kännetecknas av bättre inomhus- och utomhustäckning, lägre energiåtgång och låg installationskostnad.

– Det blir förbättringar inom en rad områden. Elmätarna är förberedda på att kunna hantera mikroproduktion, det vill säga att hushållet både tar emot och matar ut el från till exempel solceller. Dessutom kommer kunden kunna läsa av både produktion och förbrukning av el i nära realtid. För att möjliggöra detta krävs utöver en ny elmätare också en modern kommunikationslösning. Vi har därför valt Telia som kopplar upp våra kunder med hjälp av mobil teknik och IoT, förklarar Robert Tretinjak, programchef på E.ON Energidistribution.

Tidigare i våras tecknade Telia avtal med ONE Nordic och Ellevio om att koppla upp drygt en miljon av ONE Nordics och Ellevios kunder på motsvarande sätt.

-NB-IoT öppnar upp för många nya användningsområden och den kraftfulla inomhustäckningen är som gjord för att koppla upp energimätare under mark eller djupt inne i byggnader. Vi är verkligen glada att kunna stötta våra kunder med moderna kommunikationslösningar och nu alltså E.ON i utrullningen av nästa generations elmätare”, säger Björn Hansen, Head of IoT, Division X, Telia Company.

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Träffa oss på Nordbygg! Magnus Ericsson, SwerockToppkvalitativa grävlastare från Lännen
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN