SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Termisk rusning i batteri orsakade brand på bygge

Viktigt att laddningsplatserna är rätt utformade
Det första som syntes var kraftig rökutveckling från en container. Orsaken var en termisk rusning i ett litiumjonbatteri till en skruvdragare.

– Lyckligtvis var det bara ett enda batteri som började brinna och vi lyckades få ut det från containern och släcka brandhärdar som uppstått, säger Petter Lindqvist, hälsa- och säkerhetschef på Skanska Rental AB.

Skanska Rental, ett dotterbolag till Skanska Sverige, hyr ut alla typer av maskiner, verktyg och utrustning till kunder inom olika branscher så som bygg, anläggning och fastighetsbranschen. De senaste åren har elektrifieringen tagit fart ordentligt i branschen och nu sker ett trendbrott.

– När man tittar på exempelvis anläggningsmaskiner handlar det ofta om att de elektriska alternativen måste motsvara eller överträffa de förbränningsdrivna, här ser vi nu att det börjar komma alternativ som kan konkurrera, säger Petter Lindqvist.

I dag ökar all typ av batteridriven utrustning i byggbranschen, från skruvdragare till anläggningsmaskiner och liftar. Kraftkällan är, i många fall, litiumjonbatterier, som gör verktygen smidiga och kraftfulla, men det finns risker. Det fick man erfara på Skanska Rental, när ett batteri till en skruvdragare började brinna.

– Vi upptäckte rökutveckling från en container och det visade sig att orsaken var en termisk rusning i ett litiumjonbatteri.

Rätt släckmedel
Petter Lindqvist berättar att man lyckades få ut batteriet från containern och släcka de brandhärdar som uppstått av varma fragment som skjutit i väg när batteriet deformerades av värmen (termisk rusning).
– Det är en lärdom efter den här incidenten att se till att vi har rätt släckmedel om olyckan är framme.

Petter Lindqvist kände till riskerna med litiumjonbatterier, att det kan uppstå en termisk rusning med ett mycket snabbt brandförlopp. Både via kunskap internt på Skanska och genom utbildningar, men också genom att han har utrett händelser kring tillbud. Och han tror kännedomen om riskerna är bra generellt i branschen, men hur det sedan påverkar handhavandet i vardagen varierar en hel del. Och det, menar han, är ett skäl att hyra sin utrustning.

¬– Vi är noga och kontrollerar alla våra maskiner och batterier, upptäcker vi batterier som är skadade, blir ovanligt varma vid laddning, visar fel vid kontroll eller är förbrukade, kasserar vi dem i boxar med vermikulit för återvinning. Hos oss gäller principen hellre fälla än fria.

Svårt förstå riskerna
Men ute hos kunderna, menar han, kontrolleras inte de egna maskinerna lika bra och ibland kan det vara svårt att förstå riskerna. Det finns till exempel ingen tillverkare som inte skriver in i rekommendationerna att maskinerna ska skyddas mot smuts och fukt, men i verkligheten finns utmaningar.

– Tappar du till exempel en mutterknackare som är gjord för tuffa miljöer och ska klara en hel del, så blir det motsägelsefullt att batteriet inte klarar lika mycket.

Även laddningsförfarandet är viktigt och att laddningsplatserna är rätt utformade.

– Det är vanligt att man laddar på natten ute på arbetsplatserna, men det är en stor risk.

En del menar att det är bättre att ingen är där, men då kan man inget göra om något händer, utan branden får fritt spelrum.

Han tänker tillbaka på branden i våras då ett litiumjonbatteri fick en termisk rusning och började brinna.

– Då var det en isolerad 20 fots container inredd med hyllor och bänkar som var relativt säker, men samtidigt förvarades en mindre mängd brandfarlig vara där vilket innebar en förhöjd sekundärrisk.

I dag sprids kunskap om riskerna inom hela Skanska och även i branschorganisationer för uthyrningsföretag för att undvika allvarliga incidenter med litiumjonbatterier.

För mer information:
Martin Kintom, produktchef CGS, 0733-65 60 47, 031-799 16 47

Se film om Housegard AVD - ett släckmedel som effektivt släcker bränder i litiumbatterier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-20
NYAB och Energiequelle tecknar BoP-avtal Cybersäkerhets förändring de senaste 25 årenSnart är visselblåsning obligatoriskt Ackumulerad data avslöjar viktiga faktorerKONE utrustar nya Haga­stadens tunnelbanestation
2023-01-19
Lämnar rollen som CFO i AhlsellkoncernenLivet med ett smart låsStor internationell efterfrågan på maskinerProjekterar byggnad till nytt kraftvärmeverk i ÖrtoftaByggArvid gjorde det omöjliga möjligt
2023-01-18
Visste du att LOCTITE® erbjuder mer än bara lim? Inbjudan till Stora Ensos Q4 2022ABB investerar i ny automationsprogramvaraVäljer Zoom X som kommunikationslösning Claudio Christensen blir del av Ahlsells koncernledning
2023-01-17
Laserpåsvetsade skruvarTuff och jämn kamp om platsen till EuroSkillsNu lanseras ett nytt regelverkUtsläpp och onödiga kostnaderBakom ratten – om bristen på chaufförer
2023-01-16
Essentra når ny milstolpe Ödesfrågor i fokus på Automässan 2023Golvboxen som tål vatten och 1000 kiloAltech lanserar kopparrörVäxjö Energi bygger nya laddstolpar i hela kommunen