SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tio sätt att spara energi i din byggnad

Utnyttja bortslösad energi genom att återanvända den
När elpriserna skjuter i höjden och klimatkrisen förvärras, är behovet att spara energi mer angeläget än någonsin tidigare. Oavsett om du är fastighetsförvaltare, fastighetsutvecklare eller om du bor i en byggnad med en hiss, finns det lyckligtvis både stora och små saker som vi alla kan göra för att minska energibehovet.

1. Återanvändning av energi
Att återanvända energi genom att utnyttja överskottsenergi, är ett av de enskilt mest effektiva sätten att spara energi på. I en medelhög byggnad kan hissens energiförbrukning återvinnas med 20-40 procent, tack vare KONEs effektiva drivsystem. När en gammaldags hiss bromsar genererar den mekanisk energi som värmer upp hisschaktet likt en brödrost. Genom att installera regenerativa drivsystem återvinns den bortslösade energin som elektricitet och kan användas till belysning och annat.

2. Spara energi genom att modernisera gammal utrustning
Modernisering är en långsiktig lösning om man vill uppnå betydande besparingar på lång sikt. Visste du att hissar och rulltrappor står för upp till 10 procent av en byggnads totala energiförbrukning? Du kan uppnå avsevärda energibesparingar genom att uppdatera till den senaste digitala tekniken. KONEs mest sålda hiss, MonoSpace® 500, är exempelvis upp till 90 procent mer energieffektiv än sina motsvarigheter från 1990-talet.

3. En checklista på snabba åtgärder
Spara pengar snabbt och enkelt genom åtgärder som att utnyttja dagsljuset, justera rumstemperatur och ventilation, byta fönstertätning, förhindra drag med tätningslister, och att tilläggsisolera.

4. Använder du den inte? Stäng av den!
På kontor och i andra offentliga miljöer kan ytor som konferensrum, toaletter och förvaringsutrymmen stå oanvända under långa perioder. Sensorer kan upptäcka människors närvaro och automatiskt släcka lampor och stänga av värme och ventilation när detta inte behövs. Vilka delar av byggnaden kan stängas av under helgen? Kan en hel våning stängas av under vintermånaderna?

5. Växla till standby på din utrustning
Har du besökt ett köpcentrum eller en offentlig byggnad och undrat hur mycket ström som går åt till rulltrappor och rullband som ständigt rör sig även när ingen använder dem? Minskad hastighet och standby-funktioner kan ge betydande energibesparingar. KONE har lång erfarenhet av att hjälpa våra kunder att minska sina energi- och koldioxidavtryck.

6. Håll framtida räkningar nere med förebyggande underhåll
All utrustning bör inspekteras, rengöras och servas regelbundet för att säkerställa att den fungerar optimalt och inte gör av med onödig energi. Regelbundna besök av en KONE-tekniker förhindrar kostsamt slöseri. Ännu bättre om du har din utrustning fjärrövervakad med KONE 24/7 Connected Services, som hjälper till att förutse potentiella fel.

7. Spara pengar med smarta byggnadskontroller
Automatisering ökar i hög grad komforten i våra dagliga liv, och kan göra våra hem och kontor mer energieffektiva. Smart teknik kompenserar oss för vår glömska genom att släcka lampor och justera värme, ventilation och luftkonditionering efter behov och se till att el inte slösas när ingen är närvarande. Energieffektiva funktioner, som KONE EcoDisc®-motor, regenerativt drivsystem, smart elektrifiering och standbyläge, minskar din byggnads koldioxidutsläpp betydligt.

8. Se över lamporna
Det finns otaliga gamla hissar som används världen över med halogenlampor som står på dygnet runt även när utrustningen inte används. En enkel åtgärd som att byta till LED-lampor kombinerat med dimrar, timer eller närvarosensorer ger en mycket effektiv energibesparing.

9. Ta trapporna!
Hissar är en nödvändig livlina för äldre och personer med begränsad rörlighet, men för andra – om du inte bär tunga väskor eller har en barnvagn – är det mest hälsosamma att ta trapporna! Göm inte dina trappor i en mörk korridor, utan gör dem inbjudande och motivera människor att minska byggnadens energiförbrukning på ett roligt, hälsosamt sätt.

10. Välj innovationer som KONE UltraRope®
Med branschens bredaste utbud av energieffektiva lösningar har det länge legat KONE varmt om hjärtat att hålla våra kunders elräkningar nere. Ett sätt som vi gör detta på är med banbrytande innovationer som vår ultralätta KONE UltraRope®, som väger ungefär en femtedel av konventionella stållinor, vilket leder till en energibesparing på runt 15 procent på en hissfärd på 500 meter.

Vi ser en långsam men stor förändring i hur byggnader utformas och byggs. Under denna omställning till mer hållbara sätt att bygga och bo, har vi alla ett ansvar för att använda energi i våra vardagliga utrymmen på bästa möjliga sätt.

Vill du veta mer? Kontakta oss på KONE!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-17
Dell lanserar nya servrar för edge computingBOLIST Taberg utvecklar butikenKinesiskt verktyg för cyberbrott nu i ryska händer Essitys hållbarhetsarbete
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon
2023-03-15
ISTech kapmaskiner auto­matiserar din produktionFIEPOS – framtidens spänningsaggregatmySwecon blir mer startsnabbUtmaningar med arbetskraftenSmidmek monterar balkar på 50 ton
2023-03-14
SMARTLINK hjälper digVibrationsmätning: Att mäta är att veta!Spånutsug och filteranläggningarVälkommen till Circular Plastic Summit 2023Beredda när elmaskinerna kommer i stor skala
2023-03-13
Målen för införandet av elfordonSveriges bästa unga plåtslagare 2023B_NEWS #8 Säkerhet och renlighet inom livsmedelsproduktionFilbornaverket fyller tio år